Hoe houd ik mijn cavia koel tijdens de hitte?

Hoe houd ik mijn cavia koel tijdens de hitte? Cavia's zijn nog gevoeliger voor warmte dan de meeste mensen. Ze zullen een stuk slomer zijn dan normaal en vaak ook minder goed gaan eten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de hitte draaglijker te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van koelelementen en ervoor zorgen dat je cavia op de koelste plaats in huis staat.

Waarnemingen

Wanneer het buiten warm is krijgen cavia’s het ook erg snel warm. Er zijn een aantal dingen die je kunt waarnemen aan je cavia wanneer hij het warm heeft. Je zult bijvoorbeeld merken dat je cavia een stuk slomer en rustiger wordt dan normaal. Wanneer hij normaal constant voor in de kooi staat te piepen zal hij nu vaak blijven liggen. Ook zijn er cavia’s die minder goed gaan eten dan normaal, vaak zullen ze hun hooi en brokken pas ’s avonds of ’s nachts eten wanneer het iets is afgekoeld. Sommige cavia’s zullen heel duidelijk nat en plakkerig worden wanneer ze het warm hebben, ze liggen constant op dezelfde plek waardoor het broeierig wordt onder de buik.

Wat kan ik doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de hitte voor je cavia draaglijker wordt.

Koelelementen

In de winkel zijn er speciale 'icepods' verkrijgbaar om ervoor te zorgen dat knaagdieren het niet super warm krijgen wanneer het buiten heet is. Deze icepods koop je samen met een fleecestof hoes zodat het ding lekker ligt voor je cavia. Voor gebruik leg je hem enkele uren in de vriezer.

Wanneer je teveel cavia’s hebt om allemaal icepods te kopen of wanneer je simpelweg het geld er niet voor hebt is het ook een optie om kleine flesjes water in te vriezen. Haal hier altijd het etiket vanaf omdat sommige cavia’s hieraan zullen willen gaan knagen. Sowieso is het even afwachten of je cavia het drinkflesje niet kapot knaagt, gelukkig zal ongeveer 90 procent van de cavia’s dit niet doen! Leg nooit van die blauwe koelelementen die je in de winkel koopt in de kooi van je cavia! In deze elementen zit een zeer giftige stof, wanneer je cavia het koelelement kapot bijt en deze stof binnenkrijgt zal hij in de meeste gevallen zeer snel overlijden.

Klein laagje water

Dit is alleen een optie wanneer je merkt dat je cavia het echt absurd warm heeft. Sommige cavia’s zullen het op prijs stellen en andere cavia’s zullen het tien keer niks vinden. Je zet een klein laagje water in een plastic bak. Deze laag moet echt maar tot de onderkant van de buik van de cavia komen, dit is ongeveer twee centimeter. Als plastic bak kun je de onderkant van je kooi gebruiken of bijvoorbeeld een Curverkrat. Om de cavia’s te kunnen laten kiezen of ze wel of niet in het water willen staan kun je onder de ene kant van de bak een kleine verhoging leggen, zo zal de ene kant van de bak een laagje water bevatten en de andere kant zal droog zijn.

Zet nooit zoveel water in de bak dat je cavia moet gaan zwemmen! Er zijn op Facebook en YouTube genoeg filmpjes van zwemmende cavia’s terug te vinden waardoor mensen gaan denken dat deze beestjes het leuk vinden. Het zwemmen van cavia’s is in 99 procent van de gevallen slechts een manier om te overleven, ze zullen vrijwel nooit vrijwillig gaan zwemmen.

Kort knippen

Veel mensen vinden het zonde of zielig maar in de meeste gevallen is dit toch de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je cavia het minder warm krijgt. Pak de schaar erbij en knip de haren van je cavia zo kort als je lukt. Pas hierbij erg goed op dat je niet in de huid van je cavia knipt. Sommige cavia’s zullen het prima vinden als je ze knipt, andere cavia’s zullen gaan klinken alsof ze bijna vermoord worden. Zolang je zelf denkt dat je de cavia geen pijn doet zal dit in de meeste gevallen ook wel zo zijn, cavia’s zijn vaak goede aanstellers!

Koele plaats in huis

Wanneer het erg warm is is het verstandig om de kooi van je cavia neer te zetten op een van de koelste plaatsen in huis. Dit kan bijvoorbeeld in de hal, de kelder of in de garage zijn. Het maakt niks uit dat de beestjes dan even minder mensen zien dan normaal, ze zijn allang blij dat ze het minder warm hebben.

Wanneer je caviakooi normaal buiten staat is het zeer verstandig om de beestjes tijdens de hitte voor een bepaalde periode naar binnen te halen. Wanneer dit echt geen optie is in verband met een allergie van een van de familieleden moet je ervoor zorgen dat de kooi constant staat op een plek met natuurlijke schaduw, de schaduw van een struik of boom is een stuk koeler dan die van een parasol. Zorg ervoor dat de kooi nooit midden in de zon staat, je cavia’s kunnen dan binnen enkele uren door een zonnesteek overlijden.
© 2015 - 2023 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Geschiedenis van de caviaGeschiedenis van de caviaDe cavia (cavia porcellus)is het kleine dikke ronde knaagdiertje dat zo'n grote aantrekkingskracht op kinderen heeft. Ie…
Het juiste hok voor je caviaHet juiste hok voor je caviaHoe kan je je cavia het best huisvestingen? Lees hier waar je allemaal op moet letten en waar een binnen- of buitenhok v…
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…

Wat mogen katten niet eten?Wat mogen katten niet eten?Katten krijgen vaak naast hun normale brokjes of blikvoer, ook de etensrestjes of tussendoortjes van hun baasje. Normale…
Beroemde katten: van Creme Puff tot Choupette LagerfeldBeroemde katten: van Creme Puff tot Choupette LagerfeldKatten zijn immens populair op internet. Massaal worden internetfilmpjes van grappige, zielige of speciale katten bekeke…
Bronnen en referenties
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.