Je hond belonen: Welk voedsel is giftig voor honden?

Je hond belonen: Welk voedsel is giftig voor honden? Ongeveer 25% procent van de Nederlanders heeft een hond als huisdier (2016, GFK) en doorgaans zijn we dol op onze trouwe viervoeters. Niet gek dus dat we onze hond soms willen belonen in de vorm van een lekkere snack. Het is belangrijk dat je goed nagaat wat je je hond geeft als beloning. Niet alle voedsel dat mensen kunnen eten, is geschikt voor honden. Zo is chocolade bijvoorbeeld zeer giftig voor een hond. Hij wordt er erg ziek van en kan zelfs overlijden aan het gevolg van het eten van chocola. Welke soorten voedsel zijn slecht voor honden? En welke lekkernijen kun je je hond wel aanbieden, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor zijn gezondheid?

Honden en chocolade

Van chocolade weten de meeste mensen wel dat zij dit beter niet aan hun hond kunnen geven. De boosdoener in dit snoepgoed is de stof theobromine, die in cacaobonen voorkomt. Ook komt deze stof voor in koffie, dus je hond koffie laten drinken is ook geen goed idee. Theobromine is zeer giftig voor honden en veroorzaken problemen met het centraal zenuwstelsel en hart. Een geringe dosis chocolade kan al fataal zijn voor een hond. De fatale dosis hangt onder andere af van het formaat van je hond en het type chocola.

Witte chocolade

De hoeveelheid theobromine in witte chocolade, (wat eigenlijk geen chocolade is, aangezien er geen vaste cacaobestanddelen in aanwezig zijn), is zeer gering en verwaarloosbaar. Een hond zal niet snel overlijden aan het eten van witte chocola, maar hij zal waarschijnlijk wel ziek worden wanneer hij hier te veel van eet. Braken en misselijkheid zijn hiervan uitingsvormen.

Melkchocolade

Bij melkchocolade is een dosis van circa 60 gram per kilo lichaamsgewicht dodelijk. Ook kleinere hoeveelheden is niet goed voor de gezondheid van een hond. Ziekteverschijnselen als braken en misselijkheid, maar ook hartritmestoornissen, toevallen en overmatig dorst en hijgen kunnen optreden.

Pure chocolade

Bij pure chocola is deze dosis ongeveer 30 gram per kilo lichaamsgewicht. Dit komt doordat pure chocolade in verhouding meer cacao bevat dan melkchocolade. Ook al is er een verschil in het soort chocolade, het is raadzaam om een hond helemaal geen chocola te geven en te zorgen dat chocoladeproducten niet worden bewaard op plaatsen waar je hond bij kan.

Geef honden geen voeding met de zoetstof xylitol

Wanneer een hond ongeveer meer dan 100 gram xylitol per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt, dan kan dit serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben. Xylitol zorgt er in een hondenlichaam voor dat de bloedsuikerspiegel daalt en het kan zelfs de lever ernstig aantasten. Zorg er dus voor dat, wanneer je je hond een traktatie geeft, dit geen lightproducten betreft. In dergelijke producten is de zoetstof xylitol vaak verwerkt. Zorg ook dat er geen kauwgom of zoetjes binnen bereik van je hond liggen.

Druiven en rozijnen veroorzaken nierproblemen bij honden

Vermijd ook voeding als druiven en rozijnen als snack voor je hond. Anno 2017 is nog niet precies bekend welke werking rozijnen en druiven precies hebben op de nieren van een hond, maar dat deze voedingsmiddelen dodelijk kunnen zijn voor een hond, is wel bekend. Symptomen die kunnen ontstaan bij een hond na het eten van deze voeding zijn diarree, braken en nierfalen, wat in ernstige gevallen fataal kan zijn.

Avocado’s als beloning is ook geen goed idee

Avocado’s bevatten de stof persine. Deze stof is niet alleen giftig voor honden, maar ook voor bijvoorbeeld vogels als agaporniden. Persine kan vochtophopingen in de vitale organen van deze dieren veroorzaken, evenals ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de alvleesklier, met mogelijk fatale gevolgen.

Geef geen rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan het Suid-herpesvirus bevatten, wat de ziekte van Aujeszky kan veroorzaken. Deze ziekte is voor honden altijd fataal. Het virus zal, nadat het de kopzenuwen van de hond heeft bereikt, zich een weg naar het centraal zenuwstelsel banen, wat tot uitval van vitale organen leidt. Voor de hond overlijdt, zal hij een overmatige speekselproductie hebben en veel honden reageren agressief richting hun eigen lichaam. Voor mensen is dit herpesvirus ongevaarlijk.

Ook noten zijn niet goed voor honden

Het is niet verstandig om je hond noten te geven. Sommige noten kunnen giftige schimmels bevatten, waaronder walnoten. Macadamianoten hebben een negatieve invloed op de spieren en het zenuwstelsel van de hond. Net zoals bij mensen, kunnen ook honden een pinda-allergie hebben. Ook wanneer je hond hier geen last van heeft, is het af te raden om hem pinda’s of pindakaas te voeren. Aangezien deze producten erg veel vetten bevallen, kan je hond last krijgen van diarree en gaan braken.

Snacks met knoflook en uien

Knoflook en uien kunnen maag- en darmkrampen veroorzaken bij je viervoeter. Ook hebben deze voedingsmiddelen een negatief effect op de rode bloedlichaampjes van de hond en kunnen bloedarmoede veroorzaken. Ook knoflook in poedervorm heeft dit effect op de gezondheid van een hond.

Groenten uit de nachtschadefamilie kunnen een allergische reactie geven

Je denkt er misschien goed aan te doen om je hond af een toe een stukje groente te geven, maar let hierbij wel op dat je hem geen groenten geeft die behoren tot de nachtschadefamilie. Voorbeelden van groenten uit deze familie zijn tomaat, paprika, pepino en aubergine. Ook aardappels maken deel uit van deze familie. Delen van deze groenten bevatten solanine, zoals bijvoorbeeld de groene gedeelten van een tomaat, wat zowel voor honden als voor mensen giftig is. Bij aardappels wordt het solaninegehalte sterk verlaagd bij het koken. Rauwe aardappels kun je dus ook beter niet aan je hond geven. Ook kunnen deze groenten allergische reacties veroorzaken en bestaande ontstekingen zullen verergeren.

Shock door champignons en andere paddenstoelen

Wanneer een hond champignons nuttigt, dan kan hij in shock raken. In het ergste geval zal de dood hierop volgen. Voer hem deze dus absoluut niet. Let ook op wanneer je met je hond een wandeling maakt door het bos. De soorten paddenstoelen die hier te vinden zijn, kunnen klachten als misselijkheid en maagkrampen bij je hond veroorzaken en tot ernstigere gezondheidsklachten leiden.

Zout is gif voor honden

Sommige mensen denken dat zij een hond kunnen laten braken door hem zout te geven. Dit passen zij dan toe wanneer hun hond toch iets giftigs te eten te pakken heeft gekregen. Doe dit absoluut niet! Zout is giftig voor honden. Zij kunnen hier inderdaad van gaan braken, maar ook krijgen zij last van diarree. Te veel zout kan zelfs epileptische aanvallen veroorzaken, die in combinatie met het braken een fatale afloop kunnen hebben.

Alcohol, medicatie en drugs

Misschien is het overbodig om uit te leggen dat deze middelen erg slecht zijn voor een hond. Bedenk bij deze middelen dat het effect dat ze op honden hebben vele malen groter is dan de werking bij mensen. Zo kan een slokje van een alcoholische drank al schade aan de lever van een hond toebrengen. Zorg ook dat de hond geen toegang heeft tot drugs of medicatie.

Hoe te handelen als je hond toch iets giftigs heeft gegeten?

Met zout geven help je hem niet. Neem direct contact op met de dierenarts en vertel hem over de situatie. Wat heeft je hond gegeten? Welke hoeveelheid? Welk ras is je hond? Hoe zwaar is hij? Welke verschijnselen vertoont je hond? Je dierenarts zal je vertellen hoe je het best kunt handelen. In sommige gevallen zal de dierenarts je vragen om langs te komen. Je hond krijgt dan een injectie, waardoor hij zal gaan braken, zodat de giftige voeding zijn lichaam zal verlaten.

Wat voor eten mag je je hond wel geven?

Mocht je je hond nu toch willen verwennen met een lekker extraatje? Zorg dan dat je kies voor voeding zonder nadelige effecten. Voorbeelden van etenswaren die je je hond wel veilig kunt geven, zijn:
  • Knakworst (van kip of rund)
  • Appel (verwijder wel de pitten, want deze kunnen wel giftig zijn)
  • Wortel
  • Hondenworst
  • Een stukje kaas
  • Koolvis
  • Zalm
  • Surimi
  • Gerookte runderreepjes
  • Gerookte runderhart
  • Gerookte kalkoen of kip

Geef je hond niet overmatig beloningen zoals knakworst, want dan loop je het risico dat hij te zwaar wordt. Mocht je bij een bepaald product twijfelen of hij het wel of niet mag hebben, raadpleeg dan altijd eerst een specialist of kies voor een veilige beloning voor je hond.
© 2017 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Welk eten is giftig voor honden?Welk eten is giftig voor honden?Wat is giftig voor honden? Honden zijn scharelaars en eten van alles op wat ze tegenkomen. Zowel voedsel als andere zake…
Gebrek aan eetlust bij een hondHonden die te dik zijn eten vaak te graag, echter een hond die maar iedere keer kleine beetjes eet en zonder veel enthou…

Mondproblemen bij de hond herkennen en verhelpenMondproblemen bij de hond herkennen en verhelpenMondproblemen komen veel voor bij honden. Deze problemen hebben verschillende fases, met elk hun eigen kenmerken. Honden…
De populaire Franse bulldogDe populaire Franse bulldogDe Franse bulldog is een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Het is een leuke speelse hond die te hanteren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karenwarfel, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grape_and_raisin_toxicity_in_dogs
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtschadefamilie
  • http://www.alletop10lijstjes.nl/10-soorten-voedsel-die-giftig-zijn-voor-de-hond/
  • http://www.hondleiding.nl/2014/03/welk-eten-is-giftig-voor-honden/
  • http://www.doggo.nl/artikelen/honden-voeding/chocolade-is-giftig-voor-honden/
  • http://www.hondleiding.nl/2013/05/beloningssnacks-voor-de-hond/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.