Hondenras fila brasileiro

Hondenras fila brasileiro De fila brasileiro is familie van de bloedhond en dat kan men ook wel zien aan de dikke, gerimpelde huid. Het is een goede jachthond, hij kan prima speuren en hij is zeer baasgericht. Ze zijn enorm lief voor de leden van het gezin. Dit hondenras behoort tot de rasgroep pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden.

Oorsprong

De bloedhond, die ook een sterk gerimpelde huid heeft, behoort tot de voorvaderen van de fila brasileiro. Vermoedelijk werden deze honden met andere voorouders van de Braziliaanse mastiff van Spanje en Portugal naar Zuid-Amerika gebracht. De fila brasileiro werd op Braziliaanse boerderijen als waakhond gehouden en gefokt en daarom wordt Brazilië gezien als het thuisland van dit ras. Tevens werden ze ingezet om slaven op te sporen.

Bron: Doglover, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Doglover, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Algemeen

De fila brasileiro, ook wel bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een grote hond en een krachtige verschijning. Opvallend bij dit ras is de dikke, gerimpelde huid om het hele lichaam en de grote hangende oren. De reuen worden ongeveer 65-75 centimeter hoog en bereiken een gewicht van 63-82 kg. Teefjes hebben een schofthoogte tussen 60-70 centimeter met een gewicht van 56-73 kg. Ze moeten zich duidelijk onderscheiden van de reuen, ze moeten er vrouwelijker uitzien. De vacht van deze honden is kort en dicht. De haren liggen dicht tegen het lichaam aan en zijn glad van structuur. Ze komen meestal voor in de kleuren geelbruin of gestroomd en sommigen hebben een zwart masker. Witte aftekeningen aan de borst, poten en aan de punt van de staart zijn toegestaan, maar niet teveel. De gemiddelde leeftijd van dit hondenras is 10-12 jaar.

Karakter en opvoeding

Kenmerkend voor de fila brasileiro is zijn rustige aard, hij laat zich niet van de wijs brengen. Hij is ook niet echt actief. Bovendien zijn deze honden zo trouw en aanhankelijk dat het fijne gezinshonden zijn. Wel moet men zeer goed oppassen als hij samen is met kinderen of andere honden. Hij is namelijk heel erg lief voor zijn eigen mensen, maar naar vreemden is hij gereserveerd en wantrouwig. Hij is erg tolerant naar de eigen kinderen en de andere huisdieren en hij zal altijd bij ze in de buurt zijn.

De fila brasileiro is zeer waakzaam. De combinatie van opmerkzaamheid en concentratie is de reden dat deze honden ook werden ingezet als waakhonden voor kuddes vee en huis en haard werden ingezet. Ze beschikken over een groot beschermersinstinct. Men moet erom denken dit niet meer te motiveren, omdat dat gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren. De fila brasileiro is een zelfverzekerde hond, die zelfstandig werkt.

De fila brasileiro is instinctief een jachthond voor groot wild en kuddes met runderen. Zijn sterke jachtinstinct en drang naar beweging kan dan ook wel eens voor problemen zorgen voor de eigenaar als hij met hem gaat wandelen. Fila's zijn erg temperamentvol en sterk, ze regeren razendsnel en zijn verschrikkelijk wendbaar. Een woning in de stad is niet geschikt voor deze dieren. De opvoeding moet in handen zijn van ervaren hondeneigenaren en die zal streng moeten zijn.

Bron: FBC, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: FBC, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gezondheid

Net als bij andere grote hondenrassen komen bij de fila brasileiro ook gezondheidsproblemen voor. Het grootste probleem is de maagkanteling, die bij dit ras doodsoorzaak nummer één is, gevolgd door hartafwijkingen en diverse orthopedische problemen. Iedere fila heeft in zijn voorouders honden zitten, die een maagkanteling hebben gehad. Fokkers moeten zulke honden dan ook uitsluiten voor verdere fok, zodat de kans op herhaling zo klein mogelijk wordt. Het zou goed zijn om vrijwillig, voordat dieren voor de fok worden ingezet, deze honden cardiologisch te laten onderzoeken, maar dat gebeurt helaas niet altijd.
© 2016 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Alles over de Berner SennenhondDe Berner Sennenhond is oorspronkelijk een boerenhond die werk verrichte op de boerderij. Bijvoorbeeld het bewaken van h…
Boerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaBoerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaDe Boerboel is een uit Zuid-Afrika afkomstige hond die over een uitstekend waakinstinct beschikt en zeer groot en erg ge…

Muskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdierMuskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdierSchildpadden zijn populaire huisdieren, en niet voor niets. Deze dieren zijn zeer fascinerend en zijn zelfs tam te maken…
Dalmatiër, een stippeltjeshondDalmatiër, een stippeltjeshondDe dalmatiër valt vooral op door zijn karakteristieke, gestippelde vacht. Eigenlijk is hij pas sinds de Disneyfilm '101…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alejandro, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.anjodaguarda.nl/pages/23435/ras_beschrijving.html, bezocht op 1-3-2016
  • http://www.startpunthonden.nl/hetras/83/fila-brasileiro, bezocht op 1-3-2016
  • Afbeelding bron 1: Doglover, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: FBC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.