Kleurmuizen als huisdier

Kleurmuizen als huisdier Kleurmuisjes zijn erg leuke huisdieren. Ze zijn erg actief, nieuwsgierig en slim, dit zorgt voor uren kijkplezier. Daarnaast zijn het hele makkelijke diertjes die niet veel verzorging vereisen, dit maakt ze ook voor kinderen erg geschikt.

Inhoud


Algemeen

Muizen zijn groepsdieren en moeten daarom minimaal per twee gehouden worden. Het beste in om minimaal drie te nemen, mocht er dan een muisje overlijden hoeft er niet direct een nieuw muisje bij te komen. Over het algemeen worden kleurmuizen niet erg oud, het gemiddelde is ongeveer 1,5-2 jaar. Muizen komen in vele kleuren voor, waaronder zwart, bruin, grijs, wit en gevlekt.

Aanschaf

Wanneer je kleurmuisjes wilt aanschaffen kun je dit op verschillende plekken doen, bijvoorbeeld in de dierenwinkel, bij een fokker of tijdens beurzen. Het kopen van dieren in de dierenwinkel wordt afgeraden, dit heeft verschillende redenen. Vaak worden de dieren onder slechte omstandigheden gefokt en wordt er niet gekeken naar de ouderdieren, hierdoor is er meer kans dat de dieren een ziekte of aandoening hebben. Je kunt beter muisjes bij een hobbyfokker aanschaffen. Hier wordt vaak goed gelet op erfelijke afwijkingen en ziektes. Daarnaast worden de muisjes op jonge leeftijd al handtam gemaakt. Er zijn speciale knaagdierenbeurzen en keuringen, dit is ook een prima plaats om muizen aan te schaffen. Let er wel op dat hier regelmatig muizen worden verkocht die gefokt zijn als slangenvoer, deze muizen zijn vaak erg zwak en ongezond.

Gedrag

Muizen zijn erg slimme, nieuwsgierige en actieve dieren. Wanneer de kooi is ingericht met veel klimattributen kunnen ze dan ook zorgen voor uren kijkplezier. Verder zijn muizen erg schoon, wanneer je ze een tijdje observeert zul je dit al snel ontdekken. Ze zijn vaak bezig met het schoonmaken van hun zelf en het schoonmaken van soortgenootjes.

Huisvesting

Kooi

De minimummaten voor twee muisjes is 40x40x40 cm, dit is echter aan de kleine kant. Muizen zullen een grotere kooi zeer op prijs stellen. Overdrijf hier echter ook niet in, sommige muizen zullen schuw gedrag vertonen in een te grote kooi. Rond de 80 cm is prima voor een groepje. Muizen zijn erg goed in ontsnappen, dit maakt niet elke kooi geschikt. Wanneer je kiest voor een traliekooi mogen de tralies niet verder dan 7 mm uit elkaar staan. Een andere goede optie voor het houden van muisjes in een aquarium of terrarium. Hier kunnen ze vaak onmogelijk uit ontsnappen. Wat wel een nadeel hiervan is, is dat er weinig ventilatie is. Dit kun je oplossen door er ventilatieroosters in te plaatsen. Ook dunakooien worden vaak gebruikt, dit zijn kooien van plastic met alleen aan de bovenkant een rooster van tralies.

Inrichting

Muizen zijn gek op drie dingen; klimmen, graven en slapen. Hier moet bij de inrichting goed rekening mee worden gehouden. Er zijn een hoop speeltoestelletjes en klimattributen te koop, deze zijn vaak erg populair bij muizen. Om de kooi extra uitdaging te geven kun je ook gebruik maken van dikke horizontale touwen, plateaus en kartonnen doosjes. Muizen vinden het erg fijn als de kooi regelmatig wordt veranderd, zo kunnen ze steeds nieuwe dingen ontdekken. Verder is een slaaphuisje erg belangrijk. Een goed slaaphuisje voldoet aan bepaalde dingen. Het moet groot genoeg zijn zodat alle muisjes er tegelijk in kunnen en het moet open kunnen of een open onderkant hebben. Zo kun je er in geval van nood altijd bij, bijvoorbeeld wanneer er een muisje ziek of overleden is. Muizen stellen een dikke laag bodembedekking vaak erg op prijs, ze vinden het heerlijk om hierin te graven. Wanneer je niet overal in de kooi een dikke bodem wilt hebben kun je gebruik maken van bestaande graaftorens. Uiteraard kun je hiervoor ook gewoon een doos gevuld met zaagsel gebruiken. Een loopradje/renwiel is bij muizen niet perse nodig.

Mannetjes of vrouwtjes

Wanneer je muizen wilt gaan houden moet je de keuze maken tussen mannetjes of vrouwtjes. De meeste mensen geven de voorkeur naar vrouwtjes. Dit komt omdat deze in het algemeen onderling socialer zijn. Vrouwtjes zijn op latere leeftijd makkelijker om te koppelen, bij mannetjes gaat dit vaak mis. Verder hebben mannetjes vaak een typische geur, wanneer je de kooi regelmatig schoonmaakt is deze geur in het algemeen niet erg extreem.

Tam maken

Het is meestal niet erg moeilijk om muizen tam te maken, dit komt omdat het van nature nieuwsgierige dieren zijn. Wanneer je de muizen net hebt is het belangrijk om ze de eerste dagen met rust te laten, zo kunnen ze goed wennen aan hun nieuwe onderkomen. Wat je al wel kan doen is zachtjes tegen de muisjes praten, daardoor wennen ze alvast aan je stem. Wanneer de muizen gewend zijn kan het tam maken beginnen. Dit kun je het beste doen door ze met de hand te voeren, op deze manier leren ze dat je hand niet eng is en kunnen ze aan de geur wennen. Wanneer je dit dagelijks doet en vaak herhaalt zullen ze niet meer schrikken en steeds sneller dichterbij komen. Wanneer de muizen niet meer bang zijn zullen ze vanzelf op je hand klimmen. Hoe snel dit gebeurt is erg verschillend, geen een muis is hetzelfde. Zo kan het ook best zijn dat een muis altijd een beetje schuw blijft.

Voeding

Er zijn twee soorten basisvoer, namelijk gemengd voer en brokken. In principe zijn beide soorten prima. Wanneer je kiest voor gemend voer moet je er wel op letten dat de muizen alles opeten en niet de mindere lekkere dingen laten staan. Hier kun je voor zorgen door het bakje pas weer te vullen wanneer deze helemaal leeg is. Naast het basisvoer zijn er nog vele extraatjes die muizen heerlijk vinden. Pas hier wel mee op, niet alles is even geschikt. In veel knaagstenen en snoepjes die verkocht worden in de dierenwinkel zit veel zout en suiker, dit is erg ongezond voor muizen. Hieronder een voorbeelden van een aantal gezonde extraatjes;
  • Meelwormen
  • Zonnebloempitjes
  • Gedroogd brood
  • Wortel
  • Wilgentakken
  • Hondenbrokjes

Je kunt het eten in een bakje geven maar ook door de kooi heen strooien, dit zorgt ervoor dat ze echt opzoek moeten naar hun eten. Naast eten moeten muizen altijd de beschikking hebben over vers drinkwater op kamertemperatuur.

Gezondheid

Algemene gezondheid

Bij muizen komen verschillende aandoeningen en ziektes voor, het is daarom belangrijk om goed de gezondheid van je muisjes in de gaten te houden. Onderstaande dingen zijn kenmerken van ongezonde/zieke muizen;
  • Weinig tot niets eten en drinken
  • Sloom en niet actief gedrag
  • Waterige oogjes en/of neus
  • Een plukkerige/vette vacht, de vacht hoort glanzend en gesloten te zijn
  • Veel krabben
  • Wondjes en kale plekjes
  • Bultjes
  • Hoorbaar ademhalen
  • Extreem dik

Wanneer je niet precies weet wat je muisje heeft is het verstandig om de dierenarts te bellen. Deze kan dan eventuele medicijnen voorschrijven.

Knik in de staart

Een veelvoorkomende verschijning bij muizen is de zogenaamde 'knik in de staart'. Zoals de naam al zegt hebben deze muizen letterlijk een knik in hun staart. Vaak wordt gedacht dat dit komt doordat de staart gebroken is geweest, maar dit is niet correct. Het gaat hier om een erfelijke afwijking. In de meeste gevallen is deze afwijking niet ernstig, maar soms kan een knik in de staart ook wijzen op afwijkingen aan de ruggenwervels of zelfs in het schedel. Het is dus belangrijk om deze muizen uit te sluiten van de fok en goed in de gaten te houden.
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…
Muizen als huisdierDe huisvesting, voeding, verzorging en geschiedenis van de muis. Alles over de kooien, de voeding en nog veel meer. Dus…
Een muis als huisdierSommige mensen willen graag een muis als huisdier houden. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

Conditie paard meten: hartslag, longvolume en bloeddrukConditie paard meten: hartslag, longvolume en bloeddrukTegenwoordig worden steeds meer paarden getraind met behulp van hartslagmeters en andere apparatuur om de verschillende…
Hondenrassen: De dwergpincherHondenrassen: De dwergpincherDe Min Pin is zeker geen speelgoedhondje. Hij is een trotse en levendige kleine hond die zeer intelligent is en voor zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.muizenforum.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurmuis
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.