Zelf een caviakooi maken voor binnen in huis
Een caviabak of -flat zelf maken is redelijk makkelijk om te doen. Het zelf bouwen van een kooi heeft een aantal grote voordelen: je kunt de kooi precies zo maken als je zelf graag wil en je dieren hebben vaak meer loopruimte. Alle materialen die je nodig hebt wanneer je zelf een kooi gaat maken zijn verkrijgbaar bij een bouwmarkt zoals de Gamma of de Praxis.2
Er zijn verschillende soorten kooien die je zelf kan maken. Wanneer je iets voor binnen wil maken kun je een caviabak of een caviaflat maken.
Caviaflat
Een caviaflat lijkt op een flat, zoals de naam ook al zegt. Hierbij maak je een kooi met meerdere verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door middel van trappetjes.
Voordelen
Een caviaflat heeft verschillende voordelen ten opzichte van een ander type caviakooi.
- Je kunt meer cavia's op een klein oppervlak houden. Wanneer je een flat hebt van vijf verdiepingen en een oppervlak van 1,20 meter bij 65 centimeter kun je hier 15 cavia's houden. In een normale traliekooi met maar één verdieping van dit formaat kun je maar drie cavia's houden. Je zult ook zien dat veel fokkers en cavia-opvangen gebruikmaken van flats om op deze manier ruimte te besparen.
- De cavia's hebben van nature in een flat al meer beschutting dan in een normale caviakooi. Ze hebben aan alle kanten behalve de voorkant planken naast zich en ook altijd nog een plank aan de bovenkant. Bangere cavia's zullen zich in een flat sneller veilig voelen dan in een caviabak of -kooi.
- Wanneer je de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt door middel van trapjes hebben je cavia's de mogelijkheid om elkaar uit de weg te gaan. Als een cavia rust wil of bijvoorbeeld constant door de andere cavia's achterna wordt gezeten, heeft deze de mogelijkheid om naar een andere verdieping te gaan en zich hier af te zonderen.
- Je kunt een caviaflat net als een caviabak precies zo maken als je zelf wil. Je bent niet verplicht om de lelijke fel blauwe of rode traliekooi in de dierenwinkel te kopen, maar je kunt de flat helemaal aanpassen aan het interieur van je huis.
Bron: HebiFot, Pixabay Materialen
Er zijn verschillende manieren waarop je een caviaflat kunt maken. Je kunt gebruikmaken van een al bestaande kast of je kunt helemaal zelf een flat bouwen.
Bestaande kast
Veel mensen die voor de eerste keer een caviaflat maken, maken gebruik van een al bestaande kast. Je kunt bijvoorbeeld bij de IKEA een Pax- of Billy-kast kopen. Deze zijn vaak verkrijgbaar in de goede maten en ze kosten ook niet te veel. Ook is het een optie om een kast bij de kringloopwinkel te kopen en deze volledig naar eigen smaak op te knappen. Het voordeel van kasten bij de kringloopwinkel is dat deze vaak allemaal losse deurtjes heeft per 'verdieping'. Hierdoor kun je voor een verdieping de deurtjes laten zitten en creëer je dus extra opbergruimte onder je flat voor de spullen die je nodig hebt.
Je zult aan de kast die je hebt nog een aantal aanpassingen moeten doen. Zo is het verstandig om zeil of plakplastic op de bodem te plakken om ervoor de zorgen dat het hout minder snel aangetast wordt. Ook moet je aan de voorkant van de flat nog raampjes maken van plexiglas of gaas zodat je cavia's er niet uit kunnen vallen. Plexiglasraampjes van 20 centimeter hoog is voor de meeste cavia's zeker hoog genoeg. Als laatste moet je beslissen of je trappetjes tussen de verschillende verdiepingen wil maken en moet je ervoor zorgen dat je iets verzint om de drinkflessen in te hangen. Voor de meeste drinkflessen is een 38/40 millimeter buizenklem zeer geschikt. Deze kan je in vrijwel alle bouwmarkten vinden bij de plastic buizen.
Zelf een flat maken
Je kunt natuurlijk ook helemaal vanaf nul beginnen en zelf een caviaflat maken. Als eerste sta je voor de keuze welke soort hout je hier
het beste voor kunt gebruiken. Geschikt zijn bijvoorbeeld MDF en meubelplaat. De belangrijkste eisen aan het hout zijn dat ze niet snel splinteren en dat ze niet giftig zijn aan de buitenkant. Voor sommige soorten hout wordt veel giftige lijm gebruikt of worden aan de buitenkant gelakt. De meeste goedkopere houtsoorten zijn niet vochtbestendig dus je zult altijd zeil of plakplastic op de bodem moeten doen om ervoor te zorgen dat de urine van je cavia's niet in de houten platen trekt. De houten platen kun je het beste aan elkaar maken door middel van houtlijm en schroeven.
Voor de rest is de afwerking van een eigen flat vrijwel gelijk aan de afwerking van een bestaande kast. Let wel bij beide altijd heel erg goed op dat de meeste verfsoorten giftig zijn voor je cavia! Wanneer je je flat ook aan de binnenkant mooi wil hebben kun je het beste op zoek gaan naar diervriendelijke verf of ook plakplastic op de zijwanden van de flat plakken.
Caviabak
Een caviabak is in feite gelijk aan een kooi, maar dan kun je hem geheel aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt bijvoorbeeld een hoekkooi maken of een smalle kooi over de hele lengte van je woonkamer. Je zit op deze manier niet vast aan de standaard formaat caviakooien.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Voordelen
- Wanneer je een beetje handig bent is een caviabak zeer goedkoop te realiseren. Je hebt enkel hout, schroeven, zeil voor op de bodem en houtlijm nodig.
- Wanneer je een caviabak maakt die niet te breed is (maximaal 70 centimeter) is deze zeer gemakkelijk schoon te maken. Je hebt geen geklungel meer dat je de deksel van de kooi af moet halen. Een caviabak is ook veel gemakkelijker schoon te maken dan een caviaflat omdat je bij de bak geen last hebt van verdiepingen die er boven zitten. Wanneer er niet genoeg ruimte zit tussen de verschillende verdiepingen kan een flat wel eens lastig schoon te maken zijn.
- Veel cavia's worden minder bang zodra ze in een open bak zitten. In het begin zullen ze nog schrikken elke keer dat je langsloopt omdat ze weinig beschutting hebben. Wanneer ze echter door hebben dat je geen vijand van ze bent, zullen ze steeds vrijer worden.
Materialen
In feite werkt het maken van een caviabak hetzelfde als een caviaflat. Het enige punt waar je goed op moet letten is de stevigheid van je hout. Je kunt het beste hout kopen van minstens 18 millimeter dik. Dit is nodig omdat een bak vaak bestaat uit een relatief groot oppervlak dat weinig ondersteund wordt. Wanneer je dunner hout koopt is de kans groot dat de bak snel begint door te zakken. Onder de bak kun je tafeltjes zetten of kastruimte creëren.