Misverstanden over vlooien bij hond of kat
Niemand zit te wachten op vlooien bij zijn huisdier. Als je ze eenmaal hebt, zijn ze hardnekkig en moet je met je dier én je woning aan de slag om te zorgen dat ze verdwijnen. Je kunt je kat of hond wel gereinigd hebben, maar eitjes kunnen in bijvoorbeeld het tapijt, een kussen of zelfs achter een plint goed gedijen en uitkomen. Met als gevolg dat alles opnieuw begint. Uiteraard is voorkomen beter. Dit alles neemt niet weg dat er ook nogal wat ‘bedacht’ wordt rond vlooien bij je huisdier. Wat zijn nu de grote misverstanden rond de vlooien bij hond of kat?
Vlovrij
Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om je dier vlovrij te houden. Er zijn verschillende middelen op de markt die je kunt toedienen om je dier vrij te houden van vlooien. Je kunt de dierenarts periodiek een spuit laten zetten om hond of kat enkele maanden vlovrij te hebben, een bandje om de hals laten dragen, maar het meest bekend zijn de pipetjes die je in de nek doet en die je dier één of drie maanden vlovrij houden.
Werking antivlooienmiddelen
Er zijn verschillende antivlooienmiddelen, want waar de een alleen volwassen vlooien doodt, neemt de ander ook de eitjes mee en/of werkt het tegen teken, wormen of mijt. Bovendien hebben verschillende middelen een verschillende duur van werking. Bedenk dus goed vooraf wat je je huisdier wilt geven of laat je adviseren in de dierenwinkel of dierenkliniek.
Bron: 3dman Eu, Pixabay Gebruiksaanwijzing en allergie
De middelen die je je dier kunt toedienen kunnen een enkele keer een allergische reactie teweegbrengen. Helaas weet je dat niet vooraf, maar bij de meeste honden en katten gaat het goed. Volg wel goed de gebruiksaanwijzing en als de vloeistof eenmaal uit de pipet op de huid van de kat of hond zit, moet je ook zelf niet met de eigen handen aan de huid van je huisdier komen. Laat de vloeistof goed intrekken. In de nek is het een goede plek, want dan kan het dier zelf ook niet gaan likken aan de natte plek.
Misverstanden over vlooien bij hond of kat
Behalve dat vlooien niet echt gewenst zijn, weten we niet zo heel veel over vlooien en of al die verhalen over vlooien echt waar zijn of dat ze een broodje aap zijn. Enkele van de meer hardnekkige misverstanden:
Mijn kat komt niet buiten, dus ik kan geen vlooien hebben
De stelling dat een kat die niet buiten komt geen vlooien kan hebben, is niet juist. Vlooien en vlooieneitjes kunnen onbewust door de bewoners van een huis of via bezoekers, aan de schoenen meegenomen worden. De vlooien verspreiden zich dus door de omgeving. De vlooien komen, met een kat in huis, in een prima voedingsbodem terecht en zo kan je kat wel degelijk aan vlooien komen.
In het verlengde ligt ook de discussie over honden en katten die niet in aanraking komen met andere dieren en dus geen vlooien kunnen krijgen. Helaas, je kat of hond kan nog steeds besmet worden. Besmetting gaat zoals gezegd via de omgeving.
Bron: Markusvb, Pixabay Gevoeligheid voor vlooien bij de mens
Het argument dat je echt wel weet of je vlooien in huis hebt, omdat jij of een van je huisgenoten er heel gevoelig voor is, is eigenlijk een non-argument. Vlooien komen alleen bij mensen als er een chronisch tekort aan katten of honden in de woning is. Vlooien zitten liever op je huisdier, dus als je een kat of hond hebt, zal de vlo zich eerder daar begeven en heb je er zelf dus niet echt last van.
Kat of hond in huis, dan is een tapijt niet handig
Dit kan kloppen, want een tapijt is een voedingsbodem voor al die huidschilfers en haren. Maar is niet direct gerelateerd aan vlooien, want vlooien nestelen zich zeker zo graag tussen houten vloerdelen of achter plinten. Regelmatig stofzuigen van het tapijt is dus om andere redenen, dan het voorkomen van vlooien, zinvol.
Overigens kan het geen kwaad als je huisdieren hebt om zo nu en dan een tapijt in te sprayen met een antivlooienmiddel speciaal voor het tapijt. Dan moeten de huisdieren ongeveer één uur uit die ruimte blijven en daarna is het tapijt weer te belopen door iedereen. Dit kun je naast een antivlooienmiddel op je huisdier toepassen. Het is echter geen vervanging.
Bron: Castleguard, Pixabay Natuurlijke middelen tegen vlooien
Dat natuurlijke middelen niet werken is deels waar. Het is een hardnekkig misverstand dat knoflook goed tegen vlooien werkt. Dit soort natuurlijke (voedings)middelen helpt niet om vlooien tegen te gaan. Wel zijn er tabletten waar naast knoflook ook gist, zink, rijstzemelen, calcium, eierpoeder, tiamine (B1), riboflavin (B2) en nicotinamide (B3) in zit. Het is feitelijk een voedingssupplement, maar werkt tevens preventief tegen vlooien. De meningen zijn echter verdeeld over de effectiviteit van het middel. Zowel kat als hond krijgt er in ieder geval wel een mooiere glanzende vacht van.
Daarentegen kan je tea tree olie wel inzetten om vlooien tegen te gaan. Enkele weken dagelijks verdunde tea tree olie (één op vijf) in de nekplooi van de hond, houdt vlooien weg. Ook handig als de hond allergisch reageert op de gangbare middelen. Tea tree is overigens niet geschikt voor katten en dit geldt ook voor veel etherische oliën. Wel geschikt voor de hond dus, maar niet voor de kat. Spray op basis van lavendel en rozemarijn zijn wel geschikt voor katten. Dagelijks een keer sprayen werkt preventief.
Tot slot
Misverstanden over vlooien kunnen er juist toe leiden dat je vlooien onbewust in huis haalt. Niemand zit echter te wachten op vlooien, dus zijn er tal van afdoende middelen om de vlooien buitenshuis te houden. Consequent toepassen is wel een absolute voorwaarde.