10 misverstanden over cavia's

10 misverstanden over cavia's Cavia's zijn erg gewilde huisdieren. Ze nemen niet te veel ruimte in, kunnen makkelijk alleen blijven en kosten niet te veel qua onderhoud. Omdat het aanschaffen van cavia's zo gemakkelijk is ontstaan er nog wel eens verkeerde conclusies over bepaalde zaken, men verdiept zich niet goed genoeg in het dier.

Cavia's vinden het niet fijn om geknuffeld te worden

Er zijn veel mensen die denken dat cavia's liever niet uit de kooi gepakt worden om geknuffeld te worden, dit klopt echter in veel gevallen niet. Het is helemaal verschillend per cavia hoe hij het vindt om bij je op schoot te zitten. Sommige dieren kunnen minuten lang vrolijk piepend op schoot zitten, terwijl anderen keihard wegrennen wanneer je ze wil pakken en vervolgens verstijfd van angst op schoot zitten.
Het is wel zo dat wanneer je je cavia rustig benadert en hem laat wennen aan je dat hij vaak nog wel tam te maken is.

Cavia's kunnen hetzelfde voer krijgen als konijnen

Cavia's kunnen absoluut niet hetzelfde hoofdvoer krijgen als konijnen. Cavia's kunnen namelijk niet zelf hun vitamine C aanmaken, om te zorgen dat zij dit wel voldoende binnen krijgen moet er een extra dosis in het voer aanwezig zijn. Wanneer een cavia niet voldoende vitamine C binnenkrijgt kan hij onder andere last krijgen van diarree, verlammingen en vermagering.

Cavia's zijn net uitvergrote hamsters

Veel mensen die zelf cavia's in huis hebben zullen wel eens gehoord hebben dat hun cavia's net uitvergrote hamsters zijn. Toch lijken cavia's en hamsters absoluut niet op elkaar. Hamsters zijn alleseters, zijn hele goede klimmers en leven in de meeste gevallen solidair. Cavia's zijn daarentegen herbivoren, absoluut geen klimmers en zijn gewend om in groepen te leven. In sommige dierenwinkels zijn ook loopradjes verkrijgbaar voor cavia's. Het is alles behalve verstandig om deze aan te schaffen. 99% van de cavia's zal hier niet in gaan rennen en als ze het wel doen is dit funest voor hun rug. Ook ballen om in te zitten en door de kamer mee te rennen zijn om dezelfde redenen niet geschikt voor cavia's. Je doet je cavia veel meer plezier met een flinke pluk hooi en lekkere groenten.

Caviaberen kunnen goed samen gehouden worden

In sommige dierenwinkels en bij sommige fokkers worden twee caviaberen (mannetjes) samen herplaatst. In 80% van de gevallen gaat dit na enkele weken of maanden mis. In de natuur leven cavia's in groepen van een beer en een aantal zeugjes. In sommige gevallen zal de combinatie van twee beren wel goed gaan, het is compleet afhankelijk van de karakters van de cavia's. Om het risico van het ruziën te voorkomen is het verstandiger om een gecastreerde beer en een zeug of twee zeugjes in huis te nemen.

Cavia's hebben een perfect uitgebalanceerd dieet nodig

Een perfect dieet is niet nodig voor cavia's. Het is niet noodzakelijk om precies bij te houden hoeveel gram hooi, brokken en water je dier precies binnenkrijgt op een dag. Wel is het aan te raden om een beetje in de gaten te houden of je cavia genoeg eet. Wanneer je je cavia vaak genoeg groenten zoals paprika en goed kwaliteitsvoer geeft zal er meestal ook wel voldaan worden aan de vitamine C behoefte.

Cavia's springen op elkaar, dit betekent dat het een mannetje en vrouwtje zijn

Wanneer twee cavia's op elkaar springen hoeft dit niet gelijk te betekenen dat ze een mannetje en vrouwtje zijn. Wanneer vrouwtjes bronstig zijn zullen ze soms door de hormonen op iedere cavia springen die ze tegen komen. Zo werkt het ook met beertjes, wanneer zij hitsig zijn maakt het ze weinig uit of er een zeug of een beer voor ze zit.

Mijn cavia's liggen niet samen te slapen, dit betekent dat ze niet gelukkig met elkaar zijn

Sommige mensen hebben wanneer zij cavia's aanschaffen een soort perfect plaatje voor zich en zijn dan ook nogal verbaasd wanneer blijkt dat de cavia's niet elk moment van de dag samen slapen, eten en spelen. Het betekent niet gelijk dat ze niet gelukkig met elkaar zijn, cavia's houden gewoon wel van een beetje privacy.

Een mineralensteen is goed voor cavia's

Veel mensen denken dat een cavia een mineralensteen in zijn kooi nodig heeft om zijn tanden te kunnen laten slijten. Dit klopt echter niet. Wanneer je je cavia voldoende hooi en harde groenten geeft zullen de tanden bij gezonde cavia's op een natuurlijke manier slijten.
Er is aangetoond dat wanneer een cavia gebruik maakt van een mineralensteen dit de kans op blaasstenen verhoogd. Blaasstenen kunnen vervolgens weer blaasontsteking veroorzaken.

Een konijn is een prima vriendje voor mijn cavia

Een konijn is absoluut geen prima vriendje voor je cavia. Deze twee diersoorten hebben verschillende behoeftes, ze hebben onder andere een compleet ander voedingspatroon. Cavia's hebben een grotere energie behoefte dan konijnen en ze kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Ook communiceren cavia's op een totaal andere manier. Cavia's maken heel veel gebruik van verschillende geluiden. Konijnen maken vooral gebruik van lichaamstaal, zo gaan ze met hun achterpoten stampen wanneer ze het gevoel hebben dat er gevaar dreigt. Een cavia begrijpt deze manier van communicatie niet en zal flink geraakt kunnen worden.

Mijn cavia is erg gericht op mij, de baas, om deze reden heeft hij geen vriendje nodig

Een cavia moet nooit alleen gehouden worden, een mens voelt voor hem niet als een soortgenoot. De reden dat hij erg gericht is op jou is omdat jij zijn enige moment van aandacht en contact bent in zijn leven.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sTussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sDe volgende recepten zijn geschikt voor alle soorten knaagdieren zoals konijnen, hamsters en cavia’s. Je kan ze als maal…
Eetgedrag van het konijnEetgedrag van het konijnOver konijnen is al veel geschreven in boeken en op internet. Voedsel is voor konijnen net als bij mensen één van de bel…
Mijn hamster heeft onverwacht een nest gekregen, wat nu?Mijn hamster heeft onverwacht een nest gekregen, wat nu?Het kan zomaar gebeuren, de mannetjeshamster in de dierenwinkel bleek een vrouwtje te zijn en bevrucht door een van haar…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…

De hamster als huisdierDe hamster als huisdierHamsters zijn misschien wel de bekendste knaagdieren die als huisdier gehouden worden. De koddige beestjes zijn gemakkel…
Is het nodig om een hond te wassen?Veel mensen doen het zonder er bij na te denken; als de hond stinkt geven ze hem een wasbeurt. De pluisbollen vinden het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.degrotecavia.nl/snoep.html
  • http://www.degrotecavia.nl/vitaminec.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.