Suikerziekte bij hond of kat
Een huisdier is onderdeel van het gezin en het heeft dan ook nogal wat impact als blijkt dat de hond of kat suikerziekte heeft. Hoe zit het nu precies met suikerziekte bij ons huisdier.
Wat is suikerziekte
Het regulieren van het glucosegehalte in het bloed, door de alvleesklier, werkt niet goed meer. Insuline (is een hormoon) is er nodig voor het regulieren, maar bij gebrek hieraan gaat de bloedsuikerspiegel omhoog. Met als gevolg een verhoogd glucose gehalte dat door de nieren wordt geperst.
Hoe signaleren we het
Het dier drinkt beduidend meer, plast dus ook veel meer, heeft honger en vermagert ondanks grotere eetlust en vacht is in slechte conditie. Door bloedonderzoek kan de dierenarts vaststellen of het dier suikerziekte heeft.
Diabetes type 2 komt ook bij het dier voor en ontstaat door overgewicht. Insuline verliest het reguliere effect en er moet meer insuline aangemaakt worden om het beoogde effect te halen.
Honden willen nog wel eens een anti-loopheidsinjectie krijgen. Als het hormoon progesteron lang wordt toegediend kan door samenspel van hormonen suikerziekte ontstaan. Kans dat de baarmoeder ook wordt aangetast is zeker aanwezig.
Wat kan er aan gedaan worden
Als een tekort aan insuline de oorzaak is wordt dit meestal opgelost met insuline-injecties in combinatie met een strak dieet. Vaste tijden eten en geen tussendoortjes voor het dier. De benodigde insuline wordt bepaald door de dierenarts en deze leert de eigenaar ook het spuitje zetten. Dit is in het begin best eng, maar is een kwestie van gewenning. De dierenarts zal het dier tevens zelf onder controle willen houden en naarmate de remedie goed wordt ingezet, zal de controle ook met grotere tussenposes plaatsvinden.
De ontregelde hormoonhuishouding naar aanleiding van anti-loopheidsinjectie wordt meestal opgelost door een sterilisatie. In de meeste gevallen verdwijnen na deze operatie de symptomen van suikerziekte.
Te weinig insuline
De symptomen van de eerder geconstateerde suikerziekte veranderen niet. Terug naar de dierenarts dus, om opnieuw af te stemmen.
Te veel insuline
Dit kan een zogenaamde “hypo” opleveren en het dier kan zelfs in shock raken. Hoe te signaleren
- honger, dier wil meer gaan eten om suikergehalte omhoog te krijgen
- trillerig en wankel op de poten
- als gevolg van slapte kan het dier vallen en niet meer overeind komen
- dier kan in coma geraken en zelfs overlijden
Zorg dat er altijd eten klaar staat. Dit kan een van bovenstaande situaties voorkomen. In uiterste gevallen is het toedienen van druivensuiker van de mond een middel wat snel resultaat kan hebben. Maak voorkomen is uiteraard beter.
Beter is het er nooit mee geconfronteerd te worden, maar dat hebben we helaas niet altijd in de hand.