InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Zomertips voor huisdieren

Zomertips voor huisdieren

Zomertips voor huisdieren Huisdieren hebben in de zomer al snel last van de hitte, dit gebeurd al vanaf zo'n 25 graden celsius. Het is dan ook belangrijk om ze op een koele plek te houden, maar ook om te zorgen dat ze voldoende vocht binnen krijgen. Maar wat kan je nog meer doen om je huisdier de zomer door te helpen?

Honden

Honden kunnen niet goed zweten, eigenlijk alleen via het hijgen. Honden met kort haar hebben daar minder snel last van dan honden met lang haar. Toch is het belangrijk alle honden verkoeling te geven. Zorg allereerst dat er altijd vers water beschikbaar is. Indien er met de auto gereden wordt is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht binnen komt met airco of open ramen. Bij 30 graden of hoger is het afgeraden om een hond mee te nemen in een bloedhete auto. Laat echter NOOIT een hond alleen achter in een dichte auto, ook niet met een raam open! In de auto kan de temperatuur al heel snel oplopen.

Wil je toch iets actiefs doen met je hond zorg ook dan dat er drinkwater meegenomen wordt. Ga het liefste wandelen in de bossen, hier is het vaak wat koeler of zoek een meertje of strandje op waar de hond lekker kan zwemmen. Er moet ook genoeg schaduw zijn, anders kan je hond een zonnesteek oplopen.

Het is ook oppassen met insecten. Sommige honden happen graag naar wespen, als de wesp dan steekt in de bek kan daar een grote bult ontstaan en kan de hond het erg benauwd krijgen en zelfs stikken. Mocht de hond gestoken worden ga dan gelijk naar de dierenarts. In huis kan de temperatuur soms ook flink oplopen en als er dan geen koele ruimte is, kan je bij de dierenspeciaalzaak een coolmat kopen. Deze zijn ook ideaal voor in de auto en makkelijk schoon te maken.

Katten

Ook katten kunnen last krijgen van de hitte, ook al houden ze wel van warmte. Zorg dat deze dieren beschikken over voldoende vers drinkwater en een koele plek. Ideaal voor de zomer zijn drinkfonteinen welke te koop zijn bij een dierenspeciaalzaak. Een raam open zetten of een ventilator neerzetten kan ook al wat verkoeling geven. Let ook bij katten op dat ze niet happen naar een wesp, als ze gestoken worden kunnen ze ook stikken, dus bij een steek direct naar de dierenarts.


Knaagdieren

Knaagdieren kunnen ook slecht tegen hoge temperaturen, het is ook zeker belangrijk om deze dieren voldoende verkoeling te geven. Het allerbelangrijkste is natuurlijk vers drinkwater, daarnaast kun je wat groente of fruit geven. Tamme ratten kunnen erg slecht tegen de warmte, bij 30 graden kunnen zijn al overlijden. Zorg altijd dat kooien uit de zon staan en dat er eventueel een raam open staat (maar let op dat het niet tocht). Op het heetst van de dag kan je ook een Ice Pod gebruiken of een bevroren waterflesje, zorg wel altijd dat er een hoesje overheen zit voor het vastvriezen van pootjes. Een Ice Pod is een coolpad die een aantal uren verkoeling geeft. Het beste is ook om knaagdieren op het heetst van de dag niet buiten te laten tenzij het een schaduwrijke plek is, maar zet ze nooit in de volle zon! Tamme ratten kun je ook altijd blij maken met een bak met water, let er wel op dat er een dun laagje water in staat zodat ze niet verdrinken. Leg hierin bijvoorbeeld wat bevroren erwten en ze hebben gelijk een lekker ijsje.


Vogels

Vogels die buiten in volières leven kunnen al snel last van de hitte krijgen als de zon er vol op schijnt. Het is aan te raden om een volière altijd in een schaduwrijk gebied te zetten. Ook binnenvogels kunnen het erg warm krijgen. Zorg voor voldoende vers drinkwater en verwen ze eens met een lekker stukje koud fruit of groente. Wat de meeste vogels ook fijn vinden is een douche. Spray met een plantenspuit over ze heen, dat vinden ze heerlijk. Je kan ook een badje neerzetten zodat ze kunnen badderen. Een raam open is prima, maar zorg dat de vogels niet op de tocht staan.

Zonnesteek

Alle dieren kunnen een zonnesteek oplopen, het is belangrijk om dit te voorkomen, mocht het toch gebeuren zoek dan direct een dierenarts op.

Hoe herken je een zonnesteek?

  • ademen of hijgen met de bek open (bij honden is het extreem hijgen en een rode, vergrote tong)
  • lusteloosheid (dit kan leiden tot bewusteloosheid)
  • wankelen (niet stevig staan)
  • verhoogde lichaamstemperatuur, dit kun je voelen aan de voetjes
  • bleek slijmvlies

Verleen direct hulp!

  • breng het dier naar een koele rustige ruimte
  • ledematen met water koelen
  • drinkwater geven
  • de kop en eventueel het lichaam koel houden met water of natte doeken

Zoek gelijk een dierenarts op!
© 2011 - 2019 Linda1986, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een zonnesteek (heliosis)Een zonnesteek (heliosis)Een zonnesteek ontstaat meestal door het verlies van zout en vocht. Als je te lang in de zon zit en de temperatuurstijgi…
Wat te doen bij een zonnesteek?Een zonnesteek is een aantal ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling op hoofd en nek.…
Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenZomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenAls het in de lente en zomer warm wordt, lopen huisdieren het risico om last te krijgen de zon en van vlooien, teken en…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Maagd?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Maagd?Huisdieren geboren onder het sterrenteken Maagd zijn doorgaans heel rustig en gedragen zich goed maar het is moeilijk om…
Ziekte bij Honden symptomen en diagnosesZiekte bij Honden symptomen en diagnosesHet lastige voor een honden eigenaar is dat de communicatie met de hond vaak een kwestie van raden is. Dit geldt vooral…

Reageer op het artikel "Zomertips voor huisdieren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Linda1986
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Schrijf mee!