Chinchilla: een goede huisvesting is essentieel

Chinchilla: een goede huisvesting is essentieel Als je besluit om een chinchilla als huisdier aan te schaffen, moet je zorgen voor een goede huisvesting. Omdat dit dier vooral ’s avonds en ‘s nachts actief is, kun je hem beter niet in de slaapkamer houden. Ook zijn chinchilla’s gevoelig voor tocht en vocht. Zijn kooi moet aan bepaalde eisen voldoen, zo mogen de spijlen van de kooi niet met plastic zijn overdekt, moeten er voldoende plankjes in de kooi aanwezig zijn en moet de kooi veilig zijn. Zorg ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen en dat ze hun dagelijkse zandbad kunnen nemen.

De kooi

Een chinchilla is gevoelig voor vocht, tocht, temperatuur en voor stress. Wanneer ze op de tocht staan kunnen ze een longontsteking oplopen. De kooi moet zoveel mogelijk open zijn, door middel van gaas of tralies. De tralies mogen geen plastic omvatten, omdat ze hier aan knagen. Ook kun je beter geen plastic voorwerpen in de kooi plaatsen vanwege het knagen. Op sommige plekken van de kooi kun je wanden plaatsen, om te voorkomen dat materiaal buiten de kooi valt. Een afgeschermde wand kan de chinchilla ook wat meer rust geven. Er bestaan speciale kooien voor chinchilla’s, maar je kunt ook een volière gebruiken of zelf een kooi maken. Voor de afmeting geldt: hoe groter hoe beter. Meestal houd je een chinchilla met minimaal twee, dan is de minimale afmeting 1,20 meter hoog, breed en diep.

Soorten kooien

Een beginner zal vaak kiezen voor een traliekooi omdat deze gemakkelijk te verkrijgen zijn. Kies dan voor een ruime kooi, zonder plastic en met grote deurtjes. Een groot nadeel van een traliekooi is dat er steeds rommel naast de kooi ligt. Dit kun je voorkomen door de onderkant af te schermen. Wanneer je zelf een kooi bouwt, kun je kiezen voor aluminium, MDF, plexiglas of meubelpanelen. Je kunt bijvoorbeeld een bestaande kast of vitrinekast gebruiken als basis. Chinchilla’s zullen gaan knagen op de houten plankjes, deze zul je af en toe moeten vervangen. Sommige verkopers beweren dat chinchilla’s niet door hard plastic kunnen knagen, maar onderschat de kracht van een chinchilla niet, ze knagen er wel doorheen.

Inrichting

Een gaasbodem wordt nog wel eens gekozen omdat het hygiënisch en onderhoudsvriendelijk is, maar het is ongeschikt voor de chinchilla omdat hij zich kan verwonden hieraan. Wanneer je toch een gaasbodem wilt, zorg dan voor genoeg knaagstenen en huisjes en dergelijke op de bodem, zodat hij niet steeds over het gaas hoeft te lopen. Het is belangrijk dat er voldoende zitplankjes zijn. Hiervoor kun je vurenhout gebruiken waarbij je de randen afzet met aluminium strips tegen het knagen. Een chinchilla moet beschermd zijn tegen een valpartij van grote hoogte, vooral wanneer het gaat om baby chinchilla’s omdat zij niet altijd weten hoe ze weer veilig beneden moeten komen. Je kunt een dikke boomtak in de kooi plaatsen, van bijvoorbeeld een wilg, hazelaar of appelboom.

Locatie van de kooi

Chinchilla’s zijn met name in de avond en 's nachts actief en daarom kun je de kooi beter niet op je slaapkamer houden. Kies een rustige plek voor de kooi, waar ze overdag niet te veel gestoord worden. Wanneer er overdag niemand thuis is, is de woonkamer een geschikte plek. Wanneer er overdag te veel drukte is vanwege kinderen of blaffende honden, kun je beter een andere plek zoeken. Zet de kooi niet op een plek waar het tocht of de volle zon schijnt. Chinchilla’s houden er niet van om van bovenaf benaderd te worden, daarom vinden ze het fijn om hoog in een kooi te kunnen zitten. Vaak zullen ze ook hoog gaan slapen, omdat ze zich dan veilig voelen. Omdat chinchilla’s niet zo goed tegen ons vochtige klimaat kunnen, kun je ze beter niet buiten houden.

Huisje

Plaats een huisje, van bijvoorbeeld terracotta of hout in de kooi zodat hij zich kan terugtrekken om zich veilig te voelen. Een huisje is geen must, maar zo heeft hij wel een schuilplaats. Zorg dat het huisje vastgemaakt is indien het niet onderin staat, omdat het anders naar beneden kan vallen. Omdat je altijd bij de chinchilla moet kunnen, is het beter om een huisje zonder bodem te hebben of waar het dak eraf kan. Slapen doen ze meestal op de hoogste plank in de kooi tegen elkaar aan.

Het zandbad

Ze houden niet van water en wassen zich dagelijks met een zandbad. Hiervoor heb je speciaal chinchillazand nodig. Doe dit zand in een metalen zandbad die niet gemakkelijk kantelt. Het zand zorgt dat vuil en vet uit de vacht wordt gehaald en baden is ook een manier om stress kwijt te raken. Je kunt het bad er een tijdje per dag in laten staan. Sommigen kiezen ervoor om het altijd in de kooi te laten staan. Dan kunnen er keutels in komen. In een vies zandbad zal de chinchilla zich niet baden, dus zorg ervoor dat deze schoon is.

Bodembedekking

Een chinchilla kan niet zo goed tegen een vochtige omgeving. Daarom moet je kiezen voor een goede bodembedekking zoals houtvezel, beukensnippers of geperste houtvezelkorrels. Er zijn veel soorten bodembedekking verkrijgbaar. Ze variëren in absorptievermogen, geurafgifte, stoffigheid, comfort en prijs. Over het algemeen moet je de bodembedekking wekelijks verschonen. Indien nodig kun je een plashoekje vaker verversen. Gebruik geen stro als bodembedekking, omdat hier schimmels en bacteriën in kunnen zitten die schadelijk zijn voor de chinchilla. Hooiballen kun je wel gebruiken. Dit kun je in een ruifje doen of op de bodem leggen ter bescherming als de chinchilla naar beneden valt.

Drinkflesje

Wanneer je kiest voor een plastic drinkflesje met een metalen drinktuitje, moet je het flesje buiten de kooi plaatsen anders wordt deze kapot geknaagd. Deze flesjes zijn in elke dierenwinkel verkrijgbaar. Als je een flesje in de kooi wilt plaatsen, koop dan een glazen drinkflesje met een metalen tuit. Ververs het water dagelijks en houd het flesje goed schoon.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis en verzorging chinchilla'sChinchilla zijn huisdieren. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de chinchilla? En hoe kun je ze het beste verzorge…
Chinchilla`s en de verzoring ervanChinchilla`s en de verzoring ervanHoe is de chinchilla in nederland gekomen? Wat heeft het voor een verzorging nodig ? Hoe leeft het in gevangenschap en i…
Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Misschien heb je dit beestje zelf als huisdier, maar het kan ook zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt; de chinchill…
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…

Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?"Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een be…
Een blindengeleidehond is geen robotEen blindengeleidehond is geen robotVeel ziende personen vinden het fascinerend om een blindengeleidehond aan het werk te zien. Deze speciaal opgeleide hond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fb207, Pixabay
  • http://users.telenet.be/chilla/chinchilla_huisvesting.htm
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.