Anorexia, eetproblemen bij de kat

Anorexia, eetproblemen bij de kat De mens is zo gewend dat de kat netjes de hoeveelheden eet die hij of zij nodig heeft. De hele dag door kleine beetjes, zolang het etensbakje gevuld blijft met brokjes. Het kan wel tot 20 keer per dag een ‘mondje vol’ zijn. Daar past anorexia eigenlijk niet bij en toch kan ook de kat last van anorexia hebben. Het is daarom absoluut zinvol de oorzaak te achterhalen en op te lossen, zodat de kat weer gaat eten en een goed én gezond leven kan leiden. Hoe kom je erachter?

De kat en eten

Te veel eten

De meeste katten eten netjes afgepast en zelfs zo gedoseerd dat het sommige mensen jaloers kan maken. De kat eet wat hij of zij nodig heeft met de activiteiten die daarbij horen. Een enkele keer overeet een kat zich, bijvoorbeeld een binnenkat met weinig activiteiten die niet hetgeen erin komt allemaal verbrand. Het kan zelfs uit verveling voortkomen.

In dat geval is het zinvol de kat te activeren, bijvoorbeeld met nieuwe speeltjes (en dit vol te houden). Verder niet meer brokjes in het bakje doen, dan de kat op dagbasis mag hebben. Het oogt wellicht zielig als de kat enig moment voor een leeg etensbakje staat en daarom is het zinvol de daghoeveelheid over enkele porties te verdelen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Te weinig eten
Hoewel we het niet enorm vaak zien, kan ook de kat last hebben van anorexia. Een enkele keer ligt de oorzaak bij eten dat de kat echt niet lust, oud eten of eten van zeer slechte kwaliteit, maar vaak is er een medische oorzaak. Wat kan het zoal zijn?

De kat eet te weinig!

Eigenlijk geldt voor de meeste katten wel dat ze geen dag zonder eten kunnen. Als je kat dus de hele dag al niets op heeft, houd het diertje dan in de gaten.

Ontstoken tandvlees

Er zijn katten, bijvoorbeeld de Siberische boskat, die vaker dan gemiddeld last hebben van ontstoken tandvlees. Dit merk je meestal niet meteen op, maar kan heel pijnlijk voor de kat zijn. Als je er niet tijdig bij bent, kan dat het gebit van de kat kosten. Hoewel het er wel een beetje vreemd uitziet, kan een kat ook zonder tanden nog steeds brokjes eten.

Een signaal van tandvleesproblemen kan zijn dat de kat wel op het etensbakje afkomt, de kat heeft immers honger, maar eet nauwelijks wat. Het is simpelweg te pijnlijk. Als dit vaker voorkomt, is het zinvol het tandvlees van de kat goed te bekijken. Een (hevig) rode kleur is een signaal direct de dierenarts te consulteren. Er zijn wat therapieën die de dierenarts met je door kan spreken, de tanden hoeven er dus zeker niet altijd direct uit.

Geen reukvermogen

Net zoals de mens ruikt de kat en als het reukvermogen - om wat voor reden dan ook - niet optimaal is, kan de kat ook minder eten. Een voorbeeld is niesziekte bij de kat. De meeste katten zijn hier voor ingeënt, maar niet allemaal. Niesziekte die al even gaande is, is goed zichtbaar en is eigenlijk een signaal dat je al bij de dierenarts had moeten zijn. Echter, in de beginfase merk je het niet altijd direct op.

Bron: 1punkt23, PixabayBron: 1punkt23, Pixabay
Ander voer
Een katteneigenaar komt op enig moment tot de conclusie dat er ander (beter) voer gegeven moet gaan worden. Dit kan nieuw voer, gespecialiseerd voer of bijvoorbeeld biologisch voer zijn. Dat is op zich niet zo vreemd en ook niet erg, maar dat nieuwe voer moet je wel geleidelijk doorvoeren. De kat kan bij een plotselinge aanpassing van voer minder gaan eten. Meng eerst een beetje van de nieuwe brokjes door de bestaande en voer het iedere dag of iedere paar dagen een beetje op, tot je op pakweg 80% van het nieuwe voer zit.

Volg bij dit proces ook de ontlasting van de kat. Ander voer kan wel eens tot dunnere ontlasting leiden. Dit mag niet langer dan één aan twee dagen duren, want de kat valt dan snel af. Bovendien kan de kat op deze wijze ook uitdrogingsverschijnselen krijgen.

Orgaanproblemen

Natuurlijk kan de binnenkant van de kat ook tot problemen leiden. Denk hierbij aan lever- of nierfalen, schildklierproblemen of problemen aan het hart. Helaas is het dier vaak al even ziek, op het moment dat je constateert dat je kat steeds minder gaat eten. Het is van essentieel belang om snel de dierenarts te raadplegen. Dit kan de reguliere dierenarts zijn, maar soms kan de homeopaat of holistische dierenarts zelfs het juiste betekenen.

Voor een aantal potentiële ziekten zijn meer onderzoeken nodig en voor verschillende ziekten zijn therapieën beschikbaar. Het is van belang voor de kat, er zo snel als mogelijk mee te starten.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Stress
Een holistisch en/of homeopathisch dierenarts wil bijvoorbeeld bij stress nogal eens de juiste figuur zijn om te raadplegen. Immers, je kunt je niet bedenken waarom je kat - die ogenschijnlijk rustig door het huis loopt - vol stress zit en om die reden te weinig eet. Het valt vaak niet op of we veronderstellen dat het niet zo is, simpelweg omdat we het niet kunnen bedenken. Toch kunnen er allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen, dat de kat wel degelijk stress heeft en om die reden (te) weinig eet. Te denken valt aan:
  • Verhuizing achter de rug (nog niet zo lang geleden).
  • Nieuwe huisgenoot.
  • Nieuw kitten (of ander huisdier).
  • Eigenaar met stress.
  • Verbouwing van het huis.
  • Nieuwe meubelen die al de oude exemplaren vervangen.
  • Vuurwerk (Oud en Nieuw).

Soms is ook het extra veel ‘kneden’, wat een kat eigenlijk min of meer altijd wel doet, een signaal dat de kat stress heeft. De kat probeert zichzelf op deze wijze gerust te stellen.

Tot slot

Een kat is een dier dat gesteld is continuïteit. De kat wil bij voorkeur rust, reinheid en regelmaat. Stress is niet zelden een oorzaak van weinig eten. Echter, er kunnen natuurlijk ook lichamelijke klachten een rol spelen. Volg het dier goed en zorg dat je tijdig een dierenarts raadpleegt. In veruit de meeste gevallen is het probleem gewoon op te lossen.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je of iemand anorexia nervosa heeft?Hoe weet je of iemand anorexia nervosa heeft?Het is heel erg moeilijk om te achterhalen of iemand anorexia heeft. Vaak probeert iemand met anorexia het goed verborge…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Gevolgen van anorexiaGevolgen van anorexiaIemand met anorexia kan veel lichamelijke en sociale gevolgen hebben. Anorexia is ontzettend gevaarlijk en kan uiteindel…
Wat is anorexia nervosa?Wat is anorexia nervosa?Anorexia is een psychische ziekte. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weinig weten werkelijk wat het preci…

De snorharen van de katDe snorharen van de katHet lijkt als een van de typische kenmerken van de kat, de snorharen. Het hoort er gewoon bij en lijkt niet bijzonder, m…
Hondenrassen: De populaire MaltezerHondenrassen: De populaire MaltezerDe kleine gezelschapshondjes zijn populair, want het is een handzaam maatje en deze kleine hondjes hebben bijna altijd o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • https://www.kattenplaza.nl/eetgedrag_kat
  • http://www.huisdierennieuws.nl/gezondheid/als-de-kat-niet-te-eten-tips-voor-anorexia
  • Brits langhaar journaal, 1/2017 “Anorexia bij de kat
  • http://www.katwaardig.nl/item-14525-KATSE-SPINSELS-59%3A-ANOREXIA-BIJ-DE-KAT
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: 1punkt23, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.