Tips voor de verkoeling van je hond bij warm weer
Bij warm zomerweer is het belangrijk om je hond koel te houden. Extreme warmte voelt onaangenaam voor je hond en kan tot gevaarlijke, zelfs dodelijke situaties leiden. Honden hebben geen zweetklieren over hun gehele lijf, zoals mensen die wel hebben. Deze dieren hebben dus niet het vermogen om hun lichaam af te koelen door het aanmaken van transpiratievocht. Wat kun je doen om oververhitting bij je hond te voorkomen en uit welke signalen van je huisdier kun je opmaken dat hij het te warm heeft?
Symptomen van oververhitting bij een hond
Voorkomen is beter dan genezen, maar wanneer je hond een of meerdere van de volgende symptomen vertoont, dan bestaat er een kans dat de hitte hem te veel wordt en dat hij oververhit is.
- De hond hijgt snel en zwaar
- Hij kwijlt meer dan gebruikelijk en de vloeistof is dikker
- Hij reageert niet of nauwelijks op dingen in zijn omgeving
- Een versnelde hartslag
- Braken
- Diarree
In extreme gevallen kan er spierverslapping optreden. Wanneer de hond niet op de juiste manier wordt geholpen door middel van verkoeling en het toedienen van vocht, kan er zelfs een hitteberoerte volgen. Deze aandoening is zeer ernstig en kan het overlijden van je huisdier tot gevolg hebben.
Wat is een hitteberoerte?
Bij een hitteberoerte stijgt de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden Celsius. Bij een lichaamstemperatuur van dit niveau worden de verschillende vitale organen aangedaan. Deze kunnen dermate beschadigd raken, dat ze uiteindelijk uitvallen. Zo kunnen er hersenbeschadigingen ontstaan, waardoor je hond nooit meer de oude zal worden. In het ergste geval overleeft hij de hitteberoerte niet. Het is dus van levensbelang dat je alert bent en goed het gedrag van je hond observeert op zomerse dagen, zodat je tijdig kunt handelen en je hond veilig en comfortabel houdt.
Tips voor verkoeling om oververhitting bij je hond te voorkomen
Nu je weet wat voor schade hitte kan aanrichten bij je viervoeten, wil je waarschijnlijk ook weten wat je kunt doen om dergelijke nare situaties te vermijden. Sommige tips zijn gericht op de veiligheid van je hond en met de andere kun je het comfort van je huisdier vergroten.
Kies een gunstig tijdstip voor de lange wandeling
Honden moeten nu eenmaal worden uitgelaten, ook bij warm weer. Doe de uitgebreidere wandeling dan wel ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat wanneer de zon niet schijnt. Probeer hierbij altijd de paden en wegen te verkiezen die ook gedurende dag weinig of geen zon vangen. Ga gedurende de hitte overdag alleen korte, noodzakelijke stukjes lopen met de hond, zodat hij zijn behoefte kan doen. Je doet jezelf en je hond er ook zeker geen plezier mee om in de volle zon te moeten lopen.
Denk na over de wandelroute en kies voor een fijne ondergrond
Heb je weleens met je blote voeten op door zon overgoten asfalt gestaan bij een temperatuur van 30 graden Celsius? Je kunt je vast voorstellen dat dat geen prettige ervaring is. Dit is niet anders voor je hond. Kies liever voor een wandeling over gras of aarde en laat de bestrate paadjes en asfaltwegen even voor wat ze zijn. Mocht je twijfelen over de warmte van de ondergrond? Dan kun je met je hand of je blote voet voelen en een redelijke inschatting maken of deze grondsoort een comfortabele wandeling voor je hond mogelijk maakt.
Water, water en nog eens water
Zorg dat de hond gedurende de dag altijd toegang heeft tot vers, koel drinkwater. Controleer regelmatig of er nog water in zijn bak zit. Ook kun je een kinderzwembadje in je tuin opzetten en vullen met koud water. Een duik in het water is een prima manier voor je hond om zijn lichaam te verkoelen en veel honden vinden spelen in water nog hartstikke leuk ook. Droog de hond nadat hij in het zwembad is geweest wel af. Bij langharige honden kan het vocht tussen de haren gaan broeien en irriteren en bij de kortharen vergroot de kans op zonverbranding met een natte huid. Wrijf het ergste vocht weg met een handdoek en laat de hond vervolgens bij voorkeur in de schaduw liggen om verder te drogen.
Zorg voor schaduw die je kunt verplaatsen
De plaats in je tuin waar de zon schijnt, verplaatst zich gedurende de dag. Daarom is het handig om de schaduw mee te kunnen verplaatsen. Met andere woorden, zorg dat je bijvoorbeeld een parasol tot je beschikking hebt die je eenvoudig op een andere plek kunt zetten of op een andere stand kunt instellen, zodat de schaduw op een ander gedeelte van je tuin valt. Ook al is het buiten erg warm, toch kan een briesje de hitte dragelijker maken. Binnenshuis kan het daarentegen benauwd en drukkend voelen.
Bevroren traktaties
Als je je hond wilt trakteren op een zomerse dag, dan kun je in plaats van een hondenkoekje kiezen voor het geven van geschaafd ijs. Dit helpt de hond verkoelen en hij zal het waarschijnlijk als zeer prettig ervaren om iets kouds te kunnen eten. Ook kun je wat geschaafd ijs aan zijn drinkwater toevoegen om deze wat frisser te maken. Het kauwen op ijsklontjes kan het gebit van je hond beschadigen. Ook kan het geven van een grote ijsklont leiden tot verslikking of verstikking. Daarom geniet ijsschaafsel de voorkeur.
Laat je hond nooit in de auto achter bij extreem warm weer
Als je gedurende een hete dag weg moet en je hond kan om wat voor reden dan ook niet thuisblijven, dan kun je hem meenemen in de auto. Zorg dat de binnenkant van de auto enigszins verkoeld wordt door climate control of zet de autoramen een stukje open. Check ook voordat je hond instapt of het gedeelte waar hij zal gaan liggen, niet te heet is. Je kunt je voorstellen dat dit niet het geval is als je auto met zwarte skaibekleding in de volle zon heeft gestaan. Leg in een dergelijk geval een koel kleed op de plaats waar je hond zal gaan liggen. Laat na de autorit nooit, maar dan ook nooit je hond achter in de auto. Helaas zijn er jaarlijks verhalen te lezen over achtergelaten honden, in sommige gevallen honden die het verblijf in de auto niet hebben overleefd.
In het kort de belangrijkste zaken op een rij
- Observeer je hond, vertoont hij gedrag dat een symptoom van oververhitting kan zijn?
- Observeer de omgeving, is er continu toegang tot water en een schaduwrijke omgeving?
- Is de ondergrond waar de hond zich op begeeft niet te heet?
Wat nu als je hond toch oververhit is of een hitteberoerte lijkt te hebben?
Mocht je ondanks alle voorzorgen het vermoeden hebben dat je hond oververhit is geraakt of zelfs een hitteberoerte heeft, dan is het belangrijk om snel te handelen om (verdere) schade aan de organen van de hond de voorkomen. Leg je hond op een koele plaats in de schaduw. Geef je hond vervolgens verkoeling door lauwwarm water. Dit kan je doen door het water over hem heen te laten stromen, maar ook door natte doeken op hem te leggen. Het is van belang dat de hond niet té snel afkoelt, omdat er dan onderkoelingsverschijnselen kunnen ontstaan. Kies dus niet voor ijskoud water. Biedt de hond vervolgens steeds kleine beetjes drinkwater aan om langzaamaan zijn vocht aan te vullen. Neem contact op met de dierenarts en leg de situatie uit. Deze zal je kunnen vertellen of verdere (medische) behandeling noodzakelijk is.