Raskatten: de grote en lieve ragamuffin

Raskatten: de grote en lieve ragamuffin De ragamuffin is een raskat die in Nederland niet erg bekend is. Er zijn in Nederland ook maar weinig cattery's waar ze dit ras fokken. De ragamuffin is een vrij jong ras en de kattenkenner zal in dit ras de relatief grote Amerikaanse ragdoll zien. Dat is begrijpelijk, want de ragamuffin is ontstaan uit de ragdoll in combinatie met andere raskatten. Waarom een apart ras, wat voor kat is de ragamuffin precies en wat zijn de raskenmerken van dit jonge ras?

Ragamuffin, de oorsprong

In de jaren 60 van de 20ste eeuw heeft Ann Baker, afkomstig uit Californië (Verenigde Staten), de basis gelegd voor de ragdoll zoals wij deze anno 2020 kennen. Ze heeft voor dit ras zeer strikte rasstandaarden opgesteld. Voor sommige fokkers bleken deze rasstandaarden wel erg strikt.

Een groep van deze oorspronkelijke ragdollfokkers heeft zich in de jaren 90 van de 20ste eeuw afgescheiden van wat Ann Baker eerder had opgezet. Deze groep wilde een eigen pad bewandelen. Aangezien Ann Baker zich de naam ragdoll had toegeëigend, was deze afgesplitste groep genoodzaakt een andere naam te kiezen. De nieuwe naam werd ragamuffin. Met deze naam en gecombineerd met andere raskatten en daarmee ook verse bloedlijnen, is dit ras verder gevormd tot wat het anno 2020 is.

Raskenmerken

Deze jonge raskat heeft inmiddels uiterlijke en karaktereigenschappen die er net iets anders uitzien dan de oorspronkelijke ragdoll.

Uiterlijk

  • Lichaam - De ragamuffin wordt soms omschreven als middelgroot tot groot, maar de meeste ragamuffins zijn gewoon groot qua omvang. De poezen kunnen tot 7 kilogram wegen en de katers kunnen tot 10 kilogram wegen. De bouw van deze kat is stevig, robuust en met een relatief brede borstpartij. Het is een sterk gespierde kat met een trotse houding.
  • Kop - De schedel is vrij breed en de oren staan recht op de kop. De neus is duidelijk afgetekend. Dat wil zeggen geen echt grote snuit zoals bijvoorbeeld de siamees of de balinees, maar ook niet zo plat als de neus van de pers. De ogen zijn ietwat amandelvormig. De kleuren van de ogen is bruin, groen of amber.
  • Vacht - De vacht is halflang tot lang en loopt door over de staart als een uitwaaierende pluim. De haren zijn fijn van structuur, zijn glanzend en liggen mooi glad over elkaar. De haren voelen zijdezacht aan. De ragamuffin is er in alle klassieke kleuren en pointed.

Karakter

De ragamuffin is een intelligente, loyale en zachtaardige kat. Ze kan aanhankelijk zijn en wil vaak lekker bij je zitten. Ze is een beetje nieuwsgierig en slechts zo nu en dan heeft ze een speelse bui.

Deze raskat doet het prima in een gezinssituatie met jonge kinderen en ook andere huisdieren hoeven geen probleem te zijn. Omdat het een uitermate rustige en aanhankelijke kat is, wordt deze kat ook nog wel eens ingezet bij eenzame oudere mensen. Deze katten kunnen zich dan heerlijk nestelen op iemands schoot.

Erkenning als raskat

Door de genen van de pers, de himalayan en de ragdoll zorgvuldig bij de verschillende fokkers in hun fokprogramma’s door te voeren, is de ragamuffin ontstaan. In 2010 werd het ras officieel erkend door de American Cat Fanciers Association (ACFA).

Aangezien het nog een jong ras betreft, wordt een raskat toegelaten tot de ACFA als minimaal één van de twee ouders een officiële ragamuffin is. Anno 2020 erkennen de meeste rasverenigingen het ras.

"Als ik met mijn kat speel, besteedt zij misschien eerder tijd aan mij dan ik aan haar." Michel Eyquem de Montaigne (Frans filosoof (1533-1592)

Ontwikkeling van de ragamuffin

Om te komen tot de eerdergenoemde eigenschappen en een gezonde, brede genenpoel te krijgen, werden er via zorgvuldig samengestelde fokprogramma's enkele andere rassen in gekruist. Dit vindt anno 2020 nog steeds plaats. Naast de ragdoll die de basis vormt voor de ragamuffin, worden perzen en himalayans hiervoor ingezet. Waarom deze katten?

Perzen

De lange dubbele en zijdezachte vacht (ondervacht) van de pers versterkt de vacht van de ragamuffin. Er kan als het ware een verfijning van de vacht plaatsvinden. Verder is de pers er in alle klassieke kleuren en is het met gerichte fokprogramma’s mogelijk gemaakt ook de klassieke kleuren in de vacht van de ragamuffin te krijgen. De traditionele ragdoll is er alleen in de bekende pointtekening.

Ook het rustige karakter van de ragamuffin kan benadrukt worden. De pers is ook rustig, overziet de situatie graag en laat zich niet snel gek maken. Tenslotte heeft deze kat een robuuste bouw met een brede borst. Het enige verschil in deze is dat de pers iets lager op de poten staat dan de ragdoll. Door de pers te gebruiken in de fokprogramma’s, worden de te benadrukken aspecten rond de vacht en het karakter verder benadrukt.

Door de ragamuffin met de pers te kruisen is ook de neus van de ragamuffin in de loop der tijd wat korter/platter geworden. Overigens is de neus van de ragamuffin niet zo kort/plat als de neus van de traditionele pers. De wat plattere neus maakt wel dat de kop van de ragdoll en de ragamuffin een fractie verder uit elkaar komen te liggen.

Bron: No Longer Here, PixabayBron: No Longer Here, Pixabay

Himalayans

De basis van de himalayan is de pers met een mooie vacht voorzien van een uitgelijnde colourpointtekening. Met andere woorden, de pers zoals wij die kennen, maar dan met de pointtekening van een siamees. Deze himalayan heeft verhoudingsgewijs ook net even meer neus dan de traditionele pers.

Qua karakter is deze kat nagenoeg vergelijkbaar met de traditionele pers. Rustig, vriendelijk en met een relatief laag energieniveau. De ogen hebben iets meer de amandelvorm, welke we ook bij de ragamuffin terugzien. Dit is een duidelijk verschil met de ragdoll, want deze kat heeft meer ronde ogen.

De match met de himalayan zit hem met name in de tekening van de vacht voor de ragamuffins met een pointtekening. De tekening van een dergelijke vacht kan, als je niet met de juiste dieren fokt, vervagen. Door de himalayan erin te kruisen zal de pointtekening van de ragamuffin alleen nog maar duidelijker worden.

Bron: Swiatowskaagata, PixabayBron: Swiatowskaagata, Pixabay

Ragdolls

De ragdoll vormt uiteraard de basis van de ragamuffin, dus dat de ragdoll vooralsnog in de verschillende bloedlijnen terug blijft komen is niet meer dan logisch.

Om de oogkleur van de ragamuffin te optimaliseren, zijn de altijd blauwe ogen van de ragdoll een pré. Zeker voor de groene en amberkleurige ogen van de ragamuffin, want het blauw van de ragdoll versterkt en verfrist de groene (soms zelfs tot zeegroen) en amberkleur van de ragamuffin.

Omdat zowel de pers als de himalayan wat kleiner van formaat zijn dan de ragdoll, is het ook om die reden belangrijk de originele ragdoll voldoende in de bloedlijnen te houden. De ragamuffin moet wel een grote kat blijven.

Gezondheidsaspecten en verzorging

Het is een jong ras en er zijn andere raskatten in gekruist. Dat maakt de genenpoel breed en gezond. Deze raskat kent dan ook geen genetisch bepaalde gezondheidsproblemen.

Qua verzorging is een regelmatige borstelbeurt aan te bevelen. Om de dag de lange vacht goed doorborstelen en met name de kraag en ‘oksels’ (aansluiting poot aan lichaam) goed kammen. Daar ontstaan klitten vaak het eerst. Met een speciale borstel en kattenkam zijn kleine klitjes relatief eenvoudig weg te halen.

Tot slot

Wie van een imposant uitziende kat houdt, die zachtaardig is en aanhankelijk gedrag vertoont, zou wel eens voor de ragamuffin kunnen vallen. Dit jonge ras is zonder meer een leuke kat te noemen. Een kat die prima met kinderen om kan gaan, maar ook de rust heeft om lekker op schoot bij een oudere man of vrouw te gaan liggen.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooie ragdollkatDe mooie ragdollkatDe ragdoll is een kattenras dat vanaf eind 20ste eeuw sterk in populariteit toeneemt. Het is weliswaar één van de vele s…
De Turks Angora katDe Turks Angora katDe kat komt, zoals de naam het al zegt, uit het Kaukasische berggebied. Eeuwen gelden werd de kat door scheepslui al mee…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Raskat: De tonkaneesRaskat: De tonkaneesDe tonkanees is een raskat die wel eens in het verlengde van de siamees wordt gezet, zelfs ‘de gouden siamees’ wordt gen…

Vlooienbandje voor de kat: hoe te gebruiken?Vlooienbandje voor de kat: hoe te gebruiken?Katten kunnen last krijgen van vlooien. Je merkt dit vaak doordat je kat zich steeds aan het krabben is. Er zijn verschi…
Rashond: Tibetaanse mastiffRashond: Tibetaanse mastiffDe Tibetaanse mastiff is een grote, stevig gebouwde rashond die je niet ongemerkt passeert. Het is ook een hond die je n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Iris Preyler-Hamertinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • https://www.gekopkatten.nl/kattenrassen-encyclopedie/encpage/ragamuffin/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ragamuffin_cat
  • https://www.catster.com/cat-breeds/Ragamuffin
  • Ragamuffinfokkers: J. Whitney en Ph.Lansmore
  • Afbeelding bron 1: No Longer Here, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Swiatowskaagata, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.