Je huisdier in je testament opnemen

Je huisdier in je testament opnemen De kat of hond maakt steeds meer deel van het gezin uit en dat maakt ook dat het dier als zodanig wordt behandeld op verschillende fronten. Daar maakt het opnemen van het dier in het testament steeds vaker onderdeel van uit. Immers, na het overlijden van iemand is misschien familie of vrienden een optie, maar misschien ook niet. Wat is dan het alternatief? Veelal het asiel in en hopen dat er snel een nieuw baasje gevonden wordt. Maar misschien wil je het wel anders regelen. Dus is het belangrijk na te denken wat je voor je dier kunt regelen, bijvoorbeeld in je testament. Hoe werkt dat? Je huisdier in je testament opnemen is geen luxe-optie meer. Het dier maakt voor veel mensen vast onderdeel uit van het gezin en er moet na iemands dood dus ook goed voor gezorgd blijven worden. Dit alles in je testament vastleggen, is dus helemaal niet vreemd meer.

Je dier als erfgenaam

Strikt genomen mag je je huisdier anno 2016 niet als erfgenaam in een testament opnemen. Wil je ervoor kiezen om je dieren met je in te laten slapen en bij je te begraven, dan mag dat ook niet. Je dier valt onder 'bezittingen' en kan daarmee aan een van de begunstigden toegewezen worden. Wat je kunt doen is vastleggen in je testament hoe je wilt dat men met je dier(en) omgaat na je overlijden. Dit kan je bijvoorbeeld koppelen aan degene die je dier 'erft' (wat mogelijk ook de executeur is). Heb je financiële middelen beschikbaar die je er voor aan wilt wenden, dan kan dit via een apart te creëren financieel potje (dan weet je zeker dat dit geld voor het dier gebruikt wordt). Dit doe je door iemand tot erfgenaam te benoemen 'onder last' (verplichting). Het is goed dit alles met de notaris af te stemmen als je je testament vast laat leggen.

Bij een testament heb je een executeur vastgelegd en die kan je ook ‘opdragen’ dit vorm te geven. Dat wil zeggen dat hij of zij er op toe moet zien dat datgene wat je wilt met je dier(en), ook uitgevoerd wordt. Er zijn dan verschillende manieren om je dier(en) onder te brengen.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Hoe past je huisdier in je nalatenschap?

Zoals je je nalatenschap in alle facetten vastlegt voor je nabestaanden, dan kan dit dus ook gelden voor je huisdieren. Het spreekt voor zich dat het dier dat je al even hebt, erg aan je gehecht zal zijn. Een dier zal dus na je overlijden ook een leegte gaan ervaren. Dit voorkomen kan je niet, een dier heeft ook gevoel. Echter, je kunt voor je overlijden wel alles zo goed als mogelijk regelen voor je dier(en). Zoals zoveel aspecten van het leven, heeft ook dit met geld te maken. Immers, je kunt je dieren alle goeds toewensen na je dood, als er geen geld is zijn de mogelijkheden iets meer beperkt, maar niet onmogelijk. Wat zijn zoal de mogelijkheden?

Asiel

Je kunt je dier laten overdragen aan het asiel. Het asiel in Nederland heeft het over het algemeen goed geregeld. De financiële middelen zijn meestal net wat meer beperkt. Hoe snel je dier herplaatst wordt, is mede afhankelijk van de populariteit van een dier. Een jong dier of een raskat of rashond zal over het algemeen net iets eerder een nieuw baasje vinden. Je geeft het bij een dergelijke organisatie dus wat meer uit handen.

Familie of vrienden

De kat en/of hond kan naar familie of vrienden gaan, maar ook dan kan je vastleggen wat je wilt. Het is logisch dat je op voorhand een en ander met de betreffende persoon doorspreekt en leg desnoods afspraken (dus ook eventuele financiële vergoeding) vast.

Externe plaatsing; nieuw gezin

Externe plaatsing via een stichting naar een nieuwe baas is weer een andere optie. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, maar deze zijn veelal niet gratis. Mensen zijn gespecialiseerd in het herplaatsen van dieren in nieuwe gezinssituaties. Mogelijk gaat je dier ook niet, tot de definitieve plaats gevonden is, naar een algemene opvang. Er zijn vaak een soort fostergezinnen voorhanden die het dier opvangen en een tijdelijk thuis geven. Huisbezoeken na definitieve plaatsing zorgen er voor dat het welzijn van het dier gewaarborgd is.

Seniorenhuis

Gezamenlijk met andere dieren extern plaatsen kan ook en dat wordt met name bij oudere huisdieren toegepast (katten en kleine honden moeten minimaal 9 jaar oud zijn, grote honden moeten minimaal 7 jaar oud zijn). Men noemt dit ook wel een soort bejaarden- of seniorentehuis voor katten en honden. In de seniorentehuizen worden honden in kleine roedels geplaatst waar de dieren goed bij elkaar passen. Katten hebben ‘eigen’ plekjes en hebben een grote, veelal gezamenlijke, kattentuin om lekker buiten te komen.

Wat zijn de kosten?

Asiel

Aan het asiel kan en mag je (ook bij leven) altijd doneren. Echter, is er geen geld of nauwelijks geld, dan kan je nog steeds je dier onder laten brengen in het asiel.

Familie of vrienden

Strikt genomen is het ook goed om over de kosten te praten als je je dier bij familie of vrienden achterlaat. Misschien wil men er geen geld voor, maar het is toch goed dit ter sprake te brengen. Heeft je dier een medische historie, dan is het sowieso goed om dit te bespreken. Al was het maar om hen niet onverwacht op kosten te jagen.

Externe plaatsing: nieuw gezin

De kosten om je dier te herplaatsen zijn mede afhankelijk van het gegeven of het dier speciale voeding of medicijnen nodig heeft in verband met een ziekte of iets dergelijks. Je kunt alles voor je overlijden al vastleggen en een medewerker kan mogelijk al kennismaken met het dier.

Seniorenhuis

De kosten voor verblijf in het seniorenhuis zijn gebaseerd op de kosten die komen kijken bij de opvang en verzorging van de hond of kat. Een dier met een ziekte kan door medicijngebruik dus iets duurder zijn.

Legitieme organisatie

Het is bij externe plaatsing belangrijk dat je een legitieme organisatie vindt. Denk hierbij aan een organisatie die bijvoorbeeld op vrijwilligers draait en verantwoording (ook cijfermatig) aan de notaris of vertrouwenspersoon aflegt. Dan weet je in ieder geval dat al je geld ook direct naar het dier gaat. De overheadkosten kunnen bij dergelijke organisaties beperkt blijven tot slechts enkele procenten. Deze organisaties hebben veelal ook de ANBI-status van de belastingdienst en hoeven geen erf- of schenkingsbelasting te betalen. Verder is het goed om naar referenties te vragen. Ook dat kan je een beeld geven met wat voor organisatie je te maken hebt.

Bron: 27707, PixabayBron: 27707, Pixabay

Proces bij overlijden

De meeste organisaties die gericht op zoek gaan naar een andere plaats melden zich normaliter binnen 24 uur na een melding van overlijden. Het dier zal veelal eerst even bij een ondersteuner/medewerker geplaatst worden. Daarna gaan ze direct op zoek naar een definitief plekje bij iemand waar een goede match tussen mens en dier gevonden kan worden. Bij voorkeur in een vergelijkbare situatie.

Het asiel werkt weer net even anders, maar ook daar zal het dier wat moeten acclimatiseren. Afhankelijk van het dier hebben ze wachtlijsten, zodat een dier direct herplaatst kan worden. Is er geen speciale voorkeur voor een ras, dan wordt het dier in de groep opgenomen welke het beste past bij het dier. Dan is het wachten tot het nieuwe potentiële baasje je huisdier een nieuw thuis kan geven.

Gaat je dier naar vrienden of familie, dan is het afhankelijk van die thuissituatie (bijvoorbeeld als er al andere huisdieren zijn). Het diertje moet altijd rustig acclimatiseren in de nieuwe woonomgeving en later bij eventuele andere dieren geplaatst worden.

Informatie voor vervolgproces

Als het dier extern geplaatst wordt dan is het goed de organisatie van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, te weten:
  • Je kunt vooraf alles op papier zetten en dit toevoegen aan het testament.
  • Dit kan je zowel bij een stichting voor herplaatsing, als bij familie of vrienden voor je overlijden doorspreken met de betreffende persoon.
  • Heb je over het karakter weinig vastgelegd, dan kunnen nabestaanden hier ook een rol in vervullen. Zij kunnen de benodigde informatie via de executeur overbrengen.

Nalatenschap ook zonder dieren

Heb je echter geen huisdier (meer), maar draag je het dier wel een warm hart toe, dan kan je in je testament ook vast laten leggen dat er geld naar een organisatie gaat die voor de dieren bezig is. Je kunt je dan tijdens je leven nog verdiepen in de verschillende organisaties en bekijken wat je het meest aanspreekt. Je kunt voor een grote landelijke organisatie als de Dierenbescherming kiezen, maar je kunt ook naar een kleinschalige organisatie voor dieren in de directe omgeving of specifieke doelgroep kijken.

Welke je ook kiest, ook hier geldt dat je je op voorhand moet verdiepen in het type organisatie. Dan weet je zeker dat je geld goed terecht komt. Er zijn organisaties die zelfs online formulieren hebben om nalatenschap vast te leggen. Dit moet uiteindelijk wel bekrachtigd worden bij de notaris, maar dan kan je je een beeld vormen hoe het werkt.

Tot slot

Op zich zijn er genoeg mogelijkheden om je dieren goed na te laten, maar het is niet verkeerd om je op voorhand te verdiepen. Bedenken wat je precies wilt en hoe je het vorm wilt geven. Ook een gesprek met een notaris kan je een stuk verduidelijking brengen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis: vragen en antwoordenNiet iedereen denkt erover na. Wat gebeurd er met mijn bezittingen, maar ook met mijn schulden na mijn overlijden. Als j…
Wat betekenen de termen in een testament?Iedereen heeft wel eens gehoord van een legaat en bewind, maar wat betekent het eigenlijk. In dit artikel worden een aan…
Verschillende soorten testamentenVerschillende soorten testamentenOm af te kunnen wijken van de wettelijke erfrecht, kan er een testament worden opgemaakt. Hierin kan de testateur aangev…
Belgisch recht: Een testament opstellenBelgisch recht: Een testament opstellenWie niet wil dat zijn erfenis na zijn overlijden geregeld wordt volgens de wettelijke bepalingen, kan een testament late…

De populaire labradoodleDe populaire labradoodleDe labradoodle, uit te spreken als labradoedel, is een kruising tussen twee populaire hondenrassen. Het ultieme ‘gekunst…
De mooie ragdollkatDe mooie ragdollkatDe ragdoll is een kattenras dat vanaf eind 20ste eeuw sterk in populariteit toeneemt. Het is weliswaar één van de vele s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Neocat, 4 2016: “De kat in uw testament”
  • https://www.dierenbescherming.nl/wat-kan-jij-doen/wat-kan-ik-doen/steun-ons/laat-na-via-testament
  • http://www.ellenslentze.nl/nalaten/wat-gebeurt-er-met-de-hond-na-uw-dood
  • http://www.geldenrecht.nl/artikel/2015-12-11/kan-ik-mijn-hond-benoemen-tot-erfgenaam
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: 27707, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.