De populaire Franse bulldog
De Franse bulldog is een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Het is een leuke speelse hond die te hanteren is en toch een robuust uiterlijk heeft. Geen schoothondje, waar sommige mensen niet mee gezien willen worden. De populariteit brengt ook minder leuke aspecten met zich mee en wel het doorfokken, om toch maar zoveel mogelijk nageslacht te produceren. Het is evident dat dit niet goed voor de honden is. Als je een Franse bulldog aan gaat schaffen, zorg dan dat je je ‘huiswerk’ goed gedaan hebt en een echt gezond kameraadje voor het (honden)leven zoekt.
Het ras
Het ontstaan
De oorsprong van de Franse bulldog is niet helemaal helder. Het meest waarschijnlijke is dat een Engelse bulldog met kleine Franse terriërs gekruist is, wat ook de staande oren zou kunnen verklaren. Deze gezelschapshondjes werden gefokt door arme Engelse handwerklieden (kantwerkers), met name rond Nottingham, die zich in de 19e eeuw in Noordwest-Frankrijk (Calais) vestigden en hun nieuw gefokte hondjes meenamen. Ze noemde de hondjes toy-bulldogs. Daar werden de hondjes met name in de Franse steden erg populair.
Een andere, minder voor de hand liggende versie, is degene over het clowneske uiterlijk van de naar Frankrijk meegebrachte hondjes (de Engelse kantwerkers die daar wegtrokken). De hondjes werden met name populair door de wat vreemde tulporen. Met deze hondjes is verder gefokt en daar is de Franse bulldog uit ontstaan. Honden die in de fokprogramma’s deelgenomen zouden hebben, zijn de mopshond en de Belgische griffon.
Bron: Kossi007, Pixabay Officieel
De echte kynologische carrière van deze hond begon echter pas in 1880. Er werd een vereniging opgericht en met name Parijse liefhebbers vormden de basis. De eerste standaard voor het ras lag er in 1888. De Franse bulldog werd officieel in 1898 erkend en dit gebeurde als eerste op een ander continent, namelijk in de Verenigde Staten.
Specifieke uiterlijke en innerlijke kenmerken
Karakter
Deze relatief kleine hond is stoer, zo loopt hij ook, maar vooral ook speels, lief en vrolijk. Het is een extraverte hond met clowneske trekken. Het zijn slimme hondjes en ze zijn volhardend als ze iets in het vizier hebben. Het zijn honden die stemmingsgevoelig zijn en als je je stem verheft kan dit ze diep raken. Ze zijn daarom ook nogal snel beledigd, maar net zo snel weel vrolijk en enthousiast. De Franse bulldog staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Alle aandacht richt hij graag op zich.
De Franse bulldog is geen hond die je lang alleen moet laten. Ze zijn graag bij je en willen overal mee naartoe. Door die drang kunnen ze dominant overkomen. Ze kunnen het over het algemeen goed met kinderen vinden en omdat ze zo koddig zijn, vinden kinderen ze meestal ook leuk. Ook met andere honden gaat de omgang onder normale omstandigheden prima samen en als je als gast in het huis van een Franse bulldog komt, merk je dit meteen. Je wordt van top tot teen besnuffeld en de bulldog zal je de eerste tijd overal volgen.
Uiterlijk
Zijn schofthoogte ligt rond de 35 centimeter en het gewicht varieert van acht tot vijftien kilo. De bulldog heeft kleine vleermuisachtige oren, een korte stompe neus en een korte staart. De Franse bulldog wordt gekenmerkt door het gespierde lijf en stevig bottenstelsel. Dit maakt zijn snelle loopje op de korte pootjes ook extra grappig.
De vacht is glanzend glad, dicht van structuur en de haartjes zijn kort. De erkende kleuren zijn:
- fawn (wildkleur, variërend van beige bruin tot donkerbruin)
- gestroomd
- bont (wit met gestroomde platen)
De vacht heeft niet echt veel verzorging nodig, soms kan een vochtige doek (die de losse haartjes meeneemt) al voldoende zijn. De huidplooien moeten altijd wel goed schoon gehouden worden.
Bron: 947051, Pixabay Gezondheid
Ieder ras kent zijn erfelijke aandoeningen, voor de Franse bulldog is dat het volgende:
- Brachycefaal obstructief syndroom (BOS)
- Atopische dermatitis
- Hemivertrebrae
- Degeneratie van de tussenwervelschijven / Hernia nucleus pulposus
- Huidplooi dermatitis (intertrigo)
- Gebitsafwijkingen
- Pulmonalis stenose
- Dystocia
- Anasarca
- Entropoin
- Prolaps van de membrana nictitans klier (cherry eye)
Het lijkt een waslijst, maar men is – bij de erkende fokkers – steeds meer in staat gezonde honden op de wereld te zetten. Werden de honden tot pakweg de eeuwwisseling maximaal tien jaar oud, inmiddels ligt de leeftijd al ruim boven de tien jaar.
Bij sommige zaken is het zinvol om zelf het heft in handen te nemen, denk hierbij aan het schoonhouden van de huidplooien en problemen met het gebit voorkomen door de dierenarts tijdig te raadplegen. Maar ook heeft de hond de neiging om dik te worden, dit kan je als eigenaar zelf in de hand houden. Voldoende beweging geven en gezonde hoogwaardige voeding, zijn zaken die je zelf regelt. Opletten met warm weer, dan kan de hond het benauwd krijgen.
Waarom een Franse bulldog?
Persoonlijke voorkeur speelt altijd een belangrijke rol. Dit geldt voor het uiterlijk van het dier en voor het karakter. Toch werkt deze hond voor veel mensen op de lachspieren. De hond loopt een beetje koddig, is lekker vrolijk en speels en komt dus nogal snel ‘open’ over.
Waar moet je op letten als je een pup koopt?
In je enthousiasme om een hond te gaan nemen, kan je onverantwoord te werk gaan. Let altijd op de een aantal zaken, voordat je voor ruim tien jaar dit leuke hondje in huis haalt.
Voorbereiding ras en bekijken pups
Je voorbereiden als je eenmaal de keuze hebt gemaakt dat er een hond komt, is altijd belangrijk. Lees je in met wat voor hond je te maken hebt, past degene die je in gedachten hebt bij je gezinssituatie etc? Als je eenmaal bij de fokker en het nest geweest bent, is de kans aanwezig dat je verkocht bent. Je bent dan niet objectief meer.
Verder is het belangrijk dat je kijkt waar de hond vandaan komt. Ben je aan tafel bij een erkende fokker (geregistreerde fokkers zijn aangesloten bij de DGCN of de HBC) die volgens een fokreglement werkt en niet een ‘inkoper’ van honden is? Je moet in ieder geval de moederhond kunnen zien, want ze moet altijd bij haar pups kunnen en andersom. Verder moet de ruimte waar ze verblijven schoon zijn en moeten de pups doorgaans zo'n acht weken bij de moeder blijven. Een Franse bulldog met stamboom kost tussen de 1200 en 1500 euro.
Bron: Harald Landsrath, Pixabay Socialiseren
Het socialiseren van de pup vindt bij de goede fokker vanaf de dag van de geboorte plaats. Hoewel de moederhond de pups in het begin nog dicht bij zich heeft, moeten de diertjes aan alle geluiden in huis wennen. Maar ook andere mensen met bijbehorend stemgeluid en geur. Pups mogen niet wegduiken voor de stofzuiger of de wasmachine die aangezet wordt. Zodra je de hond van de fokker hebt, gaat dit proces natuurlijk door. De pup moet overal aan wennen, maar zorg ook dat de pup snel een lekker veilig plekje heeft waar hij zich terug kan trekken.
Deze hondjes kunnen aandachtstrekkers zijn, dus laat je niet te snel verleiden. Je krijgt het namelijk bijna niet meer afgeleerd.
Tot slot
De Franse bulldog is een leuke hond met een aanstekelijk enthousiasme. Een leuke hond die graag bij de mens is. Ben je in staat de hond niet te lang alleen te laten en wil je wat aandacht in je hond steken om leuke dingen te gaan doen, dan is de Franse bulldog echt een prima keuze.