Wat mogen katten niet eten?

Wat mogen katten niet eten? Katten krijgen vaak naast hun normale brokjes of blikvoer, ook de etensrestjes of tussendoortjes van hun baasje. Normale, gezonde katten mogen in principe heel veel eten en kunnen bijna overal tegen, maar er zijn een aantal dingen die je je kat absoluut niet moet voeren. Van bepaalde voedingsmiddelen kan je kat ontzettend ziek worden of zelfs overlijden.

Melk

Dit is de meest gemaakte fout bij het voeren van katten. De meeste katten vinden melk erg lekker, maar het is absoluut niet goed voor ze. Bijna alle katten zijn namelijk lactose-intolerant. Als de dan melk of een ander zuivelproduct binnen krijgen, kunnen ze ernstige maagproblemen en diarree krijgen.

Druiven

Niet alleen verse druiven, maar ook rozijnen zijn ontzettend slecht voor je kat. De nieren van katten kunnen namelijk niet tegen deze vruchten en een kleine hoeveelheid kan al zorgen voor nierfalen.

Chocolade

In chocolade zit de stof theobromine, deze stof is zo giftig voor katten dat het dodelijk kan zijn. Theobromine kan bij katten een ernstige stoornis in de hartslag veroorzaken waardoor het dier kan overlijden.

Alcohol

Alcohol voer je logischerwijs niet aan je kat, maar je moet wel uitkijken met het laten staan van restjes alcohol in huis. Je kat kan hier uit gaan drinken, en het effect van de alcohol is veel sterker op een klein kattenlichaam dan op een groot mensenlichaam. Als je kat teveel alcohol binnenkrijgt, kan deze hieraan overlijden.

Cafeïne

Voor cafeïne geldt het zelfde als voor alcohol, kijk uit met het laten staan van restjes in huis. Ook de cafeïne werkt veel sterker voor een kat dan voor een mens, een kleine hoeveelheid kan bij een kat al hartfalen veroorzaken.

Bieslook

In bieslook en ajuinen zit een lookbestanddeel dat heel giftig is voor katten. De bestanddelen kunnen niet verteerd worden door het kattenlichaam en beschadigen hierdoor de rode bloedcellen. Je kat kan hiervan kortademig of sloom worden en last krijgen van diarree.

Vetranden van vlees

Dit lijkt waarschijnlijk heel vreemd, omdat katten van nature vleeseters zijn. Toch is het zo dat de vetranden van vlees niet goed zijn voor je huisdier. Deze veroorzaken namelijk problemen aan de alvleesklier en maag- en darmproblemen.

Rauw eiwit

Rauwe eiwitten bevatten de stof avidine. Deze stof verstoort de opname van biotine door het lichaam en de essentiële chemische processen in het lichaam. Ook loopt je kat met het eten van rauwe eieren het risico op salmonella.

Rauwe vis

Rauwe vis kan bij katten zorgen voor maag- en darmklachten. Ook worden er essentiële vitamines B voor de kat vernietigd door de enzymen in de rauwe vis. Als je kat hier een tekort aan krijgt, kan hij ernstige neurologische problemen krijgen of in coma raken.

Kamerplanten

Een heleboel kamerplanten zijn giftig voor katten, maar toch vinden ze het vaak fijn om hieraan te knabbelen. Om te voorkomen dat je kat de kamerplanten gaat eten, kun je kattengras neerzetten. Katten vinden dit lekker en zullen dit gaan eten in plaats van de kamerplanten.

Nierproblemen

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten zijn nierproblemen. Als je kat ineens veel meer gaat drinken zou dit erop kunnen wijzen dat hij een nierprobleem heeft. Als je je zorgen maakt kun je de nieren van je kat altijd laten controleren bij de dierenarts.

En verder

De bovenstaande lijst is een lijst van de meest schadelijke voedingsmiddelen voor je kat. Hoe het lichaam van je kat op bepaald eten reageert, hangt ook altijd af van de leeftijd, het ras en de algehele gesteldheid van je kat. Er zijn nog een heleboel andere voedingsmiddelen die kleinere, vervelende kwaaltjes kunnen veroorzaken bij je kat. Als je je kat geen 'verboden' voedingsmiddelen geeft maar je kat wordt toch ziek, zou het kunnen dat je huisdier ergens allergisch voor is. Je kunt dit laten testen bij de dierenarts en mocht je kat ergens allergisch voor zijn, dan kan hij speciaal voer voorgeschreven krijgen.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten & Voeding - Wat mogen katten eten en wat niet?Katten & Voeding - Wat mogen katten eten en wat niet?Wanneer je een kat hebt kun je je wel eens zorgen maken over wat je kat nou eigenlijk mag eten. Heb je per ongeluk eten…
Lelies, mooi in de vaas maar zwaar giftig voor kattenLelies, mooi in de vaas maar zwaar giftig voor kattenLelies, wie kent ze niet. De bloemen die zo prachtig mooi staan in een grote vaas. Hun populariteit neemt nog steeds toe…
Hoe kan ik een kat meer laten drinkenKatten drinken over het algemeen minder dan de meeste andere huisdieren. Toch hebben ze water nodig om gezond te blijven…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…

Hondenrassen en hun karaktereigenschappenHondenrassen en hun karaktereigenschappenUit onderzoek is gebleken dat een op de vijf huishoudens in Nederland een hond heeft. Er bestaan 339 erkende hondenrasse…
Hoe houd ik mijn cavia koel tijdens de hitte?Hoe houd ik mijn cavia koel tijdens de hitte?Cavia's zijn nog gevoeliger voor warmte dan de meeste mensen. Ze zullen een stuk slomer zijn dan normaal en vaak ook min…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Werner22brigitte, Pixabay
  • http://www.kattenzaken.nl/wat-mogen-katten-eten-en-wat-niet/
  • http://newsmonkey.be/article/3476
  • http://www.dierenkliniektergouwe.com/vergiftigingen.htm
Reactie

Miranda, 07-01-2016
Hallo,
ik heb een kat van 10 maanden oud. Hij is gek op slagroom en boterhammenworst.
Nu is mijn vraag of dat niet slecht voor hem is.
PS: hij krijgt ook elke dag een klein beetje kattenmelk, dat mag toch wel?

Groetjes Miranda Reactie infoteur, 11-01-2016
Voor volledige zekerheid zou je dit bij de dierenarts moeten navragen. Naar mijn weten is alles met lactose, dus ook slagroom, niet goed voor de maag van een kat. Kattenmelk is als het goed is lactosevrij. Zo lang er niet teveel toevoegingen in de boterhamworst zitten, lijkt dat me geen probleem.

Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.