De Pers: veel voorkomende oogaandoeningen & oplossingen

De Pers: veel voorkomende oogaandoeningen & oplossingen De Perzische kat is een populaire raskat. De veelal lange zijdeachtige vacht in combinatie met de zo typisch platte kop, wordt door veel mensen gewaardeerd. Die platte kop kan echter ook tot fysieke problemen leiden. Bij de platte neus weten veel mensen dat er een mogelijkheid is dat de kat wat moeizamer ademhaalt. Minder mensen weten dat deze kat, door de bolle ietwat uitpuilende ogen, een verhoogde kans op oogproblemen heeft. Wat zijn zoal de meest voorkomende oogproblemen en hoe los je deze problemen op?

De Perzische kat door de jaren heen

De Perzische kat is een oud ras. Dit ras gaat zeker terug tot aan de tijd van de Egyptenaren. Het waren in Egypte gewaardeerde en bewonderde katten. In de loop der eeuwen is er door fokkers “gesleuteld” aan dit ras en worden bepaalde kenmerken bewust uitvergroot. Helaas levert deze uitvergroting ook fysieke problemen op. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ogen van dit ras.

Het oog van de pers

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
De schedel van de pers is relatief kort en bol. Dat maakt dat de ogen nogal ondiep in de oogkassen liggen. Dit gegeven heeft tot gevolg dat de ogen sneller, dan bij andere rassen, beschadigd kunnen raken. De bolling van de ogen kan soms dusdanig uitpuilend zijn, dat de oogleden de ogen niet volledig omsluiten. De ogen kunnen dan sneller uitdrogen en beschadigd raken.

De meeste problemen bij de ogen van de pers gaan gepaard met veel traanvocht. Sommige katten hebben traanstrepen naast de neus lopen die, als ze niet regelmatig gereinigd worden, een afwijkende smoezelige beige/bruine kleur kunnen krijgen. Er kan zelfs een viezige geur vanaf komen. Daarnaast zie je ook vaak dat de kat met de ogen gaat knijpen op het moment dat er een oogprobleem is. Er hoeft op dat moment nog geen ernstig probleem te zijn, maar controle bij de dierenarts is aan te raden.

Meest voorkomende oogaandoeningen

De pers kan last hebben van verschillende oogaandoeningen die voornamelijk als oorzaak de platte kop en de bolle/uitpuilende ogen hebben. Volgens oogspecialist Verbruggen springen er een drietal oogaandoeningen uit die meer voorkomen en professioneel behandeld moeten worden, te weten:
  • Entropion. Dit zijn naar binnen krullende oogleden. Dit heeft tot gevolg dat de haartjes op het ooglid tegen het hoornvlies schuren en dit kan irritatie geven en tot beschadiging van het hoornvlies leiden.
  • Corneasequester. Een corneasequester is een chronische irritatie van het hoornvlies. Dit kan al ontstaan als er een vuiltje in het oogt waait of een nageltje het oog raakt. Meestal zit de corneasequester meer in het midden van het hoornvlies en is dan ietwat verdikt en rood.
  • Traanbuisproblemen. De ietwat afwijkende schedelvorm kan ervoor zorgen dat normale structuren in de schedel niet helemaal goed gevormd zijn. Tranen kunnen dan niet op de normale wijze afgevoerd worden. Dit levert de bekende traanstrepen langs de neus op en kan zelfs tot ontstekingen leiden.

Hoe structureel en hoe preventief oogproblemen aan te pakken?

Er zijn mogelijkheden het structureel op te lossen, dan hebben we het over de lange termijn. Maar op de korte termijn kan je preventief ook wat ondernemen om je pers te behoeden voor deze veel voorkomende oogaandoeningen.

Lange termijn

Een oplossing voor de lange termijn is stoppen met het door blijven fokken van die alsmaar platter wordende kop. Als de pers iets meer neus krijgt dan de huidige platte neus (soms ligt de neus bijna in de kop) en de kop krijgt iets meer een normale bolling (wat de ogen minder laat uitpuilen), dan voorkom je al veel problemen. Iets dergelijks kan alleen als de norm voor het uiterlijk van de pers ook daadwerkelijk wordt aangepast door de overkoepelende organisaties én alle fokkers hieraan meewerken. Het kost zeker vijf tot tien jaar om wezenlijke veranderingen in de bloedlijnen te krijgen.

Korte termijn

Controleer de ogen van je pers vanaf jonge leeftijd. Sluiten de oogleden goed, wordt het traanvocht goed afgevoerd etc. Bij twijfel is het goed je dierenarts te raadplegen en zonodig kunsttranen te geven en de ogen goed schoon te houden. Als je de kat vanaf jonge leeftijd de kunsttranen geeft en de oogjes goed schoonhoudt, dan raakt de kat hieraan gewend en zal het een dagelijks ritueel worden en geen stress opleveren.

Oplossingen voor bestaande oogaandoeningen

Deze veel voorkomende oogproblemen bij de pers dienen altijd in overleg met de dierenarts aangepakt te worden. Afhankelijk van de problematiek kan de dierenarts je doorsturen naar een oogspecialist of het zelf behandelen. Als eigenaar van een Perzische kat heb je tijdens het helingsproces ook zelf een actieve rol in het geven van de medicijnen. Laat je goed informeren door de dierenarts of oogspecialist hoe exact te handelen.

Entropion

Het naar binnen gekrulde ooglid kan met een relatief eenvoudige operatie naar buiten gekruld worden. De nabehandeling behelst veelal het zalven na de operatie. Het probleem van deze oogaandoening is, dat het in veel gevallen niet direct wordt opgemerkt. De irritatie kan dan al even gaande zijn en het is aan de dierenarts/oogarts om te bepalen of het hoornvlies al enige beschadiging heeft opgelopen en als gevolg daarvan ook behandeld moet worden.

Corneasequester

Deze aandoening is goed te behandelen, maar vergt vaak veel tijd. Als je er tijdig bij bent, kan een zalf met vitamine A en een ontstekingsremmer het probleem oplossen. Soms is het nodig om het derde ooglid voor het beschadigde hoornvlies te brengen. Door het derde ooglid een dag of tien voor het oog te brengen (het wordt dan met enkele hechtingen vastgezet), krijgt het oog rust en zal een gaatje c.q. beschadiging van het hoornvlies beter genezen.

Ook kan aan de binnenzijde van het ooglid een ontsteking ontstaan. Het is dan wat rood en gezwollen. Meestal wordt er dan een sterkere ontstekingsremmer gegeven. Na de tien dagen is in de meeste gevallen het gaatje dicht, maar nog steeds heel kwetsbaar. Hoewel het moeilijk is, is het raadzaam de kat zo min mogelijk te laten springen. Het ergens op- en weer afspringen, kan wat druk op de ogen geven en zo kan het gaatje weer opengaan. Als de beschadiging niet opgelost wordt op deze wijze, is een operatie door een oogspecialist vaak het enige redmiddel. Er wordt dan een soort lapje op het beschadigde hoornvlies gehecht. Dit moet in de loop der tijd versmelten met het normale hoornvlies.

Traanbuisproblemen

Onder een lichte narcose kan de dierenarts de traanbuizen doorspoelen. Is de aanleg niet goed, dan wordt er gecontroleerd of er sprake is van een vliesje dat het kanaal afdekt. Dit is eenvoudig weg te knippen. Er wordt dan tijdelijk een klein buisje van siliconen ingebracht om de traanbuis open te houden.

Is de aanleg verkeerd en kan er niets ondernomen worden, dan is het een kwestie van het kopje (met name de ogen en de huid naast de neus) dagelijks goed schoonmaken met gesteriliseerd water. Zo voorkom je dat het vocht een eigen weg gaat kiezen en aangekoekt traanvocht tot huidproblemen en vieze geurtjes gaat leiden.

Kosten

Het zijn vaak kostbare behandelingen. De behandeling door de dierenarts die het derde ooglid voor het oog brengt en wat zalf c.q. ontstekingsremmers meegeeft kost in 2020 rond de € 200 tot € 250. Een oogspecialist die een volwaardige operatie uitvoert, kost in 2020 al snel zo’n € 1000.

Heb je een huisdierenverzekering, dan wordt een deel van deze kosten vergoed. Het is zinvol vooraf te checken welke kosten vergoed worden en welke niet. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Tot slot

De pers is al vele jaren een populaire kat en dat zal niet snel veranderen. Je moet je wel realiseren dat daar anno 2020 veelal wat fysieke problemen bij horen. Naast de platte neus zijn met name de ogen de belangrijke veroorzakers van fysieke problemen die de pers kan hebben. Ben je echter alert ten aanzien van de gezondheid van je pers, dan kan je grote problemen veelal voor zijn.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perzische katten en de risicofactorenPerzische katten en de risicofactorenPerzische kat met de platte snuit en lange haren zijn voor de een oogverblindend mooi en voor de ander helemaal niet. Er…
De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…
Alles over Perzische kattenAlles over Perzische kattenKatten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De…
De Turks Angora katDe Turks Angora katDe kat komt, zoals de naam het al zegt, uit het Kaukasische berggebied. Eeuwen gelden werd de kat door scheepslui al mee…

De rouwende kat of hond en je rol als eigenaarDe rouwende kat of hond en je rol als eigenaarHonden en katten rouwen net als mensen, maar hoe (anders) werkt dat rouwproces? Het rouwen kan gaan om een andere kat of…
Bronnen en referenties
  • https://www.raskattenwijzer.nl/nieuws/2019/12/alles-wat-je-moeten-weten-over-oogaandoeningen-bij-de-pers
  • Anne-Marie Verbruggen, oogspecialist Eyes dierenkliniek te Breda
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.