Is het nodig om een hond te wassen?

Veel mensen doen het zonder er bij na te denken; als de hond stinkt geven ze hem een wasbeurt. De pluisbollen vinden het meestal niet zon feest, maar als ze na de wasbeurt weer lekker ruiken zijn de baasjes in ieder geval weer helemaal tevreden. Maar is dit eigenlijk wel goed, zouden we honden moeten wassen of is dit niet nodig?

Waarom worden honden gewassen?

Honden houden ervan om lekker te ravotten. Als het net geregend heeft komt de hond onder de modder te zitten, en hoewel ze er zelf geen problemen mee hebben vinden de baasjes het meestal niet erg prettig. Er zijn ook honden die meteen het water induiken als ze toevallig langs een meertje lopen. Dit is allemaal niet erg fris natuurlijk, en daarom worden ze toch al snel door hun baasje in bad gezet.

Voor mensen is het heel normaal om eens in de paar dagen een douche te nemen en daarom past men die theorie al snel op honden toe. Maar begaan we daar misschien niet een fout, door te denken dat wat wij doen ook geschikt is voor honden?

Wel of niet uw hond wassen?

Of het wel of niet nodig is om honden te wassen, daarover zijn de meningen erg verdeeld. Toch is het over het algemeen niet nodig om uw hond te wassen. Het kan ervoor zorgen dat de vetlaag op de huid van de hond verdwijnt en die is juist ter bescherming voor uitdroging, infecties en het zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Honden wassen zichzelf niet voor niets.

Hoe vaak hond wassen?

Aan de andere kant komt er natuurlijk wel vuil in de vacht. Als u dat er zo nu en dan uit wilt wassen, doe dit dan niet meer dan 1 à 2 keer per jaar. Een hond met lange haren heeft meer last van ophopend vuil. Voor deze honden is het dus wel goed om zo nu en dan voor een wasbeurt te zorgen (maar het liefst niet vaker dan drie keer per jaar, dat is meer dan genoeg). Als uw hond in de poep heeft gerold, of iets anders heeft gedaan waardoor de vacht heel vies is geworden is het natuurlijk meer dan normaal om uw hond te wassen. Probeer zulke situaties wel te voorkomen.

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat honden over het algemeen geen wasbeurt nodig hebben. De meeste mensen kunnen dit moeilijk geloven omdat het voor hunzelf natuurlijk de gewoonste zaak is. Een tip hiervoor is: vergelijk uzelf niet met uw hond. De gewoonten van mensen en dieren zijn heel verschillend en er gelden dus andere regels.

Honden met huidziektes wassen

Voor een hond die last heeft van huidziektes is het wel verstandig om die zo nu en dan een wasbeurt te geven. Zorg er dan voor dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste shampoo om het probleem niet alleen maar te verergeren. Het is noodzakelijk dat u een hondenshampoo gebruikt, zodat de huid van uw hond niet beschadigd wordt. Hondenshampoo is goed uitspoelbaar waardoor de hond geen restanten kan oplikken.

Toch uw hond wassen?

Voor de meeste honden is een milde hondenshampoo voldoende. Voor honden met huidproblemen zijn er aangepaste hondenshampoos. Voor de zekerheid kunt u natuurlijk de dierenarts vragen om advies, die weet er alles van. Als u liever geen shampoo gebruikt is het ook nog een optie om de hond met lauw water te wassen. De wasbeurt is dan natuurlijk minder agressief maar de vacht krijgt toch een kleine reiniging, wat meestal wel genoeg is. Of u nu shampoo gebruikt of niet, let er altijd op dat het water niet te heet is.

Wat kunt u doen in plaats van wassen?

Vooral bij honden met een lange vacht is het goed om de vacht regelmatig uit te kammen of borstelen.
De belangrijkste plekken om te borstelen of kammen zijn:
 • de oksels en de ellebogen
 • de liezen
 • de knieën en de poten
 • de kont en de staart
 • de borst en de buik
 • de oren en de binnenkant van de oren
 • de baard en de snor

De juiste hondenkam/borstel

Er zit veel verschil in de soorten kammen en borstels. Het is goed om te weten wat voor soort borstel uw hond nodig heeft omdat het gebruik van een verkeerde borstel de huid en vacht kan beschadigen.

Langharige honden

Langharige honden moeten vaker worden gekamd of geborsteld dan honden met kort haar. Bij sommige honden is het zelfs dagelijks nodig. Voor honden met een lange of zijdeachtige vacht, zoals een Keeshond, worden vaak kammen gebruikt. Daarin zijn ook weer veel verschillende types. De tanden van de kam kunnen dicht op elkaar staan of juist niet. Houd hierbij aan dat u bij langharige honden het beste een kam met wijde tanden kunt gebruiken. Voor honden met een langharige vacht zijn de slicker- en poetsborstel ook geschikt. Een slicker is een borstel met heel veel gebogen metalen haakjes en een poetsborstel bestaat uit zachte syntetische of natuurlijke haren. Deze borstels zullen de vacht en huid van een langharig hond niet beschadigen maar wel goed verzorgen en schoonmaken.

Bij honden met wolhaar, zoals bij een poedel, kan gebruik worden gemaakt van de slickerborstel en kam. Zorg voor een kam met wijde tanden.

Kortharige honden

Honden met kort haar, zoals een Jack Russell, kunnen het beste worden gekamd met een rubberen borstel en poetsborstel. Een rubberen borstel bestaat uit een rubberen vlak met rubberen noppen. Honden met kort haar hoeven niet vaak geborsteld te worden, 1 a 2 keer per week is voldoende.

Als u toch twijfelt over het type kam/borstel dat u voor uw hond moet gebruiken, vraag dan de dierenarts om advies.

Een hond trimmen

Honden kunnen ook worden getrimd. Dat houdt in dat de losse en dode haren uit de vacht worden gehaald. De vacht van de hond blijft hierdoor in goede conditie. Een trimbeurt neemt 2 tot 5 uur in beslag, maar dit is per trimsoort en per hond natuurlijk erg verschillend. Honden die worden getrimd ontwikkelen steeds een 'nieuwe' vacht waardoor de vacht automatisch ook veel schoner blijft. Wassen wordt hierdoor ook uitgesloten.
De verschillende trimsoorten zijn:
 • scheren
 • knippen
 • uitdunnen
 • plukken
 • strippen
© 2015 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
De wasbeurt van de hondDe wasbeurt van de hondDe hond wassen is soms een lastig klusje. Als de hond het van jongs af aan gewend is, is het meestal wel te doen, maar v…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…

10 misverstanden over cavia's10 misverstanden over cavia'sCavia's zijn erg gewilde huisdieren. Ze nemen niet te veel ruimte in, kunnen makkelijk alleen blijven en kosten niet te…
De tamme rat als huisdierDe tamme rat als huisdierVeel mensen zouden het op het eerste gezicht niet zeggen, maar tamme ratten zijn ontzettend leuke huisdieren. In tegenst…
Bronnen en referenties
 • Creative Commons https://www.flickr.com/photos/georgio/5219802358/in/photolist-8XfRoo-7LFWDk-5vc369-zpuWE-AAEW8-SC1UR-pYeCCS-5vbTSo-cCiDE9-bEEupz-6kgH6m-49mCR-oBDWt4-21ahbv-f5w7m-fM3UiS-b9CmwK-7GS8Fb-cKujCW-8n1JA2-49myk-4FfC-HhzX6-pNMoG-sdDA9-f6pGZ1-7f4NNF-bwL1FP-4F1wy3-HGJCW-HGJDw-sdDEh-6YtDsx-bs1vKh-cCqCBf-6kgHhh-693VDn-6G89fz-CBgGS-6cyJFm-8juSYx-aXTFVt-f6aKoV-5pLjK9-dZmXTt-8JjLYB-6BSauT-qmuSX-6kgHaQ-6x5zhe
 • Credits to https://www.flickr.com/photos/georgio/
 • http://www.hondenplaza.nl/infowassen
 • http://www.kynotrim.nl/informatie/het-wassen-van-honden
 • http://www.mcvoordieren.nl/hond-wassen
 • https://www.petsplace.nl/adori-vachtverzorging-hond
 • http://www.puppyopvoeden.nl/vachtverzorging-bij-honden/
Garfield (11 artikelen)
Laatste update: 10-01-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.