Raskat: Abessijn

Raskat: Abessijn De abessijn is een prachtig oud kattenras, een ras dat al heel lang naast de mens leeft. Een mooie, natuurlijkogende kat – door de vacht met wildkleur – met een actief karakter. In de loop der jaren zijn er steeds meer vachtkleuren bijgekomen door gerichte fokprogramma’s. Wat is de abessijn eigenlijk precies voor kat, in welke gezinssituatie past de kat het beste en wat voor varianten zijn er allemaal van deze mooie abessijn?

Abessijn, de basis

Historie

Exact weet men het niet, maar de abessijn behoort wel tot de oudste soorten. Op afbeeldingen uit het oude Egypte, is de abessijn te zien. Het waren de oorspronkelijke ‘huiskatten’, de zogenaamde Lybische kat, waar de abessijn erg veel gelijkenis mee vertoont.

De naam abessijn komt van de oorspronkelijke plek waar de kat zeer waarschijnlijk haar basis vindt, te weten Abessinië. Dit is de oude naam voor het keizerrijk dat we tegenwoordig kennen als het land Ethiopië.

Fokprogramma’s

In de 19e eeuw werd een van deze katten door een militair meegenomen naar Engeland en er volgden ook kolonisten die deze katten mee terugnamen. Hoewel er geen officiële fokverslagen meer zijn, gaat men ervan uit dat door kruisingen van deze katten in Engeland, de huidige abessijn is ontstaan.

Rond 1900 is de abessijn voor het eerst in de Verenigde Staten en zo’n vijftig jaar later in de Scandinavische landen. Het heeft even geduurd voordat de abessijn ook in Nederland een gewilde kat werd en men in Nederland eigen fokprogramma’s op is gaan zetten.

Bron: Tsapenkodg, PixabayBron: Tsapenkodg, Pixabay

Abessijn innerlijk en uiterlijk

De abessijn is een van de vele soorten raskatten en verhoudingsgewijs behoort deze kat niet tot de meest populaire. Sommige rassen zijn een bepaalde periode ‘in de mode’, maar ook daar hoort de abessijn niet echt bij. Het is een kat die je als mooi en leuk ervaart of helemaal niets. Meestal zit er niets tussen.

Karakter

De kat heeft een actief karakter en vraagt dus om nogal wat aandacht. Ze is vrolijk, aanhankelijk en intelligent. Verder is het ook bij uitstek een gezellige knuffelkat die heel loyaal is en die prima met andere katten en zelfs honden te combineren valt. Deze kat moet je alleen niet te lang helemaal alleen laten, daar kunnen ze niet goed tegen. Fulltime werken en verder niets of niemand thuis overdag, is dus geen goed idee.

Uiterlijk

De oorspronkelijke en meest bekende vachtkleur van deze kortharige kat is de zogenaamde ‘wildkleur’, dit is zwarte of donkerbruine ticking op een mooie warme bruine ondergrond, beter bekend als ‘tabby. De neusspiegel van de kat is dieprood van kleur en de voetzooltjes zijn zwart. Enkele varianten hierop zijn de zilvertonen, chocolate, cinnamonkleur en blauw. De vacht is zijdezacht en dubbel van structuur.

Het lijfje is gespierd, lenig en ze heeft een stevige bouw. De kat heeft slanke poten met relatief kleine voetjes. De kop is verhoudingsgewijs breed en enigszins wigvormig. De kat heeft prachtige amandelvormige ogen die ietwat schuin in de kop staan. De kleur is afhankelijk van de vacht, goudgeel, groen of barnsteenkleurig. De kat heeft grote oren die laag op de kop staan en enigszins puntig toelopen. Het gewicht van de kat kan variëren van 2,5 tot 5 kilogram en de kat kan tot zo’n 15 jaar oud worden.

Langharig

Er is ook een langharige variant van de abessijn en die noemen we somalie. Spontaan ontstaan en eigenlijk geen ‘goede’ abessijnen voor fokprogramma’s, zijn ze op enig moment apart gefokt. De karakteristieke kenmerken van deze kat, komen verder wel sterk overeen met de abessijn.

Bron: Cognomine, PixabayBron: Cognomine, Pixabay

Kittens en erfelijkheid

Hoewel je nergens volledige garantie krijgt, je hebt immers met een levend wezen te maken, is het altijd goed bij een erkende en serieuze fokker een kitten te kopen. Bij de abessijn is het wellicht nog belangrijker dit serieus te doen, want er zijn namelijk wat erfelijke problemen bij deze kat.

De belangrijkste is een erfelijke aandoening die tot blindheid kan leiden. Een serieuze fokker zorgt ervoor dat er alleen kittens van ouders geboren worden die hierop getest zijn en vrij zijn van deze erfelijke ziekte. Voor het vinden van een goede fokker, is het verstandig de rasverenigingen te raadplegen.

Tot slot

De abessijn is een kat apart, het is een mooie gestroomlijnde kat met een eigen willetje. Een kat die nogal wat aandacht nodig heeft, maar het is ook een lieve aanhankelijke kat. De kat is qua vacht eenvoudig te onderhouden. Zoek je een leuke, levendige kat met een karakteristieke kop en bijbehorende karakter, dan is de abessijn een perfecte kat.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De raskatten Somali en AbessijnDe raskatten Somali en AbessijnDe Somali is een langharige Abessijn. De Somali en Abessijn zijn bekend om hun vacht die een ticking heeft. Dit betekent…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Rasbeschrijving: De abessijnRasbeschrijving: De abessijnEen van de meer gekende kattenrassen is ongetwijfeld de Abessijn. Denk maar aan het oude Egypte. Afbeeldingen en beeldje…

Raskat: de BengaalRaskat: de BengaalDe Bengaal heeft een heel natuurlijk uiterlijk, alsof ze zo uit de natuur bij de mens ingetrokken is. Niets is echter mi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cognomine, Pixabay
  • https://www.kattenvrienden.com/abessijn.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Abessijn
  • https://www.kattenplaza.nl/rassen/rasabessijn
  • https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/kattenrassen/abessijn/
  • Afbeelding bron 1: Tsapenkodg, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Cognomine, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.