De mooie Siberische kat: karakter, uiterlijk en aankoop

De mooie Siberische kat: karakter, uiterlijk en aankoop De Siberische kat of ook wel Siberische boskat genoemd, is een grote half langharige kat met een imposant uiterlijk. De kat komt in Rusland veel voor en is er inmiddels in allerlei kleurschakeringen (veelal wildkleuren of colourpoint). Het is een grote lieve en vooral aanhankelijke kat, maar ook een die graag in de tuin achter de vogeltjes aan gaat. Wat voor kat is de Siberische kat precies?

Historie van het ras

Deze uit Rusland afkomstige kat komt in heel Rusland voor en is dus niet beperkt tot Siberië. Volgens de Russen loopt deze kat al enkele eeuwen rond. Het duurde echter tot de Tweede Wereldoorlog, voordat de kat de huidige naam kreeg.

Oorspronkelijk waren het wildkleur katten en geen colourpoint*, althans dat dacht men. Rond Sint-Petersburg bleken er echter vergelijkbare katten in verschillende colourpoint kleuren rond te lopen. Men wilde er een nieuwe naam aan geven, te weten Neva Masquerade (dat wil zoiets zeggen als ‘gemaskerde kat van de Neva’). De colourpoint is er dus niet, zoals veel mensen denken, in gefokt.

* Colourpoint katten hebben een lichte vacht met gekleurde oren, voetjes, staart en gezicht (dit laatste noemt men het masker). De donkerder gekleurde vlakken kunnen bruin, crème, blauw, lila of rood zijn.

Hypoallergeen

Deze kat heeft als bijkomend voordeel dat ze van nature hypoallergeen is. Dat wil zeggen dat er minder kans op allergische reactie is. De kat is dus niet allergie vrij, maar reduceert de kans aanzienlijk bij iemand die allergisch is.

Bron: AllAnd, PixabayBron: AllAnd, Pixabay

Het karakter

Het is een rustige krachtpatser, zo ziet de kat er in ieder geval uit. Het is een levenslustige en nieuwsgierige kat en behalve dat de kat uitgestrekt uren kan slapen, is het ook een levendige kat die als vanuit het niets de ‘gekke vijf minuten’ kan hebben. Om zich vervolgens uitgebreid te laten aaien door de eigenaar.

Het is een sociaal dier naar soortgenoten, maar ook in de richting van andere dieren. De Siberische kat gaat onder meer prima om met honden, maar ook konijnen. Het is een intelligente kat en ze zijn gemakkelijk te trainen. Apporteren is voor de Siberische kat niet eens zo vreemd. Ze lijken soms zelfs op honden, want waar de baas is daar is ook de kat. Of dat nu in bad, aan het aanrecht of stofzuigend is.

Ze kunnen goed alleen blijven, maar zijn ook erg blij de baas weer te zien. Er wordt vaak aangeraden dat wanneer de kat veel alleen is, er nog een bij te zetten. Verder zijn deze grote katten ook uitermate goed met kinderen. Deze kat kan onafhankelijk opereren, maar is tevens een vriendje voor het leven.

Hoewel ze graag buiten komen, maar dan wel in een afgeschermde tuin, kunnen ze prima binnen leven. De kat is dusdanig nieuwsgierig dat ze niet opgewassen zijn tegen alles waar ze op straat aan blootgesteld zouden worden.

Uiterlijke kenmerken

Behalve de imposante kraag, wat de kat nog veel groter doet lijken, heeft deze kat ook een zachte stem. Dat verwacht je misschien niet bij zo’n grote kat, maar het volume is bij de meeste beperkt. De kat heeft een dubbele middellange vacht die regelmatig gekamd moet worden. De vacht is echter niet zo klitgevoelig als de vacht van bijvoorbeeld de Perzische kat. De kop is wigwormig en de kat heeft een relatief brede schedel. De snuit is redelijk afgerond, met een brede neusbrug en de wangen zijn groot en rond. De kat heeft relatief grote ogen en oren, de oren bevatten veel haar (vaak met flosjes haar aan het uiteinde van de oorpunten). De ogen zijn altijd barnsteenkleurig of groen en de colourpoints hebben blauwe ogen.

Poezen worden tussen de vier en zes kilo en katers kunnen tot negen kilo zwaar worden. Het robuuste lichaam wordt gedragen door stevige poten. De staart is lang en goed behaard. De kat is volledig volgroeid als ze zo’n vijf jaar is.

Bron: AllAnd, PixabayBron: AllAnd, Pixabay

Een kitten kopen?

Een erkende fokker

Als je voldoende informatie verzameld hebt en je bent in de overtuiging dat het een Siberische kat moet worden, dan is het goed om op internet rond te kijken. Bel de rasvereniging en laat je informeren over een fokker in de omgeving of anders een die verder weg zit (met kittens). Dan weet je dat je niet bij inkopers van katten terecht komt, maar bij een erkende fokker.

Ga eerst kijken

Een fokker heeft altijd minimaal de moederpoes bij haar kittens lopen. De kittens mogen niet voor twaalf weken weg en moeten volledig gecontroleerd en ingeënt door de dierenarts het nest verlaten. Ga eerst kijken en hoewel de kans groot is dat je meteen verkocht bent, moet je je hoofd erbij houden. De jonge katten moeten gesocialiseerd zijn en ze moeten met mensen opgroeien. De dagelijkse geluiden mogen niet afschrikken en kijk wie er op je afkomt. Ook de moeder moet gewoon rondlopen en benaderbaar zijn. Er zijn meerdere fokkers die tegelijkertijd meerdere nesten hebben, dat het qua moederpoezen en kittens allemaal door elkaar loopt, is helemaal niet erg. Het is wel aan te raden dat ze in een propere omgeving opgroeien.

Officieel

Als je besloten hebt een kitten te kopen, zorg voor overlegging van de stambomen van de ouders en het gegeven dat ze getest zijn. Dit laatste is goed in een overeenkomst op te nemen. Als het gekozen kitten nog geen twaalf weken is, vraag dan of je af en toe foto’s krijgt of, zoals je steeds vaker ziet, wordt vrienden op Facebook. De echte kattenliefhebber zal trots regelmatig foto’s of filmpjes plaatsen. Bij het ophalen krijg je, naast de stamboom, ook vaak instructies mee waar op te letten (bijvoorbeeld rond eetgedrag). Als je ander eten wilt gaan geven, vraag dan wat van het huidige eten mee. Dan kan je rustig overschakelen en zal het kitten geen last van de darmen krijgen.

Tot slot

De Siberische kat is een lieve en rustige kat met een imposant lijf. Een die af en toe typisch hondengedrag laat zien. Ze is aanhankelijk en loopt je overal achterna, maar kan ook haar eigen gang gaan. Deze mooie grote kat kan een echt maatje voor het leven worden.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: de Siberische BoskatKattenrassen: de Siberische BoskatDe Siberische Boskat, ook wel Siberische kat genoemd is oorspronkelijk afkomstig uit Rusland. Hij werd gebruikt als best…
De Noorse BoskatDe Noorse BoskatDe Noorse Boskat bestaat al heel lang. Noorse Boskatten zijn grof gebouwd met veel vacht, maar tonen toch heel elegant e…
Allergie en toch een kat? Het kan wel degelijkAllergie en toch een kat? Het kan wel degelijkWie allergisch is voor katten doet er uiteraard verstandig aan om uit de buurt te blijven van katten. Dat is niet altijd…
De Siberische tijgerDe Siberische tijgerDe Siberische tijger is een erg zeldzame ondersoort van de tijger en is de grootste katsoort die er bestaat. Ook deze ti…

De geschiedenis en ontwikkeling van de reddingshondDe geschiedenis en ontwikkeling van de reddingshondReddingshonden zijn honden die vermiste personen, zowel dood als levend, vinden in uitgestrekte (bos)gebieden, puinhopen…
Hondenbelasting 2020: grote verschillen per gemeenteHondenbelasting 2020: grote verschillen per gemeenteHondenbelasting kan in Nederland door een gemeente worden opgelegd aan de eigenaar van één of meerdere honden. De heffin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romi, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Siberische_kat
  • http://www.siberischekat.info/
  • Afbeelding bron 1: AllAnd, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: AllAnd, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.