Het leven van een dwergpapegaai

Ieder mens kent het fenomeen huisdier wel. Voor de één is dat de hond voor de ander de poes en weer anderen houden er exotische gevallen op na. Voor iedereen heeft het huisdier ongeveer hetzelfde doel namelijk; gezelschap en liefde. In welke mate er sprake is van liefde en gezelschap hangt samen met het soort huisdier. Hoe zit dat dan met vogels? Sommige vogels zijn tam anderen niet. De dwergpapegaai is de vrolijkste onder de vogels. Daarom hieronder meer informatie over dit gezelschapsdier.

Wat is een dwergpapegaai

In de Engelse taal worden deze vogels love birds genoemd (liefdesvogels) omdat zij erg aanhankelijk aan hun partner zijn. De love bird houdt het zijn hele leven dan ook uit bij één partner (mits deze natuurlijk vroeg komt te overlijden) en kunnen de hele dag kroelen met elkaar. De officiële naam voor een dwergpapegaai is dan ook niet vreemd namelijk: Agapornis. Agapornis betekent: de onafscheidelijken.

De agapornis behoort tot de familie van de papegaaien. Hij komt in het wild voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar ze meestal in grote groepen leven. Het vogeltje is ongeveer 15cm groot en lijkt op een minipapegaai waarbij de grote kop erg opvallend is. Ook zijn snavel is in verhouding tot zijn lijf erg groot. De broedtijd is ongeveer 22 tot 24 dagen en ze kunnen rond de 15 jaar oud worden. Het is een erg fijn huisdier omdat hij erg speels is en van nature er vrolijk uit ziet. Het enige nadeel is dat het diertje gezien zijn kleine omvang wel een hoop herrie kan maken. Zijn schel geluid is erg doordringend.

De geschiedenis van de dwergpapegaai

De allereerste dwergpapegaai die in detail beschreven is was de roodkop. Dit was rond 1600 en deze soort is in de 19de eeuw als eerste naar Europa overgebracht. Dit kwam omdat de populatie van roodkoppen een stuk groter was dan de andere soorten. Niet veel later werden ook de andere soorten geïmporteerd. Behalve de perzikkop waarvan men dacht dat dit een variant van de roodkop was. In 1793 heeft het Britse Museum de perzikkop wel als perzikkop erkent. Pas in 1817 werd de perzikkop officieel als aparte soort gezien en werd midden 1800 naar Europa gebracht. Tussen 1900 en 1927 zijn er nog 4 soorten dwergpapegaaien ontdekt door reizigers uit Europa.

Wat eet een dwergpapegaai

Omdat de dwergpapegaai een kromme snavel heeft kan hij een groot aantal zaden en noten eten. Maar alleen zaden en noten is niet voldoende, ze kunnen daardoor een tekort aan vitaminen binnen krijgen. Daarom moeten ze een mix van zaden, noten, fruit en groente hebben om zeker te zijn dat de gezondheid optimaal is en blijft. Er is speciaal voedsel dat alle ingrediënten bezit en dat zijn pellets. Pellets zien eruit als droge hondenbrokjes maar dan veel kleiner. Er zijn echter een dingen die de vogel nooit mag hebben omdat ze een vergiftigende werking hebben. Dit zijn Avocado, Rabarber en zaden van een appel.

Soorten agapornisen

  • Agapornis canus
  • Agapornis pullarius
  • Agapornis taranta
  • Agapornis swindernianus
  • Agapornis roseicollis (Perzikkop)
  • Agapornis fischeri (ontdekt tussen 1900 en 1927)
  • Agapornis personatus (ontdekt tussen 1900 en 1927)
  • Agapornis lilianae (ontdekt tussen 1900 en 1927)
  • Agapornis nigrigenis (ontdekt tussen 1900 en 1927)
© 2008 - 2024 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agaporniden: DwergpapegaaienAgaporniden: DwergpapegaaienRuim de helft van de Nederlandse gezinnen heeft een huisdier. In totaal houden we ongeveer dertigmiljoen gezelschapsdier…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
De meest gehouden papegaaien als huisdierHier onder een korte beschrijving van de meest gehouden en de makkelijkst te houden papegaaien of papegaaiachtigen of pa…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…

Suikerziekte bij hond of katEen huisdier is onderdeel van het gezin en het heeft dan ook nogal wat impact als blijkt dat de hond of kat suikerziekte…
Kattengedrag: verhuizen en verdwalenKattengedrag: verhuizen en verdwalenKatten lijken wel een ingebouwd GPSmechanisme te hebben. Zelfs als je meeneemt tijdens een verhuizing naar een huis 100…
Reacties

Marcel, 24-04-2013
Hallo ik wou weten of dwergpapegaaien ook goed in Nederland in het wild kunnen leven. We hebben namelijk 2 koppeltjes bij ons achter in de boom wonen. mvg Marcel Reactie infoteur, 18-06-2013
Marcel,

Opzich kan dat prima, als ze maar wel de mogelijkheid krijgen om voer te vinden. Wellicht kun je ze bijvoeren? De winter wordt echter wel wat ondraagelijker, aangezien het tropische vogels zijn. Wellicht kun je een beschutte plek opzetten, waar ze in een soort van huisje/nestje zichzelf toch warm en droog kunnen houden.

Indien mogelijk, is het beter om ze in de winter binnen te halen.

Mvg
Bianca

Sadia, 18-10-2008
Hallo kan een dwergpapegaai ook later praten Reactie infoteur, 28-11-2008
Hoi Sadia,

I.v.m. een lange vakantie kon ik niet eerder reageren. Helaas kunnen dwergpapgaaien niet praten. Dit in tegenstelling tot de grote papagaaien (waarvan de roodstaart de bekendste prater is). Dit komt omdat de "stembanden" anders ontwikkeld zijn.

Ik hoop dat ik je vraag zo beantwoord heb.

Mvg,
Bianca

Booijen (27 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.