Kat zonder stress in de draagmand naar de dierenarts
Er zijn nogal wat katten die een bezoek aan de dierenarts als stressvol ervaren. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Je kunt de stress die een dergelijk bezoek oplevert, er niet zomaar uitkrijgen. Echter, je kunt er wel alles aan doen om de stress bij het bezoek aan de dierenarts tot een minimum te beperken. Waar moet je op letten, wat moet je wel en wat moet je niet doen?
Draagmand, aanschaf en gebruik
Hoewel veel katten niet graag de draagmand in gaan is dat op het moment van vervoeren wel het enige veilige plekje voor de kat. Zorg dat de draagmand comfortabel en praktisch is.
Aanschaf draagmand
Nog voordat je naar de dierenarts gaat is het goed te beseffen dat een draagmand voor de kat, hoe noodzakelijk dan ook, sowieso niet echt prettig is. Je beperkt de kat immers in haar bewegingsvrijheid. Zorg in eerste instantie dat de draagmand groot genoeg is voor de kat. In de praktijk wil dat zeggen dat de mand in hoogte en lengte anderhalf keer de grootte van de kat moet hebben.
Verder is het praktisch om een kunststof draagmand te kiezen. Bijvoorbeeld riet of bamboe ziet er mogelijk gezelliger uit, maar de kat kan zich er in vastzetten met de nagels. Je kunt de kat er dan niet eenvoudig uithalen en bovendien kan de kat zich verwonden. Daarnaast zijn allerlei houtsoorten niet eenvoudig te reinigen.
Ten slotte is het ook een optie om een draagmand aan te schaffen die van bovenaf opengaat in plaats van het gebruikelijke deurtje aan de voor- of zijkant. Je kan de kat met een bovenlader eenvoudiger uit de draagmand halen.
Bron: Daga Roszkowska, Pixabay
Draagmand in huis
Neem de nodige voorbereidingstijd als je weet dat je met de kat naar de dierenarts moet. De kat is namelijk een dier dat niet van het onbekende houdt en zich hecht aan de plaats waar ze leeft. Dat wil dus zeggen dat het huis waar de kat leeft, haar veiligheid is. Zet de kat alleen zonder enige voorbereiding in de draagmand, als het vanwege een noodsituatie niet anders kan.
Is er geen noodsituatie, begin dan met een schone draagmand. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar geuren zijn essentieel voor de kat en eventuele oude geuren van angst moeten verwijderd zijn. Vervolgens zet je de draagmand in de leefruimte zoals keuken of woonkamer. Verzet de draagmand niet, zet het deurtje open en leg er eventueel een kleedje in waar de geur van de kat op zit. Als ze er een keer inloopt, doe je een moment het deurtje dicht en daarna direct weer open. Laat haar merken hoe goed ze het doet en geef bijvoorbeeld een kattensnoepje als ze het rustig ondergaat. Op deze wijze maak je de draagmand onderdeel van haar leefruimte.
Vervoeren van de kat naar de dierenarts
Het lijkt mogelijk weinigzeggend, maar de wijze waarop je de kat vervoert is belangrijk om het dierenartsbezoek (of ieder ander bezoek in de draagmand) zo rustig als mogelijk te laten verlopen. De meeste katten houden er niet van om vervoerd te worden, maar als het moet is de auto vaak de beste optie. Uiteraard kan je de kat in de draagmand ook op de fiets of lopend meenemen. Doe in alle gevallen een katoenen of linnen doek over de draagmand. De kat doet dan minder nieuwe, vreemde indrukken op en zit net iets rustiger in haar draagmand.
Als de kat in huis toch erg onrustig is, spuit de draagmand dan een half uur voor vertrek in met wat Feliway en laat het goed opdrogen. De feromonen in de spray zullen de kat wat rustiger maken.
Bron: Skeeze, Pixabay Kat bij de dierenarts
Niet alleen het vervoer naar de dierenarts, maar ook het bezoek zelf kan als enerverend ervaren worden door de kat. Bespreek wat bij je dierenarts de mogelijkheden zijn om eventueel te assisteren en probeer ook vooral zelf rustig te handelen.
Afspraak maken
Geef de voorkeur aan het maken van een afspraak in plaats van het vrij bezoeken van het spreekuur. Je voorkomt op deze wijze dat je kat angstig wordt van alle vreemde geluiden en geuren in de wachtruimte.
Kan het niet anders en moet je toch wachten in een wachtkamer, zet de draagmand dan naast je op de stoel of bank en niet op de grond. Een andere wachtende klant, bijvoorbeeld een hond, kan de kat in de draagmand op de grond intimideren en dat kan de kat nog angstiger maken.
De behandeling
De kat vangt ook de angsten van de eigenaar op, dus doe zelf rustig aan als je bij de dierenarts binnenloopt. Pas op de behandeltafel maak je de draagmand in alle rust open. Als de kat niet zelf direct uit de draagmand komt, dwing haar dan niet en haal haar er ook niet direct uit. Zet het deurtje open en wacht even af of ze zelf nieuwsgierig genoeg is om haar kopje buiten de draagmand te steken. Als ze een voorzichtige poging onderneemt, stimuleer haar dan door haar toe te spreken dat ze het goed doet.
Voor veel dierenartsen is dit ook een vriendelijke manier tot kennismaking met de kat. Dit helpt de dierenarts vervolgens weer de kat te kunnen controleren en/of de behandeling in gang te zetten. Op deze wijze beperk je namelijk de kans dat de kat uit angst en stress de nagels uitslaat.
Als je de kat kunt geruststellen door haar bij de behandeling zelf vast te houden, stem dit dan af met de dierenarts. Kan dit niet, dan kun je ervan uitgaan dat de dierenarts en de assistent ook ervaren zijn met het omgaan met angstige dieren. Voor de behandeling zijn zij er ook bij gebaat dat het dier zo min mogelijk stress heeft.
Is de behandeling klaar, stel de kat dan in de draagmand gerust. Dat kan op verschillende manieren, zoals met de stem (bijvoorbeeld zachtjes tegen de kat spreken dat ze het goed doet). Een andere manier is de geur van de eigenaar dichtbij de kat brengen (leg bijvoorbeeld je sjaal in de draagmand) of stel de kat gerust met een liefkozende aai.
Bron: LucasBouillon, Pixabay Thuiskomen na bezoek dierenarts
Eventuele andere dieren in huis, en dan met name katten, kunnen vreemd reageren als de kat thuiskomt van het bezoek aan de dierenarts. Katten communiceren via geuren en er hangen immers vreemde geuren rond de kat en haar draagmand. De ene kat zal de vreemde geuren proberen weg te poetsen door de kat die net thuiskomt van de dierenarts volledig te wassen, de andere kan er agressief op reageren.
Als er agressief gereageerd wordt, zet de katten dan even uit elkaar en wacht tot beide partijen rustig worden. Je kunt de kat die van de dierenarts komt bijvoorbeeld ook even een shirtje van jezelf aangeven of wikkel haar in een lekker kleedje van haarzelf. Zo komt de vertrouwde geur sneller terug.
Soms is het binnen een uur of wat alweer goed, maar het kan ook zomaar een dag duren. Vooral zelf niet in paniek raken, het komt zeker goed. Geef het gewoon voldoende tijd.
Tot slot
Met de kat naar de dierenarts behelst dus iets meer dan de kat in de draagmand zetten en op weg gaan. Tenminste als je je kat niet meer stress wilt bezorgen dan strikt noodzakelijk is. Met in achtneming van genoemde zaken, zal de kat zonder al te veel stress het dierenartsbezoek doorkomen.