Raskatten: Chartreux, een mooie rustige kat

Raskatten: Chartreux, een mooie rustige kat De Chartreux of Karthuizer (in het Nederlands) is een oud Frans ras. De meeste raskatten hebben binnen de standaarden van het betreffende ras meestal meerdere kleuren qua vacht en ogen. Dit geldt niet voor de chartreux. Deze raskat is er slechts in één kleur ... namelijk blauw. Daarnaast heeft deze kat als typisch kenmerk dat ze van nature uitermate relaxed is. Wat voor kat is de chartreux eigenlijk en wat zijn verder haar uiterlijke kenmerken?

Chartreux, de oorsprong

Deze Franse kat wordt in de 16e eeuw al beschreven. De verhalen over hoe dit ras ontstaan is, zijn niet eenduidig. De meest voor de hand liggende versie is die van de monniken die de katten uit Zuid-Afrika meebrachten en er mee gingen fokken. De naam zou dan weer bedacht zijn, omdat de vacht grote gelijkenis heeft met Spaanse stof die ‘pile de Chartreux’ heet. Er is echter ook een versie dat deze kat is ontstaan uit de Manulkat en de Egyptische kat en uit de ruige gebieden van Syrië, Iran en Turkije komt. Tijdens de kruistochten zouden deze katten meegenomen zijn naar Frankrijk. Het enige wat daadwerkelijk te herleiden is, is dat het een van de oudste raskatten van Europa is.

De kat is bijna uitgestorven geweest en om de standaard weer op niveau te krijgen, zijn er op enig moment blauwe Britse kortharen doorheen gefokt. Dit ras is qua bouw wat robuuster, maar de gematigde exemplaren van dit ras, konden wel ingezet worden. Overigens zijn in de loop der jaren deze twee rassen steeds verder uit elkaar komen te liggen.

Uiterlijke kenmerken

Men zegt wel eens dat het ras zich kenmerkt door haar eenvoud, maar feitelijk is dat niet meer of minder dan het gegeven dat ze er maar in één kleur is. Iets wat bij de meeste raskatten heel ongewoon is. Natuurlijk heeft de chartreux als ras wel wat specifieke kenmerken.

Bron: LucasBouillon, PixabayBron: LucasBouillon, Pixabay
Kop en romp
De chartreux is een middelgrote tot grote kat en kan sterk in grootte en gewicht variëren. Hoewel het mannetje altijd net iets groter en zwaarder is, varieert het lichaamsgewicht van deze kat tussen de 3,5 kilogram en 8 kilogram. Het is een kat die relatief laat volwassen wordt en ze groeit dan ook nog lang door. Typisch aspect van deze kat is dat, ondanks de grove bouw, ze zich relatief sierlijk voortbeweegt op haar middellange poten.

De kop heeft een zogenaamd omgekeerde trapezoïde vorm en ze heeft ietwat bolle wangen, zeker de katers. De middelgrote oren staan hoog op de kop. De ogen zijn groot, hebben bij voorkeur een mooie koperkleur (mag ook diepgeel zijn) en de blik van deze kat is alert. De ogen zijn niet volledig rond, de buitenste ooghoeken wijzen ietwat omhoog. Als je de kat goed aankijkt, heeft ze een beetje een lachende kop en daar dankt ze haar bijnaam ‘de lachende kat van Frankrijk’ dan ook aan.

Vacht

In tegenstelling tot de meeste raskatten is deze er maar in één kleur, te weten het diepe blauwgrijs (officieel is de kleur blauw). De kat heeft een dubbele korte vacht, met een wollige ondervacht. De vacht mag niet platliggen. Deze vacht moet zijdezacht aanvoelen en een mooie glans hebben.

Bron: 7898250, PixabayBron: 7898250, Pixabay

Karakter

Deze kat is bij uitstek een huislijke en zachtaardige, lieve kat, die graag in bijzijn van haar huisgenoten verblijft. Dat kunnen volwassenen zijn, maar ook kinderen van allerlei leeftijden. Ze zal haar nagels niet snel uitslaan. Verder gaat het ook prima met andere katten of honden. Deze chartreux is uitermate relaxed te noemen. Ze heeft een heel bescheiden stemgeluid en miauwt relatief weinig (wat menigeen wel prettig zal vinden). Of haar relaxte natuur bijdraagt aan haar leeftijd is niet bekend, maar deze kat kan met gemak en probleemloos zo’n 15 jaar oud worden.

Gezondheidsaspecten

Eigenlijk is het een vrij gezonde, weinig doorgefokte kat. Een die geen echte gezondheidsproblemen heeft. Voor diegene die bewust met deze kat wil gaan fokken, zijn er wel wat zaken die aanbevolen worden om te laten testen. Erfelijk kan de kat belast zijn met cystenieren of loszittende knieschijven. Dit laatste heeft met het relatief zware gewicht van deze kat te maken. Met katten die dit hebben, gaat een fokker niet verder in het fokprogramma.

Kitten kopen

Een kitten kopen is zo gedaan, veel mensen zijn bij het zien van zo’n kleintje al verloren. Toch is het aan te raden om je vooraf goed in te lezen over deze kat. Weet wat je mogelijk voor zo’n 15 jaar in huis haalt. De rasvereniging voor de chartreux kan je mogelijk verder helpen.

Natuurlijk is het bij het kopen van een kitten ook een kwestie van je gezonde verstand gebruiken en check wat zaken bij de fokker die adverteert met een nestje. Denk hierbij aan zaken zoals:
Bron: Temudjin, PixabayBron: Temudjin, Pixabay
  • Het katje moet in huislijke kring vertoeven (geen apart achteraf hok o.i.d.). Socialisatie is erg belangrijk.
  • De moeder moet er zijn en eventuele andere kittens van dat nest.
  • Kittens moeten er fris en monter uitzien. Schone oogjes, geen korstjes op kopje of lijfje en een schoon kontje.
  • Ook het nest en de omgeving waar het kitten leeft moet schoon zijn.
  • Kittens moeten niet wegduiken, maar je tegemoet treden (hoewel de een dit nadrukkelijker zal doen dan de ander).
  • Enig enthousiasme over het ras en het nest, vanuit de fokker of andere huisgenoten is aan te bevelen.
  • De fokker moet je van allerlei informatie voorzien. Denk hierbij aan voedingsinformatie, eventueel aanvullende entingen, hoe met haar om te gaan als ze voor het eerst in haar nieuwe huis komt, omgang met andere al aanwezige dieren etc..

Beslis pas als je er een goed gevoel over hebt en vraag er naar of de ouders zijn getest zoals bij de gezondheidsaspecten beschreven. Officiële fokkers werken met contracten en stambomen. Laat je goed voorlichten. Echter, wat er ook aan contracten en stambomen ligt, er kan altijd iets onverwachts naar boven komen bij een levend wezen. Zaken die niet te voorzien zijn en dus vast te leggen. Denk aan het ziek worden van een kitten, een genetisch defect dat niet te voorzien was etc. Neem in zo’n geval contact op met de fokker. Met een goede fokker kom je er wel uit. Denk hierbij aan een bijdrage in kosten voor de dierenarts o.i.d.

Tot slot

Dit ras is niet doorgefokt en dat maakt dat er nauwelijks erfelijke gezondheidsperikelen een rol kunnen/zullen spelen. Dit eeuwenoude ras heeft een zachtaardige en rustige kat voortgebracht. Een kat die het prima doet in de gezinssituatie en absoluut mooi en erg lief is.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chartreux (Karthuizer)De Karthuizer, of, traditioneel genoemd, de Chartreux, vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de kloosters van de monniken…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…
Opvoeden van kitten tot katOpvoeden van kitten tot katEen kitten is leuk, iedereen die ook maar iets met dieren heeft, zal vertedert raken door een kitten. Een jonge kat is v…
Hondenrassen: Barbet of Franse waterhondHondenrassen: Barbet of Franse waterhondHet hondenras barbet is niet bij iedereen even bekend, maar diezelfde hond kennen veel mensen wel onder de naam 'Franse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LucasBouillon, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chartreux
  • Neocat 2019/2: “Raskenmerken van de Chartreux”
  • Afbeelding bron 1: LucasBouillon, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: 7898250, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Temudjin, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.