Polski owczarek nizinny: een Poolse herdershond

Polski owczarek nizinny: een Poolse herdershond De polski owczarek nizinny is een robuuste Poolse hond. Deze hond behoort tot de groep herdershonden en heeft Hongaarse voorouders. Ook in Nederland zijn er verschillende fokkers die dit ras fokken, waardoor je niet per se naar Polen hoeft af te reizen, als je een polski owczarek nizinny wilt aanschaffen.

Geschiedenis

De polski owczarek nizinny ontstond doordat er verschillende Hongaarse herders met elkaar gekruist werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit ras bijna uitgeroeid. Gelukkig waren er wel een aantal fokkers die de kwaliteiten van deze honden zagen en ervoor zorgden dat het ras weer populairder werd. In 1963 werd dit ras ook erkend als officieel ras. De naam dankt deze hond aan het feit dat hij vaak op laaglandvlaktes werkte. Een herder is dan ook een werkhond. Inmiddels hoeft deze hond niet alleen maar te werken. De polski owczarek nizinny is ook een uitstekende huishond. Sinds 1978 is de PON-club door de raad van beheer erkend als Nederlandse rasvereniging. PON is de afkorting van polski owczarek nizinny.

Gedrag

De polski owczarek nizinny is een typische herdershond. Het is een hond die graag hard wil werken voor zijn baas. Het is een hond die erg baasgericht is en afstandelijk naar vreemden. Het is een goede waakhond. Africhten en consequent zijn is heel belangrijk bij de opvoeding van de hond. Ook de socialisatie mag niet vergeten worden. De hond kan goed overweg met kinderen, mits hij ook goed gesocialiseerd is met kinderen. Het is verder een sociale hond naar andere honden.

Uiterlijk

De polski owczarek nizinny heeft een vacht met lange haren, mits hij niet naar de trimmer geweest is. De vacht is meestal wit met zwart. Maar ook driekleurig, beige, bruin en grijs zijn mogelijke kleuren voor de vacht. Een volwassen hond weegt 14 tot 16 kg. Teefjes bereiken een schofthoogte van 42 tot 47 cm. Reutjes bereiken een schofthoogte van 45 tot 50 cm.

Gezondheid

Over het algemeen is de polski owczarek nizinny een gezond ras. Toch heeft dit ras, net als andere rassen, te maken met erfelijke afwijkingen. Erfelijke afwijkingen bij dit ras zijn: oogziekten, heupdysplasie, allergieën en knieschijf luxatie. De polski owczarek nizinny wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar. Goede voeding en af en toe controles bij de dierenarts kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven.

Beweging

Deze hond heeft niet genoeg aan een blokje om. Het is een actieve hond die graag zijn energie kwijt wil. Hij speelt graag met een balletje of frisbee en kan wanneer je het hem aangeleerd hebt ook goed loslopen. De polski owczarek nizinny is een ideale kandidaat voor agility. Dit is een behendigheidssport voor honden, waarbij de hond zo snel mogelijk een hindernisparcours moet afleggen. Ook kan het een goed hardloopmaatje zijn.

Kiezen voor een pup of herplaatser?

Wanneer je een polski owczarek nizinny wilt aanschaffen kun je kiezen tussen een pup en een herplaatser. Via de rasvereniging kun je in contact komen met mensen die af en toe een nestje fokken. Je krijgt dan een pup waarvan de ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen. Ook weet je zeker dat de pups en de moeder in goede omstandigheden opgroeien. Een pup van dit ras kost al snel 1000 euro. Dit klinkt veel, maar je weet in ieder geval zeker dat je geen pup koopt bij een broodfokker.

Je kunt ook kiezen voor een herplaatser. Soms hebben dierenasiels weleens een polski owczarek nizinny. Ook kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met de rasverenging. Zij hebben soms ook herplaatsers. Dit kunnen jonge honden zijn, maar ook oudere. Dit zijn bijvoorbeeld honden die toch niet helemaal meer in het huishouden passen, of oudere teefjes die niet meer geschikt zijn om pups te krijgen.
© 2017 - 2024 Droomwolkje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Bearded collieHondenras: Bearded collieDe Bearded Collie is een middelgrote herdershond. De Bearded Collie wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar, maar hij blijft spee…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Rashonden: Ogar PolskiRashonden: Ogar PolskiDe Ogar Polski is in Nederland een vrij onbekend ras. Deze hond komt uit Polen vandaan, behoort tot de Lopende Honden en…
Schipperke: het kleinste herdershondenrasSchipperke: het kleinste herdershondenrasHet schipperke is de kleinste herdershond ter wereld. Het is een mooie compacte hond met een zwarte vacht. Het dier werd…

De populaire Franse bulldogDe populaire Franse bulldogDe Franse bulldog is een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Het is een leuke speelse hond die te hanteren…
Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?De podenco krijgt anno 2017 steeds meer bekendheid. De meeste podenco’s die in Nederland leven zijn geadopteerd door een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pleple2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.puppyplaats.nl/hondenras/62/Polski-Owczarek-Nizinny.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Polski_owczarek_nizinny
  • http://www.huisdierenprijzen.nl/honden/honden_m-r.htm
  • https://www.hondencentrum.com/hondenrassen/poolse-laaglandherder---polski-owczarek-nizinny/
  • http://www.nizinnyclub.nl/index.html
  • http://www.nizinnyverbond.nl/Puppies.htm
Droomwolkje (15 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.