Opvoeden van kitten tot kat
Een kitten is leuk, iedereen die ook maar iets met dieren heeft, zal vertedert raken door een kitten. Een jonge kat is vrolijk, aanhalig, speels en is de wereld aan het ontdekken. Dat ziet er nu eenmaal leuk uit, waarbij gezegd dat dit voor meer jonge dieren geldt.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Hygiëne
Als je een jonge kat koopt, duur of niet met stamboom of niet, je wilt een gezond dier meenemen. Dan is het goed de omgeving te zien waar het dier de eerste van zijn of haar leven is opgegroeid. Hygiëne is altijd belangrijk, maar zeker als je dieren hebt. Niet alleen de luchtjes, maar ook ongedierte kan op viezigheid afkomen, met alle gevolgen van dien.
Ouders
Het dier moet speels en toegankelijk zijn, het katje moet naar je toe komen. Daarnaast is het goed de ouders te zien en natuurlijk is de vader er niet altijd. Een weggelopen poes die zwanger terugkomt, heeft ergens onderweg een maatje opgedaan. De raskat kan de vader in de omgeving hebben of de poes is uit ter dekking geweest. Alleen in het eerste geval is de vader aanwezig.
Maar de moeder hoort er in principe wel altijd te zijn. Een kitten groeit op bij de moeder die hem of haar alles leert van eten tot poepen tot wassen.
Doorgefokte katten
Verder is het goed op te letten of mensen echt alleen voor het geld aan het fokken zijn, zeker als je geen stamboom hebt. Het kan om een doorgefokt dier gaan, waar allerlei gebreken aan zijn. Dat klinkt heel wrang, maar een dier neem je om er lang plezier van te hebben, om er van te gaan houden en dan wil je niet een dier jong in laten slapen, continu bij de dierenarts zitten etc.
Het is een levend wezen en garanties worden niet gegeven in het leven, maar je kunt wel zo veel mogelijk er aan doen om het goed te laten verlopen.
Kitten gekocht en dan…
Als je dat katje hebt gevonden wat je mee wilt nemen dan is het belangrijk de juiste spullen in huis te hebben en daarnaast aan eventuele andere huisdieren en huisgenoten te laten wennen.
Wat speelt er allemaal?
- Een jonge kat moet kunnen spelen, zorg voor wat speeltjes. Dat hoeven geen dure spullen te zijn, maar balletjes met of zonder geluid of wat ander bewegend spul is al goed.
- Kattenbak, het is goed het kitten zo snel mogelijk te leren waar de kattenbak is. Als deze ver weg staat is het wellicht raadzaam om tijdelijk dichterbij een kittenkattenbakje te plaatsen. Niet te lang, het kitten moet in de tussentijd ook op de normale kattenbak gezet worden.
- Ander huisdieren, ze kunnen elkaar even negeren of proberen de baas te zijn, maar ze zullen aan elkaar moeten wennen. Laat eerst het kitten in huis snuffelen en de plekjes ontdekken en laat dan de andere huisdieren toe. Haal met name ook de huisdieren aan die je al hebt. Het kitten zoekt zijn/haar weg wel.
- Eten, het kitten heeft kittenbrokjes, maar als je al een kat hebt en die heeft normaal eten dan mag een kitten van een maand of 3 tot 4 er wel gewoon van mee-eten. Zet bijvoorbeeld 1x per dag wat zacht voer neer, maar de brokje moeten het hoofdbestanddeel vormen. Naast het bekende katteneten is een hardgekookt eitje af en toe wel lekker of wat tonijn op waterbasis (gewoon wat ook voor mensen is). Het kitten kan wat diarree hebben omdat er mogelijk ander eten woord geserveerd, maar dit moet enig moment wel over zijn.
- Snoepjes worden door sommige katten verzwolgen en andere laten ze liggen. Dit is heel persoonlijk en het is dus maar even afwachten of het kitten ze lust. Wel zijn de speciale kattensnoepjes gezond voor de kat als een extraatje.
- Enten, de ene eigenaar levert het kitten volledig geënt af en de ander niet. Zorg er wel voor dat het kitten na eventuele kittenprikjes de normale enting krijgt waar deze weer een jaar mee vooruit kan. Eventueel een flesje in de nek tegen vlooien (of een speciaal spuitje bij de dierenarts) en zorg dat het kitten ontwormd is. En als je dan toch bij de dierenarts bent, laat het even checken. Deze controleert de vitale organen, luistert naar de longen en kijkt ook naar de uiterlijke kenmerken (met een kennersoog).
- Wat niet mag! Een plantenspuit of iets dergelijks in de buurt is bij een kitten wel handig. Als hij/zij iets doet wat niet gewenst is kan een sproeier met water voldoende zijn om het kitten te laten weten dat dit niet gewenst is. Even je stem verheffen wil ook nog wel eens helpen.
- Een krabpaal is handig voor de nageltje. Dit kan ook een boom in de tuin zijn als de kat naar buiten kan. Het voorkomt dat je meubelen als krabpaal gebruikt worden.
- Een eigen plekje is ook wel prettig voor het dier. Een mandje, dekentje of wat dan ook wat echt voor het kitten is, is een stukje veiligheid waar het diertje zich terug kan trekken. Iets wat deels ook dicht is (bijvoorbeeld een mandje) geeft net iets meer veiligheid.
Kat buiten
Raskatten lopen meestal niet buiten, maar wil je je kat toch buiten laten, zorg dan dat je eventuele tuin omzoomd is met gaas aan de bovenkant (naar binnen toe omhoog plaatsen) en aan de onderkant moet het dicht zijn. Kittens wurmen zich gemakkelijk ergens tussendoor, dus let ook op de onderkant van een poort of opritdeuren.
Een andere mogelijkheid is aan het riempje. Dit werkt alleen als je het kitten het riempje van jongs af aan meeneemt aan het riempje. Een kitten wat zo opgroeit, weet enig moment niet beter, maar een volwassen kat dit leren lukt haast niet. Wil een kat ook echt mee gaan wandelen in de bossen of zo, dan moet deze wel heel relaxed zijn. Een kat heeft zijn plekjes nodig, zijn territorium en dat heeft hij/zij daar niet. Als de kat bij de eigenaar de veiligheid vindt, dan lukt het wel eens. Zo kan het betekenen dat de kat dan bijvoorbeeld tegen de schouder aan verder gedragen moet worden als hij/zij niet meer wil. Tja, het is een keuze.
Wanneer volwassen?
Ga uit van een jaar, maar een kitten kan soms al eerder krols worden en dus zwanger. Aangezien de kater dit gemiddeld genomen eerder in de gaten heeft dan de mens, kan een jonge kat – te vroeg en dat is niet goed – zwanger worden. Let hier vanaf een maand of 8 op.
Maar eerst en vooral genieten van het zojuist aangeschafte katje!