Rashond: Tibetaanse mastiff
De Tibetaanse mastiff is een grote, stevig gebouwde rashond die je niet ongemerkt passeert. Het is ook een hond die je niet zomaar koopt. Het is goed om als eigenaar, om meerdere redenen, stevig in je schoenen te staan. Dit wordt duidelijk als je alle raskenmerken van deze hond weet. Wat voor ras is het precies, wat zijn de kenmerken van dit ras en waar moet je rekening mee houden als je een dergelijke hond aanschaft?
Het ras, oorsprong
De Tibetaanse mastiff is een oud Oosters hondenras, ook wel Do-Khyi (aangebonden hond) genoemd. Aangenomen wordt dat deze hond zich zonder noemenswaardige invloeden van andere rassen heeft kunnen ontwikkelen. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het gegeven dat Tibet, tot de annexatie van China in 1950, van de buitenwereld was afgesloten.
Wat de aanname van raszuiverheid wel sterkt, is het gegeven dat deze hond op oude wandtapijten en schilderijen onveranderd ten opzichte van het huidige beeld terug te vinden is. Verder zijn er nauwkeurig beschreven verhalen over deze hond (qua beeltenis en gedrag) terug te vinden in de berichten van Marco Polo die rond 1271 door Azië trok.
Uiterlijke kenmerken
Bouw
Deze honden zijn groot, robuust qua bouw en hebben een rechte rug. De hond komt zeer krachtig over. Zoals bij alle hondenrassen is de reu iets groter en zwaarder dan de teef:
- De reu heeft gemiddelde schofthoogte van 66 centimeter en een gewicht van 60 tot 75 kilogram.
- De teef heeft gemiddelde schofthoogte van 61 centimeter en een gewicht van 45 tot 60 kilogram.
Kop
Deze grofgebouwde hond heeft een grote, stevig uitziende kop met een zware, krachtige nek. Bij deze grote kop verwacht je grotere oren, maar de oren zijn verhoudingsgewijs nogal klein. Omdat de hangende oren voorzien zijn van veel langer haar valt dit niet direct op. De oren lijken groter – en dus meer in proportie – dan ze daadwerkelijk zijn.
De ogen zijn rond en niet echt groot, donkerbruin van kleur en geven een 'trouwe' aanblik. De enorme haardos op de kop staat rechtop. Dit doet de kop alleen nog maar meer imposant overkomen.
Vacht
Deze honden hebben lange, fijne en rechte haren. Het is een volle en dikke vacht. De vacht is over het hele lijf nogal volumineus en dit komt mede door de ondervacht die deze hond heeft. Qua kleur zijn er verschillende mogelijkheden volgens de rasstandaard, te weten:
- zwart
- zwart-lichtbruin
- bruin
- bruin-lichtbruin
- rood/goudkleurig
- blauwgrijs
Een bijkomend voordeel van de vacht van deze hond is dat er nauwelijks enige geur aan zit. De voor veel mensen zo typische ‘hondengeur’ is bij deze hond dus nauwelijks waar te nemen.
Staart
De staart heeft dezelfde volle, uitwaaierende bos haar als de kop. De staart oogt door deze lange haren zwaar. De volle staart valt licht gebogen over het achterste gedeelte van de rug.
Het karakter
De Tibetaanse mastiff is een intelligente, onafhankelijke, zelfverzekerde, eigenzinnige en soms een beetje koppige hond. De hond heeft een rustig en zacht karakter, is waaks als het nodig is en erg trouw aan de baas. Het is geen hond die snel op andere mensen af zal lopen. Hij zal zich eerder op de achtergrond houden, tenzij je onverhoeds in zijn territorium komt. De hond is goed in het zelf bepalen op wie hij af moet gaan en wie niet. Het is een uitermate goede erfbewaker.
Welke type eigenaar past bij de Tibetaanse mastiff'?
Er wordt van deze hond gezegd dat hij niet voor iedereen geschikt is, zeker niet voor de beginnende hondenbezitter. Je moet weten hoe ermee om te gaan qua karakter en vanwege zijn sterke en massieve lijf. Immers, het is niet een hondje dat je even oppakt als hij niet direct op je commando's reageert. Met andere woorden, als baas moet je redelijk dominant en sterk zijn. Verder is consistent in je gedrag zijn belangrijk en nooit wreed of dwangmatig handelen. Om de hond hanteerbaar te houden is een goede training (vanaf jonge leeftijd) van groot belang. Zo voorkom je een gefrustreerde hond en/of eigenaar.
Gezondheidsaspecten en verzorging
Borstelen
Bij deze hond moet je er rekening mee houden dat hij minimaal één keer per week goed geborsteld moet worden. Ga je veel met de hond op pad, borstel hem dan vaker. Zo voorkom je dat er zich allerlei viezigheid in de vacht ophoopt en klitten zich kunnen vormen.
Conditie onderhouden
Hoewel de hond niet hoog in zijn energieniveau zit, heeft deze toch zeker minimaal één uur per dag nodig om goed te kunnen bewegen. Denk hierbij aan een stevige wandeling.
Verder heeft deze hond ook voldoende bewegingsruimte nodig in de directe leefomgeving. Deze hond in een klein afgesloten appartement houden is geen goede zaak voor het dier. Een kleiner huis, maar bijvoorbeeld wel met vrije toegang tot een buitenplaats, kan dan weer wel.
Gezondheidsproblemen
Het betreft hier geen doorgefokt ras, dus er komen geen genetische afwijkingen voor. Zoals veel grote hondenrassen kan ook deze hond last krijgen van heupdysplasie. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn de officiële fokkers verplicht de honden hierop te laten testen. Alle honden in de fokprogramma's moeten dus negatief getest zijn. Met honden die positief testen mag niet gefokt worden. De hond heeft over het algemeen een goede gezondheid en kan, ondanks dat deze hond van een groot formaat is, toch zeker zo’n 14 jaar oud worden.
Tot slot
Als je van een grote, stoere en imposant uitziende hond houdt, dan past deze Tibetaanse mastiff bij jou. Een dergelijke hond is in de meeste gevallen niet echt geschikt voor de beginnende hondenbezitter. Als je deze hond gaat kopen, realiseer je dan dat het vooral een onafhankelijke en eigenzinnige hond is. Dit in combinatie met zijn formaat maakt dat deze hond niet altijd even hanteerbaar is. Echter, met bij voorkeur wat ervaring, goede training in combinatie met consistent gedrag van de eigenaar, kom je een heel eind.