Schipperke: het kleinste herdershondenras

Schipperke: het kleinste herdershondenras Het schipperke is de kleinste herdershond ter wereld. Het is een mooie compacte hond met een zwarte vacht. Het dier werd vroeger in België gebruikt als jager op ongedierte als ratten, muizen en mollen. Waar het schipperke officieel vandaan komt is onduidelijk, maar het is wel zeker dat de hond in de vijftiende eeuw al voorkwam. Het ras stond voor het eerst beschreven in een kroniek van de Brusselse broeder Wenseslaus. Daarin beschrijft hij dat het schipperke al als huisdier werd gehouden bij mensen met een ambachtelijk beroep. Hij had het over een kleine zwarte hond. De eigenaren maakten in die tijd al halsbanden voor hun dier.

Geschiedenis

Vanaf de achttiende en negentiende eeuw is er meer bekend over het schipperke. De Belgische kynoloog Charles Huge vermoedde in de negentiende eeuw dat het dier afstamt van herdershonden met een wolfsuiterlijk. Deze dieren waren ook zwart, maar hadden geen staart. Het ras veranderde in de daaropvolgende decennia in verschillende varianten, waaronder in een kleine zwarte herdershond: het schipperke.

Populair ras in negentiende eeuw

Belgische families zetten deze dieren in voor de bestrijding van muizen en ratten. Rond het einde van de negentiende eeuw kwam het schipperke in heel België voor. Het was een populair ras geworden. Kenmerkend aan het schipperke was de stompe staart. Volgens een legende werd de staart van de hond bruut met een mes afgesneden door een schoenmaker die jaloers was op de mooie hond van een collega. In werkelijkheid vonden veel mensen de korte staart erg mooi en kozen daarom na de geboorte van de pup voor couperen. Sinds 2006 is dit gebruik verboden in België. In Nederland werd couperen al in 2001 aan banden gelegd. Het schipperke mag sindsdien met zijn staart blijven kwispelen en kenmerkt zich nu met een korte krulstaart.

Import naar Groot-Brittannie

In de negentiende eeuw ontdekten de Britten het schipperke. Zij importeerden de dieren massaal vanuit België. Daardoor waren er in België bijna geen schipperkes meer te krijgen. Belgische kynologen richtten daarom in 1888 The Schipperkes Club op om tegenwicht te bieden. In 1890 startten ook de Britten met een eigen stamboekvereniging. Ondertussen sloegen de Belgen aan het kruisen met de overgebleven schipperkes, waardoor meer kleurvariatie ontstond. Het Belgische stamboek erkent officieel alleen de zwarte kleur. In Groot-Brittannië zijn andere kleuren als bruin en blond wel toegestaan.

Behoud ras

Het schipperke werd tot aan de Tweede Wereldoorlog steeds populairder. In de jaren vijftig taande de belangstelling. Een select gezelschap zorgde voor behoud van het ras in België. Daar draagt de Royal Schipperkes Club nog steeds zorg voor de rasstandaarden.

Uiterlijk

  • Gewicht: drie tot negen kilo
  • Kop: wigvormig en korte snuit
  • Lichaam: breed en gedrongen, een herdershond in klein formaat
  • Vacht: kenmerkende halskraag die het schipperke karakteristiek maakt.
  • Hoogte: 22 tot 33 centimeter
  • Levensverwachting: 16 tot 18 jaar, gemiddeld 12 tot 14 jaar

Het schipperke komt voor in de kleuren zwart, tan en reekleurig, maar de rasvereniging accepteert alleen de kleur zwart. Het ras heeft een brede borst tot aan de elleboog. Kenmerkend is het hoofd dat op de kop van een vos lijkt en de brede snoet. Het schipperke heeft kleine driehoekvormige oortjes. Tot het coupeerverbod werd de staart bij het schipperke bijna altijd verwijderd, maar nu lijkt de staart wel geaccepteerd te worden.

Karakter

Het schipperke heeft een druk karakter met een enorm uithoudingsvermogen. Veel beweging is cruciaal voor eigenaren van dit hondenras. Deze hondjes kunnen heel lang spelen en rennen. Een schipperke moet dan ook meermaals per dagen worden uitgelaten. Alleen een blokje om volstaat niet. Dit hondenras heeft een hoge intelligentie. Schipperkes zijn erg op hun baasje gesteld en zijn goede waakhonden. De dieren kunnen meestal goed met kinderen overweg. Deze honden blaffen snel om hun gevoelens te uiten. Dit ras jaagt graag op dieren als ratten en mollen.

Ziektes

Veel voorkomende ziektes onder het schipperke zijn hypothyroïdie, epilepsie, heupdysplasie, grauwe staar, de ziekte van Perthes aan de kuiten en MPS 111B. Daarnaast moet de voeding van het schipperke in de gaten worden gehouden, omdat dit ras snel te dik wordt.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Hondenrassen: Catalaanse HerdershondHondenrassen: Catalaanse HerdershondDe Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te ho…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Whiplash en nekklachtenDikwijls staan er nieuwsberichten in de krant waarin vermeld wordt dat een persoon een auto-ongeluk heeft moeten bekopen…

De zesde week in het leven van een pupDe zesde week in het leven van een pupZes weken na de geboorte. De pups worden al flink groot en ravotten al heel wat af. Je zal ze zo veel mogelijk moeten so…
Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Veel hondeneigenaren hebben er last van. Een hond die aan de meubels knaagt, bijt of kauwt. Het is een vervelend verschi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Patrickkavanagh, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.hondeninfo.net/rashond.php?rasid=188
  • http://www.infor.nl/honden/schipper.htm
  • http://www.i-hondenrassen.nl/schipperke.html
Reactie

Anoniem, 03-07-2011
Na het schipperke zal de Sheltie de kleinste van alle herdershonden zijn. Klopt dit? Reactie infoteur, 03-07-2011
Dat durf ik niet te zeggen.

Tina2011 (164 artikelen)
Laatste update: 01-09-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.