Kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren Huisdieren zijn erg populair en in de meeste huishoudens is er wel een te vinden. Honden, katten, konijnen, muizen en zelfs egels. Voor bijna elk gezin is wel een geschikt diertje te vinden. Maar welke dieren zijn eigenlijk geschikt voor in een gezin met kinderen? En waar moet u rekening mee houden? Wanneer u besluit om een huisdier in het gezin te verwelkomen zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Een daarvan is uw kind/kinderen. Niet alle huisdieren zijn even geschikt voor kinderen en ook niet alle kinderen zullen even voorzichtig met dieren omgaan. Ook moet u goed nadenken wat u van uw kind kan verwachten.

Wat kan ik van mijn kind verwachten

Voor de ontwikkeling van kinderen is het goed om mee te helpen met de verzorging van huisdieren. Dit zorgt onder andere voor een goed verantwoordelijkheidsgevoel. Wat u precies van een kind kan verwachten ligt heel erg aan de leeftijd en ook aan het kind zelf. Voordat u het dier aanschaft is het belangrijk dat u hierover goed met uw kind overlegt. U kunt bijvoorbeeld samen een lijst maken met wie wat doet en wanneer. Ook als u kind nog erg jong is is het aan te raden om uw kind bij de verzorging te betrekken. Wanneer uw kind ouder is en een bijbaan heeft kunt u eventueel ook afspraken maken over wie wat betaald. Zo kunt u bijvoorbeeld afspreken dat u alles betaald, maar dat het kind zelf eventuele snoepjes en speeltjes moet betalen. Houd er wel rekening mee dat het huisdier van jullie samen is, doe zelf dus ook dingen aan de verzorging.

Hieronder een indicatie wat u zou kunnen verwachten. Het verschilt uiteraard ook per kind en u zult het zelf ook goed in de gaten moeten houden.

1-4 jaar

Tot 4 jaar kunt u eigenlijk nog niks van uw kind verwachten. Wel is het aan te raden het kind bij de verzorging van het dier te betrekken. U kunt er bijvoorbeeld een vast ritueel van maken om na het avondeten samen ook het huisdier eten te geven. Tijdens het schoonmaken van de kooi kan uw kind dingen aangeven.

4-7 jaar

Als uw kind 4-6 jaar is begrijpt hij/zij al een stuk meer. Wanneer u het voerbakje vult zou uw kind deze zelf in het hok kunnen zetten. Tijdens het schoonmaken van de kooi kan hij/zij ook meehelpen.

7-10 jaar

Vanaf ongeveer 7 jaar kunt u uw kind een vaste taak te geven. In de meeste gevallen is het het handigst om te beginnen met voeren. Je kunt bijvoorbeeld afspraken dat hij/zij op bepaalde dagen het dier voert, bijvoorbeeld om de dag of alleen in het weekend. De andere dagen doet u dit zelf. Wanneer dit goed gaat kunt u dit eventueel uitbreiden naar elke dag. Het schoonmaken van de kooi kunnen jullie nog steeds samen doen.

10-16 jaar

Vanaf 10 jaar kunt u uw kind wat meer verantwoordelijkheid geven. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat hij/zij ook af en toe de kooi alleen schoonmaakt. Doe dit echter niet te vaak, het is natuurlijk ook nog steeds uw huisdier.

16+

Wanneer uw kind 16 jaar of ouder is en zelf een huisdier wilt kunt u uw kind in principe alles zelf laten doen. Let wel goed op of dit goed gebeurd. Doe dit ook alleen als het echt uw kinds huisdier is. Wanneer het huisdier van jullie samen is zullen jullie er ook samen voor moeten zorgen.

Welk huisdier?

Hieronder staat van een aantal van de meest voorkomende huisdieren beschreven of deze geschikt zijn voor kinderen. U zult echter zelf nog dingen moeten opzoeken over het dier. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid aandacht en verzorging het dier nodig is. Wat de kosten van het dier zijn, zowel de aanschaf, verzorging en eventuele dierenartskosten. Hoe groot het hok moet zijn en wat u verder nodig bent. Ook moet u opletten of het dier solitair leeft of met soortgenootjes moet worden gehouden.

Konijnen

Vaak wordt er direct aan konijnen gedacht als het om kinderen gaat, dit is eigenlijk onterecht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn konijnen namelijk absoluut geen knuffeldieren. De meeste konijnen houden er niet van om op schoot te zitten en geaaid te worden, ook zijn ze erg kwetsbaar. Wanneer uw kind wat ouder is zou het wel kunnen. Uw kind moet dan wel goed beseffen dat het geen knuffeldieren zijn. Wanneer u buiten de ruimte heeft zijn ze erg leuk om naar te kijken.

Cavia's

Cavia's zijn al iets meer geschikt, maar ook geen echte knuffeldieren en best kwetsbaar. Over het algemeen zijn cavia's wanneer ze tam zijn iets voorspelbaarder. Dit maakt ze al iets geschikter om af en toe op schoot te zitten.

Hamsters

Ondanks dat hamsters erg klein zijn zijn kunnen ze erg geschikt zijn als huisdier bij wat name de wat oudere kinderen. Hamsters kunnen erg tam worden gemaakt en vinden het fijn om uit hun kooi te zijn. Wanneer een hamster tam is klimt deze vaak al uit zich zelf op een hand als die in de kooi gestoken wordt. Voor kinderen is het ook erg leuk om op de grond een 'speelparadijsje' te maken met bijvoorbeeld wc-rollen en klimattributen. Natuurlijk moet er wel goed opgelet worden dat het veilig is. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat het nachtdieren zijn. Ze zullen zeker wel eens wakker zijn maar slapen toch voornamelijk. Er zijn verschillende soorten hamsters, de Russische en Syrische (ook wel goudhamsters) zijn het meest geschrikt.

Kleurmuizen

Muizen zijn leuke dieren die uren kijkplezier op kunnen leveren. De meeste muizen klimmen direct op uw hand wanneer u deze in de kooi steekt. Doordat ze goed hoogte kunnen inschatten zullen ze niet snel onvoorspelbare dingen doen (behalve bij angst/pijn), dit maakt ze ondanks dat ze erg klein zijn toch redelijk geschikt voor kinderen. Er moet wel goed worden opgepast dat de kinderen de kooi goed sluiten, ze zijn meesters in ontsnappen.

Ratjes

Tamme ratjes zijn erg leuke huisdieren en eigenlijk het meest geschikt voor kinderen. Ratjes zijn erg tam te maken en kunnen dan ook erg aanhankelijk zijn, met name te mannetjes. De vrouwtjes zijn wat actiever en avontuurlijker wat weer zorgt voor uren kijk plezier. Doordat de rat wat groter is is hij niet erg kwetsbaar. Ze kunnen goed de hoogte inschatten en zullen daarom ook niet onvoorspelbaar reageren (behalve door angst/pijn). Ook ratjes zijn meesters in ontsnappen, bij hun moet de kooi dus ook goed dicht zitten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Je huisdier opvrolijken doe je zo!Je huisdier opvrolijken doe je zo!Als uw kat of hond in een dip zit is dat heel vervelend. Voor u maar vooral voor het dier zelf. Als 'baasje' van het die…
Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenZomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenAls het in de lente en zomer warm wordt, lopen huisdieren het risico om last te krijgen de zon en van vlooien, teken en…
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…

Het paard in het wildHet paard in het wildOm goed met paarden om te kunnen gaan, moeten we hen begrijpen. De beste manier om dat te leren is door paarden in het w…
Extra uitdaging voor de hondExtra uitdaging voor de hondVeel mensen lopen tijdens de dagelijkse wandelingen met de hond een vast rondje. Soms wordt de hond halverwege losgelate…
Bronnen en referenties
  • http://www.licg.nl/30T/praktisch/omgaan-met-huisdieren.html#dier-en-gezin
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.