Combinatie kat en kerst, opletten!

Combinatie kat en kerst, opletten! De kerst is voor veel mensen een heerlijke periode van samenkomst, gezelligheid en lekkere dingen in huis halen. Als je in een periode van het jaar over ‘cosy’ kunt spreken, dan is het wel de kerstperiode. Huisdieren horen daar helemaal bij en heb je huisdieren, en katten in het bijzonder, dan zijn er toch wel enkele zaken waar je op moet letten. Dat is beter voor mens en dier. Wat zijn de obstakels en wat zijn de mogelijkheden?

Bling bling

Het blinkende zilver, het schitterende kristal of de glanzende kerstballen, het hoort er allemaal bij in de kerstperiode. Tel daar namaak sneeuw, engelenhaar en de mooie linten bij op en je hebt hét speelterrein voor de kat. Maar je hebt al dat mooie spul in huis om de boom en de rest van de woning te versieren en niet als speeltje voor de kat(ten). Je kat moet het goed hebben, maar je wilt je spullen ook heel houden. Dat wil dus zeggen dat je na moet denken over wat wel en wat niet in de huiskamer terecht mag komen tijdens de kerstperiode. Kortom, stel jezelf de vraag: 'is datgene wat in de huiskamer komt te staan, hangen of liggen ook catproof?'

Hoe maak je het huis met kerst catproof?

Bron: PixabayBron: Pixabay
Kerstboom
De mooie grote echte naaldboom is natuurlijk niet catproof. Ook niet met kluit, dus als je een kerstboom neerzet, realiseer je dan dat je relatief snel van je naalden af kunt zijn. De ene kat denkt bovenin een lekker plekje te kunnen vinden en de andere kat blijft misschien wel op de grond, maar zal de onderste takken ‘lekker laten bewegen’. Zeker als er kerstversiering in hangt.

Verder zijn er katten die de naalden op willen peuzelen en dat is zeer slecht voor de kat. De naalden zijn namelijk nogal giftig. Zorg bij een echte boom ook dat het water waar de voet in staat, is afgedekt. Het water lijkt een leuk drinkbakje voor de kat, maar het water is ook giftig.

Dan lijkt de kunstboom dé oplossing, maar dat is ook niet helemaal waar. De plastic naalden zijn ook speelgoed voor de kat en als de kat de naalden binnen krijgt, dan kan hij verstopt raken. Als je toch een kunstboom overweegt, denk dan eens aan de exemplaren die echt heel anders zijn. De bomen van kunststof of hout zijn niet zo traditioneel, maar zeker decoratief en soms zelfs kunstzinnig. Er zijn staande modellen, maar ook hangende. Dat laatste is ook nog veiliger met de kat.

Of je nu een echte boom of een kunstboom koopt, zorg dat het een niet te groot exemplaar is. Een kleinere boom is minder interessant voor de kat. Verder moet de basis, waar de boom in staat, solide zijn en bij voorkeur met een zo groot mogelijk oppervlak op de grond. Dat laat de boom minder snel omvallen als de kat in de boom of tegen de boom aan springt.

Bron: PixabayBron: Pixabay
Kerstballen
Gelukkig is er voor de traditionele kerstbal een prima oplossing, de onbreekbare bal van kunststof. Waren het de eerste jaren nog lelijke ballen zonder die mooie schittering, inmiddels heb je ook heel mooie sets met onbreekbare ballen, klokjes en huisjes.

Wil je toch de traditionele ballen gebruiken, realiseer je dan dat de randjes van een kapot gevallen kerstbal sneetjes in de voetjes van de kat kunnen veroorzaken. Hang de ballen en andere versiering dus op zijn minst hoger in de boom. Onderaan in de boom tikt de kat de ballen er immers relatief eenvoudig uit. Hoe hoger, hoe veiliger is het motto dus.

Overige kerstboomversieringen

Slingers, engelenhaar, nepsneeuw, lampjes en andere versiering, het is allemaal even mooi voor de kat. Het zijn immers heerlijke speeltjes. Maar de lampjes kunnen de kat een schok geven. De andere ‘speeltjes’ in de boom kunnen én je mooie boom ruïneren (als de kat een poging doet ze te bemachtigen in de boom) én als de kat er iets van binnen krijgt, kan dat problemen met de darmen geven. Wees hier dus voorzichtig mee.

Als je toch deze versieringen wilt toepassen, kijk dan in hoeverre ze catproof zijn. Engelenhaar en nepsneeuw is eigenlijk nooit catproof, maar er zijn slingers die van stugger materiaal zijn en dat maakt het net iets minder interessant voor de kat. Er zijn ook kunststof kralenslingers die heel decoratief zijn. Buitenlampjes kunnen meer hebben en kunnen dus ook beter tegen de klauwtjes van de nieuwsgierige kat. Buitenlampjes heb je in grote en kleine modellen en kunnen dus ook binnen gebruikt worden. Extra voordeel bij deze set lampjes is het gegeven dat er een veel langere snoer aan zit. Altijd handig als je geen elektra in de directe omgeving van de boom hebt.

Bron: Ukanga, PixabayBron: Ukanga, Pixabay
Kaarsen
Kaarsen zijn altijd gezellig en horen dan ook absoluut bij kerstmis. Het is dus belangrijk dat ze op een dusdanige plaats staan dat de nieuwsgierige kat niet plots zonder snorharen of staartharen zit. Een groot windlicht waar de kaars in staat kan de oplossing zijn. Wil je met een kandelaar werken, zorg dat deze hoog genoeg staat, dat de voet van de kandelaar groot en zo zwaar als mogelijk is en controleer of de kaarsen goed vast staan.

Eten en drinken

Bij kerstmis hoort ook lekker eten en drinken, maar ook daarover moet je goed nadenken wat je op de (salon)tafel zet. De gezellige chocolade kerstkransjes op tafel zetten, is niet echt handig met een kat. Chocolade is giftig voor de kat (en voor de hond), dus zet gezellig glazen bakjes met een dekseltje op tafel. Zo ziet men wat er in zit, kan de mens er lekker van snoepen, maar blijft het buiten het bereik van je kat.

Afhankelijk van hetgeen je gaat eten, kunnen er prikkers in het vlees zitten. Zorg dat dit materiaal niet bij de kat terecht komt. Het smaakt immers naar vlees en de kat kan er aan gaan knagen. Splinters kunnen desastreuse gevolgen voor de maag en darmen hebben. Zorg ervoor dat, op het moment dat je zelf gaat eten, je ook een lekker maaltje voor de kat klaarzet.

Tot slot

Kerstmis is voor de meeste mensen een gezellige periode. Laat het ook voor de katten een gezellige periode zijn en neem tijdig je voorzorgsmaatregelen. Meestal is vooraf even goed nadenken en in de winkels naar alternatieven kijken, al voldoende om het voor mens en dier gezellig te houden tijdens de kerst.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorKerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorDe decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadea…
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…
Kerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering kunt u heel eenvoudig zelf maken van oude cd's. Dat is goedkoop want u hoeft weinig knutselmaterialen aa…
Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Darkmoon1968, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Pixabay (https://pixabay.com/nl/kerst-kat-feestelijk-1831369/)
  • Afbeelding bron 2: Pixabay (https://pixabay.com/nl/kat-kerst-boom-poesje-1207460/)
  • Afbeelding bron 3: Ukanga, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.