De Old English Bulldog
De Old English Bulldog is een middelgrote, gespierde hond. Hij is atletisch en sportief gebouwd. Als gezinshond echt een geweldig ras want de Old English Bulldog is erg loyaal en trouw naar zijn gezin. Maar hij is ook erg intelligent en eigenwijs en geen beginnershond. Hij dient consequent opgevoed te worden.
Inhoud
Geschiedenis
Rond de 17e eeuw werden bulldogs gebruikt voor "Bullbaiting" (stierenvechten) Dit was erg populair in Engeland. De bulldog is gebouwd om dit werk te kunnen doen. Een te grote hond kon niet, omdat de hond laag aan de grond moest zijn om de horens van de stier te kunnen ontwijken en zich op de neus te kunnen vastbijten. Een te zware hond kon ook niet, omdat de neus van de stier dan zou kunnen scheuren en de hond dan weggegooid zou kunnen worden. De bulldog heeft een terugliggende neus zodat hij nog kon ademen als hij een prooi vast had. In 1835 werd bullbaiting verboden en zou het ras dan uiteindelijk uitsterven.
Echter in 1971 creëerde David Leavitt een fokschema om de uitgestorven bulldog te fokken, maar dan op een gezondere manier. Het fokschema was oorspronkelijk ontwikkeld voor runderen, door de universiteit van Ohio. De Old English Bulldog werd gefokt door het kruisen van 1/2 deel Engelse Bulldog, 1/6 deel Bullmastiff, 1/6 deel Amerikaanse Bulldog en 1/6 deel Amerikaanse PibullTerriër. Hieruit ontstond uiteindelijk de Old English Bulldog. Tegenwoordig wordt er overal ter wereld Old English Bulldogs gefokt. Een ieder doet dit op zijn eigen manier waardoor er veel types zijn ontstaan. Toch zijn er enkele overheersende bloedlijnen te onderscheiden.
Vier overheersende bloedlijnen
Leavitt Bulldog
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Grootte: gemiddeld worden ze zo'n 40-50 cm
- Gewicht: gemiddeld worden ze zo'n 25-40 kg
- Overige kenmerken: uithoudingsvermogen, snelheid en karakter zijn erg belangrijk bij dit type
- Bedacht en ontwikkeld door: David Leavitt in 1971. David Leavitt wilde graag een gezondere versie van de Engelse Bulldog creëren.
- Ontstaan uit: Engelse Bulldog, Bullmastiff en Pitbulldog
Hermes Bulldog
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Grootte: gemiddeld worden ze zo'n 50-70 cm
- Gewicht: gemiddeld worden ze zo'n 30-70 kg
- Overige kenmerken: een grote vriendelijke reus, zware bespiering, dikke vacht en een grote kop zijn erg belangrijk bij dit type. Ook opvallend is de zeer korte staart, die overigens (meestal) niet gecoupeerd is
- Bedacht en ontwikkeld door: Greg Hermes, later voortgezet door Linda Hermes en in Nederland voortgezet door Paula Arling. Greg Hermes wilde graag een zwaardere, massievere en compacte hond creëren.
- Ontstaan uit: Engelse Bulldog, Bullmastiff, Pitbullterriër en Bordeauxdog
Victorian Bulldog/ Old Victorian Bulldog
- Land van herkomst: Engeland
- Grootte: gemiddeld worden ze zo'n 40-50 cm
- Gewicht: gemiddeld worden ze zo'n 25-35 kg
- Overige kenmerken: zeer vriendelijk karakter. Deze honden hebben een hele gladde vacht, enorme bespiering en dikke koppen. Deze honden kunnen goed tegen de warmte maar ook tegen kou. Binnenshuis erg rustig, maar ook geschikt om lange wandelingen mee te maken
- Bedacht en ontwikkeld door: Ken Mollet en Graham Woods in 1985. Zij wilden graag een zeer zware en massieve hond creëren.
- Ontstaan uit: Bullmastiff, Stafford, Engelse Bulldog en Bordeauxdog
Renascence Bulldog
- Land van herkomst: Verenigde Staten
- Grootte: gemiddeld worden ze zo'n 43-56 cm
- Gewicht: gemiddeld worden ze zo'n 27-41 kg
- Overige kenmerken: Renascence staat voor wedergeboorte. Deze honden komen voor met zowel een korte als lange staart. Opvallend is ook dat deze honden vaak voorkomen in de kleur "rood". Dit komt door de toevoeging van de Red nose Pitbull.
- Bedacht en ontwikkeld door: Chadde Jolicoeur in 1980. Hij wilde graag een atletische, gespierde, compacte hond met veel energie creëren.
- Ontstaan uit: Amerikaanse Bulldog, Hermes Bulldog, Engelse Bulldog, Bullmastiff en Bandogge
Uiterlijke kenmerken
- het is een middelgrote gespierde hond
- hij is atletisch en sportief gebouwd
- hij heeft een brede nek
- hij heeft een brede borstkas
- hij heeft rechte voorpoten
- hij heeft kleine oren
- hij heeft een korte brede snuit
- hij wordt gemiddelde 11-12 jaar oud
Karakter
- overtuigend
- moedig
- alert
- vriendelijk
- liefdevol
- soms agressief tegen honden van hetzelfde geslacht
- kindergek
- intelligent
- loyaal
- trouwe gezinshond
- heeft een hoge pijngrens
- van nature geen blaffers
- onderschat vaak zijn eigen kracht
- lomp spelen en lomp gedrag
- leergierig
- eigenwijs en een sterke eigen wil
- vinden spelen heerlijk, maar slapen ook erg veel
Verzorging en opvoeding
Deze honden zijn niet moeilijk op te voeden omdat ze heel erg gevoelig zijn en intelligent. Ook zijn zij erg gevoelig voor het humeur van het baasje en voor zijn of haar stem. De beste opvoeding voor deze hond is met zachte hand maar wel heel duidelijk en consequent. Ze hebben flink wat energie dus geef ze voldoende beweging. Verder hebben ze weinig verzorging nodig, maar wel dienen de kopplooien schoongehouden te worden, aangezien zij dit zelf niet kunnen. Borstelen is in principe alleen nodig tijdens de ruiperiode, en dan kan dit het beste gedaan worden met een rubberen borstel vanwege hun korte vacht. Ook de ogen in de gaten houden, en indien nodig schoonmaken.
Aandoeningen en erfelijke ziektes
Ondanks dat de Old English Bulldog gefokt wordt onder het mom van "betere gezondheid" is het toch jammer dat er teveel gefokt wordt met de uiterlijke kenmerken van vroeger. Hierdoor is het nog steeds niet gelukt om een echt gezonde Engelse Bulldog te fokken. Ondanks dat de Old English Bulldog echt wel een heel stuk gezonder is dan de Engelse Bulldog, heeft ook dit ras toch in de praktijk nog vaak last van diverse aandoeningen. Ze hebben toch vaak een korte schedel en hierdoor eerder last van luchtwegproblemen. Ook vernauwde neusgaten, een verlengd zacht gehemelte, abnormaal strottenhoofd en abnormale luchtpijp komen helaas nog vaak voor. Met warm weer hebben ze het ook eerder benauwd. Verder is vaak gehoord dat ze last hebben van huidproblemen, allergieën, ontstekingen tussen de tenen. Ook HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) komen nog regelmatig voor.