Hoe om te gaan met de dobermann

De dobermann is een grote, sterke hond met een trouw en vriendelijk karakter. Hij is echter ook waakzaam en heeft een grote beschermingsdrang. Deze zachtaardige heeft wel een goede baas nodig, die de nodige kennis van dit ras en honden in het algemeen bezit. Bij de juiste eigenaar is de dobermann een fijne hond voor de hele familie.
Bron: David Fisher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: David Fisher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Algemeen

De dobermann wordt zo'n 68-72 cm (teven 63-68 cm) hoog en hij weegt ongeveer 40-45 kg (teven 32-35 kg). Zijn lichaam is gespierd en tegelijk slank en elegant. De kop van de dobermann is smal en hij heeft middellange hangende oren. In het verleden werden de oren vaak gecoupeerd en stonden ze rechtop. Dit gaf ze het gevaarlijke uiterlijk. De staart werd meestal ook gecoupeerd, maar beide ingrepen zijn nu in de meeste landen verboden. De vacht van de dobermann is glad, kort en glanzend. Meestal is de vacht zwart met bruine aftekeningen aan poten, buik, oren en snuit. Er zijn echter ook donkerbruine dieren, met lichtbruine aftekeningen. Verder komt ook blue and tan, isabel, wit en fawn voor, maar dit zijn geen goedgekeurde kleuren en worden niet erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). In Amerika wordt er wel gefokt met deze kleuren. De dobermann wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Helaas heeft het ras veel last van ziektes als kanker, skeletafwijkingen en de hartziekte dilatatieve cardiomyopathie.

Oorsprong

De dobermann vindt zijn oorsprong in het Duitse Apolda en is genoemd naar zijn eerste fokker Karl Friedrich Louis Dobermann, een deurwaarder en hondenvanger. Hij wilde een sterke werkhond hebben om hem vooral te beschermen tegen nalatige belastingbetalers. Deze fokker kruiste waarschijnlijk pinscher-kruisingen met de voorlopers van de rottweiler en een windhond en in de 19e eeuw is daaruit de dobermann ontstaan. Dit hondenras is waakzaam en hij werd als snel als politiehond ingezet, maar ook bij de jacht in de oorlog werd hij gebruikt. De hond is nu ook nog een graag gezien ras bij de politie, het leger en de douane. Maar ook als familielid is hij zeer gewaardeerd, omdat hij van nature aanhankelijk, vriendelijk en trouw is.

Karakter

De dobermann kenmerkt zich door zijn aanhankelijkheid en wil om te leren. Hij heeft vaak maar één echte baas. Hij is gevoelig, zachtaardig en kan goed samenleven met andere dieren. Het is leuk om deze honden wat te leren, want hij is erg slim, gehoorzaam en vindt het leuk om mee te doen. Hondensport (zoals bijv. agility of gehoorzaamheid) is ook zeer geschikt om te doen.

De dobermann heeft een waakzaam karakter. Hij is zelfbewust en onverschrokken. Hij is erg trouw aan zijn mensen en hij zal ze dan ook met heel zijn wezen willen beschermen. Het is belangrijk dat deze hond alleen dan beschermt als het ook werkelijk nodig is. Zijn baas moet daarover beslissen en niet de hond. Om te zorgen dat deze eigenschappen niet negatief tot uiting komen is het belangrijk dat dit ras in handen blijft van mensen met ervaring met honden, iemand die weet wat hij doet. Want de dobermann kan nog zo vriendelijk en zachtaardig zijn, door zijn postuur en waakzaamheid is er het gevaar dat hij bij een slechte opvoeding gevaarlijk kan worden. Dit wil niet zeggen dat hij van nature agressief of onhandelbaar is. Hij heeft echter rasspecifieke kenmerken en als daar rekening mee gehouden wordt, is de dobermann een hele fijne gezinshond.

Bron: Felill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Felill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Opvoeding

Zoals hiervoor al eerder genoemd, heeft de dobermann dus een ervaren baas nodig. Wie nog geen ervaring met dit ras heeft, moet zichzelf goed inlezen, voor laten lichten en hulp inschakelen van een goede hondentrainer. De opvoeding en de daarbij behorende grenzen moeten met zachte hand, maar wel duidelijk bijgebracht worden. Ondanks dat de dobermann vaak maar één echte baas heeft, is het belangrijk dat alle gezinsleden met hem overweg kunnen en dat de hond weet dat hij niet de baas is.

Vanaf het begin moet de dobermann duidelijk gemaakt worden wat hij wel en wat hij niet mag. Voor de socialisering is het goed een hondenschool met hem te bezoeken, waar hij met andere pups kan spelen. Ook met alle andere dagelijkse zaken (andere honden, dieren, kinderen, joggers, fietsers) moet hij vertrouwd worden, zodat hij dat als volwassen hond ook heel normaal zal vinden.
© 2016 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: De dwergpincherHondenrassen: De dwergpincherDe Min Pin is zeker geen speelgoedhondje. Hij is een trotse en levendige kleine hond die zeer intelligent is en voor zij…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Beauceron, herder uit FrankrijkBeauceron, herder uit FrankrijkDe beauceron is een grote, gespierde herdershond uit Frankrijk. Hij heeft een korte, zwarte vacht met roodbruine of grij…

De teckel, een kleine jagerDe teckel, een kleine jagerDe teckel is dan wel klein, maar het is zeker geen schoothondje. Het is een jachthond met een moedig, levendig en onderz…
Chinees hondenras Chowchow, teddybeer of niet?Chinees hondenras Chowchow, teddybeer of niet?De chowchow is een middelgroot Chinees hondenras. De standaard van dit ras werd in Groot Brittannië ontwikkeld. De chowc…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dobermann, bezocht op 30-01-2016
  • http://www.hondenrassen.nl/rassen/dobermann/, bezocht op 1-2-2016
  • Afbeelding bron 1: David Fisher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Felill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.