De stoere West Highland white terriër

De stoere West Highland white terriër De leuke West Highland white terriër, die ook wel westie wordt genoemd, is een populaire kleine hond. Dit oorspronkelijk uit Schotland afkomstige witte hondje steeg sterk in populariteit op het moment dat een dierenvoermerk deze hond in de reclame opnam en sindsdien is het hondje niet meer weg te denken uit het landschap van alle hondenrassen. Wat voor hondje is het precies en voor wie is deze hond geschikt?

Westie, het ras

De westie stamt uit Schotland en specifiek de Westelijke Highlands. Het betreft hier een ruw en rotsachtig landschap met grote heidevlakten. Om er te kunnen jagen op wilde katten, vossen, otters en dassen had men een klein robuust hondje op korte pootjes en een goed uithoudingsvermogen nodig. Omdat het een erg ruig klimaat is, zou het hondje ook bestand moeten zijn tegen dit weertype.

Na strenge selecties werden de juiste pups eruit gehaald, alleen de witte werden per definitie uitgeselecteerd. Deze zouden niet geschikt zijn voor de jacht. Gelukkig waren ook daar nog liefhebbers voor en deze hondjes werden onder meer aan de Franse koning geschonken. In de vroege 19e eeuw schoot een jager per abuis zijn hond in plaats van de vos dood en hij prefereerde daarna alleen nog maar witte hondjes.

Strikt genomen zijn er meerdere rassen vertegenwoordigd als voorouders in wat nu de westie is. De poltalloch terriër is het meest ruim vertegenwoordigd in het ras.

Officieel

In 1904 werd de West Highland White Terriër Club opgericht en twee jaar later de West Highland White Terriër Club of England. Weer één jaar later werd deze hond officieel erkend door de Kennel Club.

Bron: Chriskeller, PixabayBron: Chriskeller, Pixabay

De raskenmerken

Uiterlijk

De vrouwtjes hebben een schofthoogte van 23 tot 28 cm en de mannetjes tussen 25 en 30 cm. Qua gewicht varieert het vrouwtje tussen de 6 en 7 kg en de mannetjes tussen de 7 en 10 kg. Het kopje is dicht bedekt met haar en de toelopende snuit heeft een duidelijke zwarte stop. De ogen staan ver uit elkaar en zijn middelgroot en donker van kleur. Ze hebben de zo kenmerkende kleine rechtopstaande oortjes die eindigen in een scherpe punt.

De vacht is altijd wit en wordt gekenmerkt door een vacht met twee soorten haar. De bovenkant is ruw en hard en de ondervacht is zacht en kortharig. Als de vacht te vaak gewassen wordt, zal deze sluik worden en trimmen gaat vaak met de hand. Dat wil zeggen dat ze bij voorkeur geplukt worden. Om de vorm er een beetje in te houden, moet de hond wel ongeveer ieder kwartaal naar de trimsalon. Dagelijks borstelen is goed om zo dood haar te verwijderen en de vacht mooi schoon te houden.

In totaliteit is het witte hondje goed gespierd en oogt ‘stoer’ qua bouw. Met name de krachtig gespierde achterpoten en dijen vallen bij deze kleine hond op. Deze hondjes kunnen zeker zo’n 12 tot 16 jaar oud worden.

Bron: Sue330, PixabayBron: Sue330, Pixabay
Karakter
De kleine westie is een erg levendig, speels, stoer en waaks hondje. De hond is slim, vrolijk en alert. Het is een echte allemansvriend, maar kan ook eigenwijs en volhardend zijn. Het is geen hondje dat snel stress zal krijgen, het ras wordt gekenmerkt door een zeer stabiel karakter. Alles bij elkaar is het hondje goed op te voeden, maar je moet er niet te losjes mee omgaan. Consequent zijn in de opvoeding is bij de meeste honden het devies, maar zeker bij dit hondje een absolute must.

Verder heeft het hondje een behoorlijk energieniveau en heeft dus meer nodig dan enkele keren per dag een ommetje. Combineer het uitlaten bijvoorbeeld met wat (bal)spelletjes en neem hem of haar regelmatig mee de natuur in. Het zijn echter ook gravertjes, dus neem dit mee in de opvoeding. Anders kan een mogelijk grasveld in de tuin, zomaar omgeploegd worden. Als de hond voldoende om handen heeft, zal je er niet veel last van hebben. Dit alles maakt de hond uitermate geschikt voor een gezin. Ben je alleen, maar wil je een energieke hond – waar je ook voldoende tijd voor vrij kunt maken – dan is de westie ook uitermate geschikt.

Andere huisdieren

Hoewel de westie zeker geen agressieve hond is, staat deze wel zijn of haar ‘mannetje’ als het er op aankomt. Als de andere honden echter geen agressie tegen ze tonen, dan kunnen ze er heerlijk mee rennen en spelen. Deze hond gaat ook prima samen met katten, vooral als deze vanaf pup met de kat geconfronteerd wordt.

Bron: Kaz, PixabayBron: Kaz, Pixabay

Deze populaire hond kopen?

De westie is een populaire hond en dankt de populariteit, behalve aan het zo typische terriër-karakter, ook aan het hagelwitte compacte lijfje met guitige oogjes en speelse karakter. Het is weliswaar een klein hondje, maar wel pittig en voor de duivel niet bang. Toch is het goed ook bij dit hondje serieus na te denken of je een dergelijk hondje echt wilt. Het is wel een klein en handzaam hondje, maar wel een met een pittig karakter en een die van spelen en wandelen houdt. Je moet genoeg tijd willen én kunnen maken.

Als je eenmaal besloten hebt een dergelijke hond te willen hebben, neem dan contact op met erkende fokkers en breng een bezoek. Bekijk zelf hoe de honden spelen en leven en overleg met de fokker(s) over alles waar je mogelijk vragen over hebt. Een goede fokker neemt alle tijd voor je, want hij of zij wil ook dat de jonge dieren goed terecht komen. Een stamboom en contract waar allerlei zaken in vastgelegd zijn, behoren tot de standaard stukken als je eenmaal je keuze hebt gemaakt.

Een weloverwogen beslissing geeft meer kans op slagen en voor vele jaren een blije hond in huis te hebben.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plukken van een hondPlukken van een hondHet plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet…
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…

Raskatten: De rustige Brits korthaarRaskatten: De rustige Brits korthaarEr zijn raskatten die druk zijn en relatief snel in de gordijnen hangen, maar zo niet de Brits korthaar kat. Het betreft…
De populaire labradoodleDe populaire labradoodleDe labradoodle, uit te spreken als labradoedel, is een kruising tussen twee populaire hondenrassen. Het ultieme ‘gekunst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • http://www.pedigree.nl/hondenrassen/west-highland-white-terrir
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/West_Highland_white_terrier
  • http://www.whwterrier.nl/historie/karakter/index.html
  • Afbeelding bron 1: Chriskeller, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sue330, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Kaz, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.