Hondenrassen: De populaire Maltezer

Hondenrassen: De populaire Maltezer De kleine gezelschapshondjes zijn populair, want het is een handzaam maatje en deze kleine hondjes hebben bijna altijd olijke kopjes en een zacht karakter. Een echte gezelschapshond, dat is de Maltezer ook. Van de kleine gezelschapshondjes is het een van de meest populaire. De Maltezer is een leuke hond, die in verschillende thuissituaties past. Wat voor hond is de Maltezer eigenlijk?

De Maltezer

De Maltezer, ook wel Maltezer leeuwtje genoemd, is een kleine gezelschapshond uit de bichonfamilie. Het hondje is afkomstig uit het centrale Middellandse Zeegebied en men neemt aan dat het ras ook daadwerkelijk van oorsprong uit Malta komt. Overigens zijn er ook mensen die zeggen dat de Maltezer afkomstig is van ‘malat’, dit betekent schuilplaats of haven. Deze Semitische oorsprong komt vervolgens weer terug in een hele rij namen van kustplaatsen in het Middellandse Zeegebied. Denk hierbij aan het Adriatische eiland Meleda, de Siciliaanse stad Melita én het eiland Malta.

Al zo’n 900 jaar voor onze jaartelling komen we de Maltezer - gefokt uit inheemse rassen - tegen. De Maltezer is dan ook de stamvader van meerdere rassen zoals de bolognezer, de yorkshire en de havanezer.

De raskenmerken

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal
Uiterlijk
De Maltezer kan wel tot zo’n 15 tot 16 jaar oud worden en is er alleen nog met een witte vacht. In het verleden waren er overigens ook Maltezers met een kleurtje. De schofthoogte van het hondje is voor het mannetje tussen 21 en 26 centimeter en voor het vrouwtje tussen de 20 en 24 centimeter. Gemiddeld wegen de hondjes tussen 3 en 4 kilo.

De bovenvacht is lang, dik en glanzend en er is geen ondervacht. De vacht voelt meestal zijdeachtig aan, de scheiding van het lange haar ligt midden over de rug en het haar kan tot aan de grond reiken. De oren zijn hoog aangezet en hangen met het lange haar strak langs het hoofd. Om de vacht mooi te houden, is het zinvol dagelijks de kam er doorheen te halen. Zo voorkom je dat er klitten in komen of dat de haren gaan vervilten. Om het wit mooi te houden zal de Maltezer af en toe gewassen moeten worden. Speciale hondenshampoo voorkomt dat de zuurgraad van de huid af gaat wijken. Als je dit vanaf de puppyleeftijd doet, dan weet de hond niet beter.

De ogen zijn rond en de oogleden sluiten nauw om het oog. De kleur is enigszins okerkleurig en ze steken duidelijk af bij de lichte vacht. Het geheel geeft een alerte en wijze uitdrukking.

Deze kleine hond kan en wil zo nu en dan lekker rennen, maar heeft geen enorme wandelingen nodig. De hondjes zijn ook geschikt om oefeningen mee te doen want ze ‘spelen’ graag.

Innerlijk

De Maltezer is een intelligente, levendige én een liefdevolle hond. Deze toch wel waakse hond geeft veel genegenheid en als je eenmaal binnen bent, verwelkomt deze hond de gast uitbundig. Het is ook een hond die zich graag laat pamperen en met genoegen in het middelpunt staat.

Verder is het hondje onbevreesd, aanhankelijk en als gezelschapshond uitermate geschikt vanwege het meegaande karakter. Het soms eigenwijze karakter van bijvoorbeeld de kleine shih tzu heeft de Maltezer helemaal niet.

Het zijn echter geen hondjes om lang alleen te laten, ze zijn graag bij de baas. Ze kunnen prima samen met een andere hond (of kat) en met kinderen gaat het ook goed. Een klein kind kan de Maltezer echter al snel als ‘speelgoed’ gaan zien en dus is het wel zinvol bij kleine kinderen in buurt te blijven.

Bron: Maltezervereniging, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Maltezervereniging, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Een Maltezer aanschaffen

Schaf een hondje in ieder geval bij een fokker via de rasvereniging aan, dan weet je dat ze volgens het fokreglement van de vereniging gefokt worden (daar is in ieder geval in opgenomen dat de moederhond maar een beperkt aantal nesten in een bepaalde periode mag krijgen). Dit neemt niet weg dat je toch de moeder moet kunnen bekijken, eventueel andere pups uit het nest en je een stamboom, chip en contract moet krijgen. Het socialiseren van het kleine hondje bij de moeder, de broertjes en zusjes én het gezin is erg belangrijk.

Een volwassen hondje kan je ook via de rasvereniging regelen. Zij begeleiden de herplaatsing van deze hondjes. Natuurlijk kan je ook altijd in het asiel kijken of er een exemplaar zit.

Met de raszuivere hondjes zit je qua kosten al snel aan de € 1250 of zelfs iets meer. Daar komen alle spullen voor de hond uiteraard nog bij, denk aan een riem, een mand en wat speeltjes. Dit kan ook zomaar oplopen tot zo'n € 250.

Opletten!

Een populaire hond brengt ook met zich mee dat er flink gefokt wordt met het ras, vaak illegaal. Met als gevolg dat er veel hondjes tussen zitten die een slechte start krijgen, soms uit inteelt voortkomen en vroeg bij de moeder weggehaald worden. Veel van deze hondjes worden door de hondenhandelaren tegen ‘dumpprijzen’ verkocht, uiteraard zonder papieren en garantie. Behalve dat deze handel aan banden gelegd moet worden, is het ook verstandig zelf goed te kijken waar je je eventuele nieuwe aanwinst koopt.

Een hond is een levend wezen en dat koop je niet ‘even’. Je moet er immers eerst uit zijn dat je een hond wilt, want je zit er meteen voor gemiddeld 14 jaar aan vast. Je levert wat vrijheid in en je moet er voor zorgen. Dan kijk je welke hond het beste bij je situatie past. Dan kan de uitkomst zijn dat je deze leuke Maltezer wilt.

Tot slot

Een Maltezer kan een prima aanschaf zijn als je een leuk en actief gezelschapshondje zoekt. Gezien het feit dat ze zo populair zijn en er dus ook via hondenhandelaren pups aangeboden worden, is het goed alert te zijn als je eenmaal op zoek gaat.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de MaltezerHondenras: de MaltezerDe Maltezer is de laatste tijd een erg populair ras. De Maltezers worden ook wel eens Malthezer Leeuwtje genoemd, maar d…
Alles over de MaltezerAlles over de MaltezerDe Maltezer, een klein hondje met een lange witte vacht dat erg populair is als gezelschapsdier en speelvriendje, werd t…
De maltezer, het ideale gezelschapshondje!Al jaren op zoek naar de ideale hond? Waar moet jouw perfecte pup aan voldoen? Hou je van een handzaam hondje die makkel…
Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…

Anorexia, eetproblemen bij de katAnorexia, eetproblemen bij de katDe mens is zo gewend dat de kat netjes de hoeveelheden eet die hij of zij nodig heeft. De hele dag door kleine beetjes,…
Raskatten: De fraaie Oosters langhaarRaskatten: De fraaie Oosters langhaarDe meeste mensen kennen wel de Oosters korthaarkat. De ranke, slanke en vooral speelse katten, met de grote ietwat schui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pleple2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.pedigree.nl/hondenrassen/maltezer
  • http://www.licg.nl/nz/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/maltezer.html
  • http://www.maltezervereniging.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maltezer
  • Afbeelding bron 1: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Maltezervereniging, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.