Honden in Groningen; hondenbeleid en andere zaken

Honden in Groningen; hondenbeleid en andere zaken Groningen is over het algemeen erg hondvriendelijk, toch zijn er verschillende dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Bijvoorbeeld de hondenbelasting, het hondenbeleid en de opruimplicht voor hondenontlasting. Er zijn in Groningen meerdere losloopgebieden, dierenartsen, hondenscholen en trimmers.

Honden in Groningen


Hondenbeleid

In Groningen geldt een hondenbeleid. Hierin staat dat honden alleen mogen loslopen op de daarvoor bestemde plaatsen. Verder geldt in heel Groningen een opruimplicht; dit houdt in dat u de ontlasting van uw hond moet opruimen. Dit geldt ook voor ontlasting in de goot, bosjes en in losloopgebieden. Wanneer u met een hond loopt bent u verplicht om een opruimmiddel te kunnen tonen, dit kunnen zakjes of een schepje zijn. Bij het overtreden van het hondenbeleid kunt u een boete krijgen. Wanneer u een overtreding maakt en geen legitimatiebewijs kunt tonen kunt u hiervoor ook een boete krijgen, zorg er dus voor dat u altijd een legitimatiebewijs bij u heeft, ook al is het voor een klein blokje om.

Hoogtes boete 2014
Loslopende hond 90,-
Geen opruimmiddel 90,-
Gepoept en niet opgeruimd 140,-
Hond in verboden gebied 140,-

Per overtreding komt er nog 7,- aan administratiekosten bij.

Hondenbelasting

Wanneer u een hond heeft bent u in Groningen verplicht om hondenbelasting te betalen. Wanneer u een nieuwe hond heeft moet u hier binnen 14 dagen aangifte van doen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, wordt hondenbelasting gebruikt voor algemene dingen. Hier valt het opruimen van hondenpoep onder, maar ook voorziening van bijvoorbeeld sportgelegenheden. Wanneer uw hond overlijdt, wegloopt of verkocht wordt dient u dit binnen 6 weken te melden. De gemeente voert controle's uit, wanneer een hond niet is opgegeven kan de eigenaar een boete krijgen. Wanneer u een kennel heeft is de hoogte van de belasting anders.

Hondenbelasting 2014;
Eerste hond 112,80
Tweede hond 167,40
Alle volgende honden per hond 225,60

Losloopgebieden

Zoals de naam al zegt mogen in honden loslopen in deze gebieden. Meestal geld dit altijd, maar op sommige plekken alleen in de winter, in het weekend of bijvoorbeeld na 18:00. Een losloopgebied wordt vaak aangegeven met een paaltje of bord. Ook in deze gebieden bent u verplicht de ontlasting op te ruimen en moet u een opruimmiddel kunnen tonen. Daarnaast moet u kunnen instaan voor het gedrag van uw hond, als u weet dat uw hond agressief kan reageren dient u hier rekening mee te houden.

Een aantal losloopgebieden:

 • Hondenstrandje Lauwersmeer; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Natuurgebied Kardinge / Noorddijk; Zwemwater en gratis parkeren.
 • Lauwersmeer / Ballastplaatbos; Zwemwater en horecagelegenheden.
 • Appelbergen; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Hoornse Plas; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Sterrebos Groningen; Zwemwater en gratis parkeren.
 • Sterrebos Winschoten; Zwemwater en gratis parkeren.
 • Stadspark; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Adriaan Tripbos; Zwemwater en gratis parkeren.
 • Ten Boersterbos; Zwemwater en gratis parkeren.
 • Sellingerbossen / Westerwolde; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Noorderplantsoen; Zwemwater en horecagelegenheden.
 • Pekelder Bos; Zwemwater en gratis parkeren.
 • Park Uitwierde & Zeedijk; Zwemwater, horecagelegenheden en gratis parkeren.
 • Trimunt; Gratis parkeren.
 • Engbert Drenthbos / Westerwolde; Gratis parkeren.

Dierenartsen

Diergezondheidscentrum Van Stad tot Wad

In deze praktijk werken meerdere dierenartsen, daarnaast is er een team van assistentes. Het is de hoofdlocatie van 'Van Stad tot Wad', hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor onderzoeken en behandelingen.
Noorddijkerweg 26/A
9734 AT Groningen

Dierenziekenhuis Groningen

Het dierenziekenhuis in Groningen is een praktijk waar meerdere dierenartsen werken. Tevens worden hier regelmatig voorlichten gegeven en kunt u gratis een gebitscontrole laten uitvoeren bij uw hond.
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

Dierenkliniek Noorderplantsoen

Bij dierenkliniek Noorderplantsoen werkt een team van 3 dierenartsen en 5 assistentes.
Boteringesingel 8
9712 XR Groningen

Dierenkliniek Eikenlaan

In dierenkliniek Eikenlaan werkt één dierenarts, zij is tevens de eigenaar van de praktijk. Daarnaast zijn 2 assistentes werkzaam.
Elzenlaan 2-Feb
9741 NE Groningen

Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg en Hoogkerk

In deze praktijk zijn 3 dierenartsen werkzaam, zij worden bijgestaan door 5 assistentes en meerdere stagiaires.
Paterswoldseweg 306
9727 BW Groningen

Zuiderweg 22
9745 AD, Groningen

Ommelanden Dierenartsenpraktijk

Bij deze praktijk werken 4 dierenartsen, zij worden bijgestaan door 6 assistentes.
B S F von Suttnerstraat 7
9728 WZ Groningen

Diergeneeskundig Centrum Hopmans

Bij DC Hopmans werken zowel eerste als tweedelijns dierenartsen. Het is een zeer uitgebreide praktijk met veel mogelijkheden tot onderzoeken en behandeling. Er werkt een team van 7 dierenartsen en 10 assistentes.
De Verbetering 8
9744 DZ Groningen

Hondenscholen

Onderstaande hondenscholen trainen in Groningen. Al deze scholen trainen op een positieve manier, dit houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van geweld en slipkettingen. Deze manier van trainen versterkt de band tussen baas en hond. De honden worden op een positieve manier beloond door middel van de stem, positieve aandacht, snoepjes of speelgoed. Ook wordt er bij sommige van de hondenscholen gebruik gemaakt van een clicker. Bij deze manier van trainen kun je de hond precies op de juiste belonen. Hierdoor weet de hond snel wat er van hem verwacht wordt.

Hondenschool Stadspark

Hondenschool stadspark geeft verschillende cursussen, naast de socialisatie, basis en vervolg cursussen geven ze onder andere een cursus speciaal gericht op kinderen. Ook bieden ze verschillende sport en spel cursussen aan, zoals behendigheid, fly-ball, speuren en combicursussen.
Locatie stadspark

Stichting hondensport Groningen

Bij deze hondenschool worden verschillende gehoorzaamheidscursussen gegeven, zoals een puppycursus, basiscursus, vervolgcursussen. Daarnaast geven ze fly-ball en behendigheidslessen.
Gideonweg 25
9723 BM GRONINGEN

Martin Gaus Hondenschool Buddy Groningen

Bij de Martin Gaus hondenschool geven ze verschillende gehoorzaamheidscursussen. Daarnaast geven ze ook cursussen behendigheid en fly-ball. Tevens bieden ze EHBO cursussen voor honden aan.
Gideonweg 17
9723 BM Groningen

Hondenschool Fide

Deze hondenschool biedt een puppycursus, basiscursus en vervolgcursus aan. Daarnaast hebben ze een combicursus, deze cursus is een mix van puzzelen, speuren, apporteren, behendigheid en gehoorzaamheid.
Oostendeweg 13A
Groningen

Hondenschool Groningen 'Samen Leren'

Bij hondenschool Groningen worden cursussen gegeven voor gehoorzaamheid en speuren, daarnaast organiseren ze sociale wandelingen.
Noorddijkerweg 26A
9734 AT Groningen

De Kruijff Kynologie

Naast een puppycursus en gehoorzaamheidscursussen biedt deze hondenschool een treiball cursus aan. Tevens organiseert deze hondenschool sociale wandelingen.
Oosterseweg 62
Zuiderwolde

Trimmers

Happy Dog Trimshop

Diephuisstraat 33
9714 GV Groningen

Alida Trimsalon

Boelemaheerd 150
9736 HJ Groningen

Dribbel Hondentrimsalon

Vaargeul 114
9732 JS Groningen

Era Hondentrimsalon

Jensemaheerd 119/B
9736 CH Groningen

Honden TrimSalon Groningen

Vechtstraat 74
9725 CW Groningen
© 2014 - 2021 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hondenbeleid in Den HaagHet hondenbeleid in Den HaagHet verzorgen van een hond kost veel tijd en geld. Een boete krijgen omdat uw hond losloopt of omdat u geen poepzakjes b…
Honden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingHonden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingIn veel regio's zijn er wetten voor het houden van honden gemaakt. Zo bent u in bepaalde gebieden verplicht de hond aang…
Hoe kies je de juiste hondenschool?Hoe kies je de juiste hondenschool?Veel honden hebben training nodig om het gedrag te verbeteren. In sommige gevallen kan de eigenaar dit zelf, maar hier i…

Van waar ontstaat de sterke hechting tussen mens en hond?Van waar ontstaat de sterke hechting tussen mens en hond?Voor veel liefhebbende hondeneigenaars zijn onze honden belangrijk in ons leven. Waarom we van honden houden en de reden…
Conditie paard meten: hartslag, longvolume en bloeddrukConditie paard meten: hartslag, longvolume en bloeddrukTegenwoordig worden steeds meer paarden getraind met behulp van hartslagmeters en andere apparatuur om de verschillende…
Bronnen en referenties
 • http://gemeente.groningen.nl/hond
 • http://www.doggo.nl/
 • http://www.kwispelgids.nl/
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.