Chinchilla`s en de verzoring ervan

Chinchilla`s en de verzoring ervan Hoe is de chinchilla in nederland gekomen? Wat heeft het voor een verzorging nodig ? Hoe leeft het in gevangenschap en in de natuur ?

Inleiding

De chinchilla (Chinchilla lanigera) is een knaagdier. Soms wordt het dier foutief wolmuis genoemd; dit is echter de naam van de familie waartoe de chinchilla behoort.

Oorsprong

De chinchilla komt oorsprongelijk uit Chili en Peru (Zuid-Amerika) het andesgebergte. In de 17e eeuw ontdekten de Spaanse kolonisten de chinchilla en zijn unieke pels. De pelzen werden in Europa verkocht. In de 19e eeuw waren de pelzen samen met koffie het belangrijkste exportproduct van Zuid-Amerika. Rond 1910 waren de chinchilla's in het wild zo goed als uitgestorven. Zij ze dan uitgestorven? Nee, er leeft nog wel wat in het wild maar het grootste gedeelte leeft in gevangenschap, meesten als huisider.

Uiterlijke kenmerken van een chinchilla

De chinchilla heeft een zachte en dikke vacht.De chinchilla`s kunnen verschillende kleuren hebben. Sommige zijn grijs ( ook wel standaard kleur genoemd) of beige,wit,zwart en bruin.Ook is de combinatie an deze kleuren mogelijk. De chinchilla verzorgt hun vacht door te baden in speciaal zand. Dit zand neemt vuil en vet weg van de vacht. Ze zijn ongeveer 25 tot 35 cm lang. Ze hebben een staartlengte van 13-18 cm lang. Kunnen tussen de 450 -700 gram wegen. Hebben een snorlengte van 10-13 cm lang. Ze hebben een oorlangte van 4-6 cm lang en breedte is 3-4 cm breed.

Voortplanting

Een vrouwtje zal na een leeftijd van vijf maanden voor het eerst bronstig kunnen worden. Vanaf de leeftijd van 9 maand, zijn ze kweekrijp, het is echter aan te raden ze pas te laten dekken als ze minimum 12 maand oud zijn. Een vrouwtje heeft een draagtijd van 111-113 dagen. Na de bevalling zijn de chinchilla`s direct weer vruchtbaar. Aanraadbaar is om na de bevalling een week het mannetje apart te houden. Per nest kunnen er 1 tot 3 jongen liggen. Met 12 weken is het aanraadbaar de jongen van de moeder te scheiden.

Voeding

De chinchilla is een planteneter. Aanraadbaar is het speciale voer te kopen voor de chinchilla`s die ook alleen voor hun geschikt zijn. Dit komt omdat de darmen van een chinchilla zeer gevoelig zijn voor voedsel.

Gedrag

De chinchilla is een nachtdier. Overdag slapen ze veel en nachts zijn ze zeer actief. Ze maken geluidjes als ze bang zijn of als ze aggresief zijn. De meesten chinchilla`s in gevangenschap zijn sociaal tegen kooigenoten en mensen.

Huisvesting

De kooi van een chinchilla moet ruim zijn. Met ruim bedoel ik ook echt ruim. Ër moeten voldoende speeltjes en verdiepingen aanwezig zijn. Uiteraad is een looprad , zitplankes,slaaphuisjes en een hooibal zeker te adviseren in een kooi. Een tip is een papegaai belletje'. Chinchilla`s vinden het leuk om te spelen met dingen die geluid maken.

BELANGRIJK


Zorg altijd voor een maatje voro de chinchilla. Neem een ruime kooi of hok. Zorg voor voldoende speeltjes en verdiepingen in een kooi of hok. Houd rekening ermee dat een chinchilla in gevangenschap 13 tot 18 jaar kan worden. Weet zeker dat u ook kwa financieel ervoor kan zorgen. Zorg altijd voor een schone kooi of hok. Zorg voor voldoende takken in het kooi of hok. Zorg dat u wel voldoende tijd heeft voor een chinchilla. Zorg dat er altijd een geschikte knaagsteen aanwezig is.
© 2007 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…
Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Misschien heb je dit beestje zelf als huisdier, maar het kan ook zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt; de chinchill…
Geschiedenis en verzorging chinchilla'sChinchilla zijn huisdieren. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de chinchilla? En hoe kun je ze het beste verzorge…

Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Hamster en de verzorging ervanJe hebt verschillende soorten hamsters. Bv een goudhamster, dwerghamster en ga zo maar door. Maar wat voor verzorging he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agdas666, Pixabay
  • www.dieren.forum2go.nl
Antrax (44 artikelen)
Laatste update: 21-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.