Wat je van dieren leren kan

Wat je van dieren leren kan Voor veel mensen is hun huisdier hun beste en trouwste vriend. Maar naast het feit dat een dier gezelschap kan bieden kunnen we ook heel veel leren en een beter inzicht in onszelf krijgen. In dit artikel zal ik dit verder uit gaan leggen.

Een huisdier nemen

Op de eerste plaats nemen mensen vaak een huisdier als gezelschapsdier of als speelkameraadje. Maar dieren kunnen veel meer voor mensen betekenen dan alleen dat. Dieren weerspiegelen ons eigen gedrag en laten ons zien wanneer we uit balans zijn. Ze kunnen ons helpen dit naar buiten te brengen en op te lossen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van situaties die laten zien hoe een dier ons kan helpen en ons meer inzicht doet geven in onszelf.

Kinderen kunnen veel leren van het houden van een huisdier. Meestal kijken de ouders bedenkelijk als hun kind om een hond, een kat of een konijn vraagt. Wat moeten ze met zo´n dier in hun huis, zijn al die haren en die viezigheid die zo´n dier met zich mee brengen niet onhygiënisch en schadelijk voor de gezondheid van het kind? Wat komt er wel allemaal niet kijken bij de verzorging van zo´n dier? En wat gaat dat allemaal kosten? Dit moet ieder gezin natuurlijk voor zichzelf bepalen. Maar bedenk dat het nemen van een huisdier een positieve werking kan hebben op de ontwikkeling van een kind. Op deze manier leert hij te zorgen voor een levend wezen en daarmee om zijn verantwoordelijkheden te nemen. Daarnaast kan er een hechte vriendschap ontstaan tussen kind en dier, een vertrouwensrelatie. Voor kinderen die moeilijk contact maken met anderen kan een huisdier een eerste vriend zijn en hem vertrouwen geven ook vriendschappen aan te gaan met andere kinderen.

Vermindering van stress

Dieren kunnen ons ook helpen om te leren om onze dagelijkse stress opzij te zetten. Hondenbezitters zullen dat kunnen beamen. Zo kan het gebeuren dat je de stress van je werk mee naar huis neemt. Je hond staat al op je te wachten en is blij je te zien. Maar in al je stress heb je geen oog voor hem. In eerste instantie zul je hem misschien vervelend en lastig vinden, omdat hij alleen maar in de weg loopt. Maar hij zal blijven dwingen om aandacht, totdat je om bent en eens rustig gaat zitten om hem te aaien. En dat betekent dat je de eerste stap hebt gezet om je zorgen van die dag even opzij te zetten. Dat heeft hij mooi voor elkaar. Je hond wil daarna vast uitgelaten worden en die wandeling zal niet alleen hem goed doen. Je zult merken dat je zelf ook even lekker uit kan waaien, beweging krijgt en misschien ook nog wat andere mensen ontmoet. Daarna zal je, je een stuk beter voelen.

Dieren reflecteren ons eigen gedrag

Dieren reflecteren als het ware ons eigen gedrag. Als je bijvoorbeeld met paarden werkt of paarden hebt zal je dit duidelijk kunnen merken. Je zal het vertrouwen van dat dier moeten winnen. Dat doe je in de eerste plaats door ervoor te zorgen dat je zelf vertrouwen hebt, dat je rustig bent en duidelijk weet wat je wilt. Alleen op deze manier zal je samenwerking met het dier tot een goed resultaat komen. Een goed voorbeeld is een paard dat niet de trailer op wil, om wat voor reden dan ook ( slechte ervaringen, gewoon angst, nerveus, koppigheid, geen zin ect). In de meeste gevallen heeft het geen zin om het paard te forceren of te slaan. Een paard is veel sterker dan jij en wanneer hij zich nog meer in het nauw gedreven voelt zal hij nog meer proberen te vluchten. Het is immers van nature een vluchtdier. En dat betekent dat jij opzoek moet naar een andere oplossing om deze situatie op een kalme manier op te lossen. Het paard kan op deze manier jouw geduld enorm op de proef stellen. En aangezien een dier geen notie van tijd heeft en geen overvolle agenda met belangrijke afspraken, kunnen ze hun ´spelletje´ eindeloos volhouden. Jij zult dan diezelfde houding aan moeten nemen, maar dan met nog meer overtuiging. En dat kan heel erg moeilijk zijn, want steeds zullen er gedachten in je achterhoofd je in de weg zitten (ik moet toch echt over 20 minuten bij de dierenarts zijn, de trein halen, mijn schoonmoeder bezoeken etc). Een dier dwingt je zo om heel bewust in het hier en nu te leven. Een dier zal constant je aandacht willen en eist concentratie. Je bent bijvoorbeeld aan het paardrijden, maar je gedachten dwalen af. Het paard zal daarop meteen reageren door bijvoorbeeld ineens rechtsaf te slaan terwijl jij van plan was links te gaan. Je zal er dan weer heel snel bij zijn met je concentratie.

Aan de manier waarop dieren reageren op onze lichaamstaal –en houding kunnen we ook heel goed zien hoe dieren ons gedrag reflecteren. Hoe vaak komt het niet voor dat een hond juist op die persoon af gaat die bang voor hem is, of hoe vaak gebeurt het niet dat een kat juist op de schoot van die persoon gaat liggen die helemaal niet van katten houdt. Ook een paard voelt meestal gelijk aan of degene die op zijn rug klimt genoeg zelfvertrouwen heeft. Sommige oudere ervaren paarden voelen bijvoorbeeld aan dat ze een kind op hun rug hebben en zullen juist extra voorzichtig zijn. Andere paarden die aanvoelen dat iemand een beetje bang is zullen er misschien misbruik van maken.

Mediteren is een goede manier om een pure relatie en communicatie met je dier te bevorderen. Het mediteren stimuleert om in het hier en nu aanwezig te zijn en om je geest leeg te maken. In de omgang met dieren leer je op een intuïtieve manier met ze om te gaan, je moet ze als het ware aan kunnen voelen en dit is ook positief voor je algemene intuïtieve ontwikkeling.

Omgang met dieren als therapie

Over het algemeen is er steeds meer aandacht voor de positieve effecten die de relatie tussen mens en dier kan hebben op het functioneren van mensen. Ook in de geestelijke gezondheidszorg is men zich hier van bewust. Hoewel het nog een redelijk onontgonnen gebied is zijn er wel al een aantal therapieën en projecten van start gegaan. Zo bestaat er bijvoorbeeld al een project waarin kinderen met ADHD leren werken met paarden. Hopelijk zal men in de toekomst nog meer onderzoek doen en gebruik maken van de positieve effecten die de relatie tussen mens en dier teweeg kunnen brengen. Daar zullen beide profijt van hebben. De dieren omdat ze met meer respect en begrip benaderd zullen worden en mensen omdat ze zich er beter door zullen voelen en meer inzicht in zichzelf zullen krijgen.
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Domesticatie van de hondDomesticatie van de hondOnder domesticatie word verstaan het tot huisdier maken van wilde dieren. De mens maakt al eeuwenlang wilde dieren tot h…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Als je huisdier kanker heeftAls je huisdier kanker heeftJe huisdier met kanker is niet anders dan bij mensen. Net zo onvoorspelbaar en ongenaakbaar als bij de mens. Alleen kan…
Je huisdier opvrolijken doe je zo!Je huisdier opvrolijken doe je zo!Als uw kat of hond in een dip zit is dat heel vervelend. Voor u maar vooral voor het dier zelf. Als 'baasje' van het die…

De shetlander een kinderpony?Veel mensen denken dat de kleine shetlandpony bij uitstek geschikt is als kinderpony. Maar is dit kleine raspaardje ook…
Jou kitten, en gevaar in je huisNiets is leuker om zo een klein pluizenbolletje in je kamer te zien rondrennen en ravotten. Maar pas op! Kittens zien ni…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.