De populaire labradoodle

De populaire labradoodle De labradoodle, uit te spreken als labradoedel, is een kruising tussen twee populaire hondenrassen. Het ultieme ‘gekunstelde’ product van de mens, zoals het wel eens genoemd wordt. Maar er zijn veel hondenrassen die zo gefokt worden, dat het volledig naar de smaak van de mens is. Deze hond is oorspronkelijk voor enkele heel specifieke doeleinden gefokt. Waar is deze hond precies voor gefokt, wat zijn de (karakter) eigenschappen van het dier en is deze hond overal te plaatsen?

Oorsprong van de labradoodle

De labradoodle is na veel fokken - als eerste in 1989 in Australië - een samenvoeging van de labrador retriever en de Franse koningspoedel geworden. Waar het de fokker Wally Conron, fokker voor het toenmalige Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut, om ging was een geschikte geleidehond te fokken en een hond die beduidend minder allergieën op zou roepen. Met name de niet echt verharende vacht zou hier debet aan moeten zijn. Verder zou de combinatie van deze rassen voor een goed te trainen, zachtaardig en intelligent dier moeten zorgen.

Het pakte niet direct even succesvol uit. Pas toen het ras wat ‘stabieler’ was, is men in Australië breder gaan fokken. Met name Rutland Manor en Tegan Park is met een selecte groep nakomelingen van Conrons honden verder gaan fokken. Daar zijn meerdere rassen in betrokken zoals de Ierse Water Spaniël, de Curly Coat retriever, de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël. Hier is de Australian Labradoodle zoals we die nu kennen, uit voort gekomen. Men is vervolgens ook over de landgrenzen gegaan. Overigens heeft de hond niet de officiële raserkenning van de overkoepelende organisatie FCI. Dit heeft met name te maken met het gegeven dat de hond als ras nog te ‘jong’ is.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Kenmerken van het ras

Uiterlijk

Hoewel de meeste honden één maat hebben, geldt dit niet voor de labradoodle. Er zijn namelijk drie maten, te weten:
  • De standaard hond is 55 tot 65 cm hoog, met een gewicht tussen ca. 22 en 30 kg.
  • De medium maat is tussen 45 en 55 cm hoog, met een gewicht tussen ca. 15 en 21 kg.
  • De miniversie is tussen 35 en 45 cm hoog, met een gewicht tussen ca. 9 tot 14 kg.

Alle variëteiten kenmerken zich door een atletische bouw, met een goede spiermassa. Het is een compacte hond met alles in proportie. Een flinke kop met een kleine stop en relatief lange oren. De staart is sabelvorming en als de hond in een rustig tempo loopt, doet deze je denken aan de loop van een ijsbeer. In tempo lopend is de hond echter de gratie zelf, zoals een dressuurpaard.

Vacht

De vacht kent ook drie variëteiten, namelijk de typische krul (curly) zoals we deze ook bij poedel kennen. Deze moet je regelmatig borstelen/kammen om de vacht mooi te houden. Verder is er de hond met langere haren waar een slag in zit (fleece). Bij deze vacht is eenmaal per week kammen voldoende en dat geldt ook voor de derde variëteit, de hond met een combinatie van de krul en de slag (curly fleece). Deze vacht is kenmerkend door de grote ietwat losvallende krullen. Het kammen is wel belangrijk, want de haren die loskomen, blijven in de vacht hangen. Goed voor een gezin waar allergieën (98 van 100 mensen krijgen geen allergische reactie) een rol spelen, maar slecht voor het dier als deze niet regelmatig gekamd wordt.

De hond is verder een dier dat graag het water in gaat en kan in open water ook wat modder ‘oplopen’. De hond te vaak in bad doen is niet goed, maar als je de jonge hond al leert dat je thuis de hond afspoelt - bijvoorbeeld met de tuinslang – dan werkt dit prima. Laat de vacht lekker opdrogen en binnen enkele uren is de hond weer als voorheen. Je kunt de hond in de zomer buiten laten drogen en binnen is een flinke bench handig.

Bron: Proconsult, PixabayBron: Proconsult, Pixabay
Qua kleuren is er ook voldoende keus. De hond wordt in diverse kleuren gefokt zoals:
  • (gebroken) wit
  • rood
  • bruin/chocolade kleur
  • zwart
  • zilverkleurig
  • abrikooskleurig
  • crème/caramelkleurig
  • goudkleurig

Bron: Chiemsee2016, PixabayBron: Chiemsee2016, Pixabay
Innerlijk
De labradoodle is een blije en grappige hond, die eigenlijk altijd vrolijk te noemen is. De hond is zachtaardig, vriendelijk en speels, absoluut gericht op mensen en uitermate intelligent. Het spreekt bijna voor zich dat de hond dus ook zeer goed met kinderen om kan gaan. Hij/zij speelt graag mee met kinderen, is soms zelfs clownesk en lijkt eindeloos door te kunnen gaan. De ruime energie van de hond maakt ook dat deze regelmatig uitgelaten moet worden, ga van zo'n vier maal per dag uit, en dus niet de hele dag alleen thuis moet zitten.

Deze hond is intuïtief en past zich snel aan een gezinssituatie aan. Dit alles maakt de hond behalve een ideale gezinshond ook een prima geleidehond. Denk hierbij aan de blindengeleidehond of de epilepsiehond.

Conclusie

De labradoodle is uiteindelijk een leuke kruising geworden van met name twee grote hondenrassen. De goede eigenschappen van de dieren zijn er in ‘verwerkt’ en dit alles maakt dat de hond snel aan populariteit wint. Toch is het goed om bij ieder dier de afweging te maken waarom je een hond en specifiek dit ras wilt hebben. Let bij een bezoek aan de fokker ook goed op, want niet alle fokkers hebben alle verschillende variëteiten. Dit neemt niet weg dat een bezoekje afleggen om tot de juiste keuze te komen, een goed begin is. De meeste fokkers zijn zorgvuldig waar hun dieren naar toe gaan en zullen je graag ontvangen en verder informeren.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De labradoodle, de hond voor mensen met een allergieAllergieën voor huisdieren geven vervelende klachten zoals een loopneus, niesbuien, een verstopte neus, tranende ogen, i…
Hondenallergie, maar toch een hond kopenHondenallergie, maar toch een hond kopenHondenallergie: een allergie voor hondenhaar en huidschilfers. Vaak wordt er beweerd dat men óf allergisch is voor honde…
De Australian LabradoodleEind jaren tachtig werd gezocht naar een hondenras dat aan twee kenmerken moest voldoen: de hond moest in de eerste plaa…
Hondenras: de PoedelHondenras: de PoedelDe poedel is verdeeld in vier soorten: de toypoedel, de dwergpoedel, de middenslagpoedel en de grote poedel(ook wel koni…

De stoere West Highland white terriërDe stoere West Highland white terriërDe leuke West Highland white terriër, die ook wel westie wordt genoemd, is een populaire kleine hond. Dit oorspronkelijk…
Je huisdier in je testament opnemenJe huisdier in je testament opnemenDe kat of hond maakt steeds meer deel van het gezin uit en dat maakt ook dat het dier als zodanig wordt behandeld op ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KriLyn, Pixabay
  • http://www.labradoodleclub.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Labradoodle
  • http://www.labradoodlepups.nl/nl/
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Proconsult, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Chiemsee2016, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.