Mastiff, reus onder de honden

De mastiff valt op door zijn massieve en krachtige lichaamsbouw. Zijn imposante verschijning dwingt behoorlijk respect af, maar bang hoef je voor deze grote viervoeter niet te zijn. Deze sterke, maar ook zachtmoedige hond zou zich nooit zonder reden tegen de mens keren, het is echt een fijne gezinshond.

Algemeen

De mastiff is indrukwekkend om te zien. Deze reus heeft een minimale schofthoogte van 80 centimeter, sommigen worden zelfs ook wel 90 centimeter. Het gewicht van deze honden ligt rond de 90 kg. De mastiff heeft een brede kop met een zwart masker en een gerimpelde huid. Zijn wangen en oren hangen naar beneden en zijn vacht is kort, glad en ligt dicht tegen het lichaam aan. Er zijn verschillende kleuren mogelijk, maar meestal hebben ze een lichte, zandkleurige vacht. Gestroomde dieren kennen we echter ook. De gemiddelde leeftijd van de mastiff is 10-11 jaar.

Karakter

De mastiff heeft een rustig en vriendelijk karakter. Hoewel dit ras vroeger in de oorlog en bij de jacht op beren werd gebruikt, kent hij tegenwoordig geen agressie meer en is hij ontzettend aaibaar. Hij wordt nu vooral als waak- en gezinshond gehouden. Hij heeft een waakzame aard, maar is ook kalm en bedaard. Hij is goedmoedig, houdt van mensen en mag dan ook graag met ze knuffelen. Hij geniet ervan om in de nabijheid van zijn mensen te zijn en raakt dan ook zeer aan ze gehecht.

Zijn rustige en kalme temperament maken van hem ook een trouwe, vriendelijke kindervriend. Tegen vreemden of onbekende situaties is hij normaal gesproken rustig, maar ook terughoudend. Hij heeft wel even tijd nodig om nieuwe mensen in zijn hart te sluiten. Dan kijkt hij graag in alle rust de kat uit de boom. Er is weinig wat de mastiff uit zijn evenwicht brengen kan. Stress of alarmerende situaties maken hem niet onrustig, maar dat betekent niet dat hij zijn mensen niet verdedigt wanneer het nodig is. Voor zijn baas doet deze hond echt alles. Hij zal zich moedig tussen zijn baas en het dreigende gevaar opstellen, om te laten zien dat hij je niet zomaar voorbij zal laten gaan. Bijten of agressief worden zal hij nooit uit het niets worden, maar als de nood aan de man is, staat hij altijd klaar voor zijn baas.

Opvoeding

De mastiff is zo op mensen gericht, dat hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat ze blij met hem zijn. De opvoeding van dit ras is dan ook relatief gemakkelijk. Het is echter wel belangrijk vanaf het begin duidelijk te zijn tegen hem, zodat hij niet verward raakt. Blijf consequent bij alles wat je hem leren wil en beloon hem uitbundig als hij het goed doet. Behandel hem zoals hij jou ook zal behandelen, hij kan er niet goed mee omgaan als hij te hard of onjuist gestraft wordt.

Let op dat hij goed gesocialiseerd wordt. Als jonge hond moet hij al kennis maken met allerlei andere honden, katten, kinderen, fietsers en joggers. Hij is dan van nature heel bedaard, maar laat het er nooit op aan komen dat hij als volwassen hond iets niet kent en daar dan op een verkeerde manier op reageert.

Huisvesting

De mastiff leeft het liefst bij mensen die veel tijd met hem kunnen en willen doorbrengen. In huis moet hij genoeg ruimte hebben, het is een behoorlijk grote hond. Eigenlijk moet alles groot zijn bij deze hond, zoals een mand, voerbakken en ook een flinke portemonnee, want deze honden eten veel. Dat is iets om bij stil te staan voor je besluit dit ras aan te schaffen. Het mooiste is een omheinde tuin bij het huis, waar hij kan spelen, rennen, genieten van de zon en eigenlijk alles kan doen wat hij graag wil. Daarnaast beschermt hij natuurlijk nog zijn gezin. Hij is opmerkzaam en als het echt nodig is, vergeet hij even dat hij rustig en bedaard is en zal hij in actie komen als iemand leden van het gezin kwaad wil doen.
© 2016 - 2020 Nadasha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…
Hondenras fila brasileiroHondenras fila brasileiroDe fila brasileiro is familie van de bloedhond en dat kan men ook wel zien aan de dikke, gerimpelde huid. Het is een goe…
Broholmer, de krachtpatser uit DenemarkenDe Broholmer is een prachtige grote hond afkomstig uit Denemarken. Door de Vikingen meegenomen grote rassen werden gekru…
Argentijnse dogArgentijnse dogDe Argentijnse dog, een jachthond die zeer trouw is aan zijn gezin, die een rasechte beschermer is van kleine kinderen,…

Het hondenras newfoundlanderHet hondenras newfoundlanderDe newfoundlander behoort tot de grootste hondenrassen ter wereld, hij doet een beetje aan een beer denken. Zijn uiterli…
Het hondenras leonbergerHet hondenras leonbergerDe leonberger is een grote hond, hij is voor velen herkenbaar aan zijn imposante voorkomen. Hij is massief en gespierd,…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mastiff, bezocht op 11-2-2016
  • http://www.pedigree.nl/hondenrassen/mastiff, bezocht op 11-2-2016
  • http://www.hondenrassen.nl/rassen/mastiff/, bezocht op 11-2-2016

Reageer op het artikel "Mastiff, reus onder de honden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nadasha
Gepubliceerd: 11-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!