Veel voorkomende huidproblemen bij cavia’s

Veel voorkomende huidproblemen bij cavia’s Huidproblemen komen vaak voor bij cavia’s. Mijten, schimmels, kale plekken, tumoren en ontstoken zoolkussens zijn de meest voorkomende aandoeningen. Ze veroorzaken verschillende klachten zoals jeuk, kaalheid, pijn of korsten. Als een cavia last heeft van schimmels dan is dat niet altijd zichtbaar. Schimmels zijn overdraagbaar op mensen en gaan niet vanzelf over. Wees dus alert wanneer je last krijgt van jeuk en rode plekken. Een bezoek aan de arts is dan noodzakelijk. Over het algemeen zijn huidproblemen bij cavia's wel goed te behandelen.

Mijten of schurft bij cavia's

Wanneer een cavia last heeft van mijten, wordt dit ook wel schurft genoemd. Trixacarus Caviae is de meest voorkomende mijt bij cavia’s. Mijten zorgen voor hevige jeuk, soms zo erg, dat het epileptische aanvallen kan veroorzaken. De huid wordt rood door het vele krabben en er ontstaan kale plekken. Het krabben veroorzaakt ook infecties en huidbeschadigingen, er ontstaan wit/gelige korstjes. Mijten worden verspreid door onderling contact, een besmette kooi of door besmette bodembedekking.

De diagnose en behandeling

Vaak begint de infectie aan de achterkant van het lichaam en verspreidt zich uiteindelijk over het hele lijf. Door de aanwezige symptomen kan de diagnose worden vastgesteld. Soms is het nodig om een monster af te nemen. Met een speciaal instrument schraapt de dierenarts dan wat van de huid af, vaak tot de huid gaat bloeden. Dit is nodig omdat mijten diep in de huid kunnen zitten. Dit afkrabsel van de huid wordt onder de microscoop bekeken op aanwezigheid van mijten en eitjes. Zodra de diagnose is gesteld kan worden gestart met de behandeling. Die bestaat uit speciale druppels voor de huid, of uit het toedienen van injecties.

Een schimmelinfectie

Schimmelinfecties zijn erg besmettelijk en overdraagbaar op mensen. Mensen krijgen er jeuk en rode plekken van. Een schimmelinfectie gaat niet vanzelf over. Neem daarom, bij klachten, contact op met de huisarts. Een cavia kan besmet zijn met een schimmelinfectie zonder dat dit zichtbaar is en wordt dan een ‘drager’ genoemd. Ook als er geen zichtbare symptomen zijn, kan het dier anderen besmetten. De infectie is te herkennen aan kale, schilferige plekjes, die erg kunnen jeuken. De kop en de oorschelpen worden meestal het eerst aangetast, daarna volgt de rest van het lichaam.

De diagnose en behandeling

Er zijn haren van de cavia nodig, voor het stellen van een diagnose. Deze worden opgestuurd, voor onderzoek onder de microscoop en op kweek gezet. Daarna kan de behandeling worden gestart. De schimmelinfectie verdwijnt door het wassen met een speciale shampoo. Hardnekkige infecties worden behandeld met een drankje.

Kaalheid

Kale plekken kunnen worden veroorzaakt door: jeuk, vitaminegebrek, overmatige poetsdrang, verveling, dominant gedrag van soortgenoten en hormonen.

De diagnose en behandeling

Vrouwelijke cavia’s hebben soms last van cysten op de eierstokken. Dit zijn blaasjes gevuld met vocht, die vrouwelijke hormonen aanmaken. Hierdoor worden er teveel hormonen geproduceerd en ontstaat er, aan beide kanten van de flanken, een kale plek. Dit komt ook bij zwangere cavia’s voor. De kale plekken verdwijnen na de bevalling vanzelf. Uit verveling knaagt een cavia aan de haren waar hij goed bij kan, op zijn flanken. Zo ontstaan er kale plekken. Om dit te voorkomen bied je de cavia ruwvoer aan en zorg je voor voldoende afleiding. Wanneer meerdere cavia’s bij elkaar gehouden worden kan degene die hoger in rang staat dan de anderen dominant gedrag vertonen. Dit uit zich in het afbijten van de haartjes van andere cavia’s.

Huidtumoren zijn meestal goedaardig

Een goedaardige tumor van de haarfollikel komt het meest voor bij cavia’s. Er ontstaat een bult, meestal in de omgeving van de flanken, die een wit tot geel grijze substantie bevat. Deze tumoren zaaien zich bijna nooit uit. Als ze niet te groot zijn, kunnen ze chirurgisch worden verwijderd.

Ontstoken zoolkussens

Een ontsteking aan de voetzolen wordt ook wel pododermatitis genoemd.
Het komt vaak voor bij:
  • Cavia’s met overgewicht
  • Een slechte hygiëne, een natte of ruwe ondergrond
  • Vitamine C tekort
  • Ouderdom
  • Te weinig beweging

De diagnose en behandeling

De voetzolen zwellen op en zijn pijnlijk. Er ontstaan kleine wondjes, die geïnfecteerd kunnen raken waardoor abcessen ontstaan. Een infectie kan de huid, spieren, pezen en botten aantasten. Na het stellen van de diagnose, kan de behandeling worden gestart. Bij een lichte ontsteking helpt het zalven en baden van de voetzolen voldoende. In andere gevallen wordt antibiotica in combinatie met pijnstillers voorgeschreven. Bij een ernstige infectie moet het aangetaste weefsel chirurgisch worden verwijderd. Om ontstekingen aan de voetzolen te voorkomen is het van belang het hok goed schoon te houden, te zorgen voor zachte bodembedekking, extra vitamine C te geven en overgewicht te voorkomen.
© 2015 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectie door mijtenInfectie door mijtenMijten veroorzaken vaak hevige jeuk bij huisdieren. Maar deze mijten kunnen ook op de mens terechtkomen, waar ze een inf…
Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meest…
Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid bij de hond, wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Niets is erger voor…
Mijten, spinachtige ectoparasietenMijten zijn spinachtige parasieten die vaak uitwendig leven, maar ook inwendige problemen kunnen veroorzaken. Ze zijn in…

Hardlopen met de hondHardlopen met de hondHardlopen met de hond is een goede manier om samen fit te worden. Honden vinden het van nature leuk om buiten te rennen.…
Welk eten is giftig voor honden?Welk eten is giftig voor honden?Wat is giftig voor honden? Honden zijn scharelaars en eten van alles op wat ze tegenkomen. Zowel voedsel als andere zake…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.dierenkliniekkenaupark.nl/huidklachten-cavia
  • https://dierenziekenhuizen.nl/overige-dieren/huidproblemen-cavia/
  • http://www.keerhoeve.nl/artikel/huidproblemen-bij-de-cavia/
  • http://www.dierenkliniekvdwolf.nl/?id=49
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 24-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.