Onbekend hondenras: Kai

Onbekend hondenras: Kai De hond is een populair huisdier en er zijn veel rassen met bijbehorend verschillend innerlijk en uiterlijk, dus voor iedereen is er wel een hond die past. Immers, om je hond een goed leven te geven en er zelf plezier aan te beleven, moet je goed nadenken over wat voor hond er bij je past. Naast de bekende en populaire hondenrassen, zijn er ook wat minder bekende rassen. De kai, een Japanse hond, is er daar een van.

Kai, de basis

De kai heeft als oorspronkelijke benaming 'kai tora ken' of kortweg 'tora' en komt uit Japan. Men gaat ervan uit dat dit het oudste hondenras van Japan is. Het duurde echter tot 1934 om deze middelgrote innerlijk en uiterlijk stevige hond officieel als ras erkend te krijgen.

De hond komt oorspronkelijk uit het bergachtige gebied Yamanashi en het ras behoort tot de (Aziatische) spitsen. De hond werd oorspronkelijk gebruikt voor het jagen op wild. De kai kan goed zwemmen en kan zelfs in bomen klimmen als deze achter de prooi aanzit. De hond is overigens ook prima geschikt als gezelschapshond.

De kai kent twee varianten, te weten:
  • Het type Shishi-Inu-gata, dit staat bekend om een gespierd lijf en een beerachtige kop.
  • Het type Shika-Inu-gata, dit staat bekend om het jagen op herten. De hond heeft een langer, dunner lichaam en heeft meer een vossenkop.

Kenmerken

Uiterlijk

De kai is goed herkenbaar als een hond die behoort tot de spitsen. Spitsen zijn honden met typische uiterlijke kenmerken, zoals een spitse snuit, vrij kleine, rechtopstaande oren, een afstaande vacht en een krulstaart. Wellicht beter bekend onder de naam keeshond.

De schofthoogte van het mannetje is zo’n 53 centimeter en het vrouwtje 49 centimeter. De ogen zijn donker van kleur en de wollige vacht is vrij kort. De hond heeft een dikke bovenvacht en een wollige ondervacht. Deze behoeft geen uitgebreide verzorging, een wekelijkse borstelbeurt is toereikend. De kai heeft over het algemeen een lange staart, die vaak naar beneden gedragen wordt. De honden wegen tussen de 20 tot 35 kilogram en de erkende vachtkleuren zijn:
  • grijs-gestroomd
  • red brindle
  • zwart brindle

Karakter

Deze jachthond die ook een prettig gezelschapsdier kan zijn, heeft absoluut beweging nodig. Neem de hond regelmatig mee voor flinke wandelingen en daag de hond uit. De hond is graag bezig, zo kan hij/zij nog iets met het oorspronkelijke jachtinstinct. De kai wordt als ‘levendig’ en ‘attent’ getypeerd.

Als de honden vanaf het begin opgroeien met jonge kinderen dan is een kai in het gezin geen probleem. Een volwassen kai voor het eerst laten kennis maken met jonge kinderen, gaat niet altijd goed. De kai staat ook niet altijd even welwillend tegenover andere honden en gehoorzaam is deze hond ook niet altijd optimaal. De kai kan wel goed tegen alleen zijn. Realiseer je dat de kai nog wel eens dominant kan zijn. Een duidelijke opvoeding van jongs af aan is dus belangrijk. Altijd hardhandige opvoedingsmethodes vermijden, maar wees wel consistent in je opvoeding.

Bron: Mr. Hon Kadoko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Mr. Hon Kadoko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een kai kopen

Pup

Het geldt voor ieder ras, dat je je er goed in moet verdiepen. Wat is het voor hond en wat heeft de hond nodig? Daarna komt het antwoord of dit past in je huidige leven. Eventueel met kinderen, ben je veel van huis, heb je tijd of neem je tijd om de hond die uitgebreide beweging te geven etc.

Als dan het antwoord nog steeds is dat de kai bij je past, dan is het goed een officieel erkende fokker te zoeken en zelf naar de fokker te gaan. Zie met eigen ogen wat voor hond het is, hoe deze op mensen reageert etc. Kijk uiteindelijk of de drachtige teef, of wellicht heeft ze al geworpen, je aanstaat en bekijk natuurlijk de eventueel reeds geboren pups. Soms zijn er wachtlijsten voor rashonden en soms niet, dit is afhankelijk van het ras. Iedere pup is leuk, maar vergewis je ervan dat je verder kijkt dan alleen naar een leuk hondje. Je hebt zo'n hond al snel voor 10 tot 15 jaar bij je.

Volwassen hond

Je kunt ook voor herplaatsing kiezen van een (bijna) volwassen hond. In dat geval is het goed om te weten wat de historie van de hond is. Zo kom je er meer over te weten en dus ook of deze hond in je gezinssituatie past en of je de hond dat kunt geven wat deze nodig heeft.

Papierwerk en kosten

Ook voor een hond moet je van alles vastleggen. Een fokker heeft vaak een standaardcontract waarin is opgenomen wat je mag verwachten en aangezien het een levend wezen is, kan altijd later blijken dat er iets niet goed is. Iets waar de fokker al dan niet voor verantwoordelijk gesteld kan worden. Je hoopt er nooit gebruik van te hoeven maken, maar leg alles altijd vast. Een goede fokker zal dit zelf vaak al initiëren.

Een hond kost geld en daar moet je wel degelijk bij stil staan. Niet alleen de aanschaf van de kai, maar ook de (jaarlijkse) controle bij de dierenarts, middelen tegen vlooien/teken en natuurlijk de voeding zorgen voor kosten die terug blijven komen. De kosten voor een hond worden nog wel eens onderschat en dat kan na verloop van tijd een behoorlijke domper worden.

Tot slot

Een hond neem je voor vele jaren, dus is niet even iets wat je ‘zomaar’ doet. Er gaat soms een hele tijd overheen, voordat je definitief de keuze maakt en dat is goed. Niemand krijgt volledige zekerheid in het leven, maar een weloverwogen besluit geeft meer kans op succes.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…
Hondenrassen: DunkerHondenrassen: DunkerDe Dunker behoort tot de lopende honden en hij is afkomstig uit Noorwegen. Deze actieve hond die over een groot uithoudi…
Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. D…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
Hondenpoepschep: hondenpoep opruimen zonder vieze handenHondenpoepschep: hondenpoep opruimen zonder vieze handenBij het uitlaten van de hond hoort het opruimen van de hondenpoep. Wil je dit doen zonder je handen vuil te maken dan ku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.hondentrainingen.nl/kai-hond/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kai_(hondenras)
  • http://www.hondenrassen.nl/rassen/kai/
  • https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/kai/
  • Afbeelding bron 1: Mr. Hon Kadoko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.