5 meest aanhankelijke honden

Voor mensen die uitsluitend een hond nemen omdat ze behoefte hebben aan meer liefde in hun leven, kan een erg aanhankelijke hond een welkome aanvulling zijn. Het is dan handig als je weet welke hondenrassen het meest aanhankelijk zijn.

Waarom zou je een aanhankelijke hond willen?

Ieder mens heeft behoefte aan aandacht en warmte, maar sommigen voelen dat ze dit net iets te weinig krijgen van de mensen om zich heen. In veel gevallen kan een aanhankelijke hond dan de perfecte manier zijn het gemis te compenseren. In tegenstelling tot mensen nemen zij altijd tijd voor je en schenken ze een liefde die onvoorwaardelijk is (mits het baasje goed voor ze zorgt). Ook voor de wat eenzamere mensen kan een erg aanhankelijke hond een welkome aanvulling zijn in het leven.

Natuurlijk kunnen ze geen echte vrienden vervangen, maar als het je lukt er een hechte band mee op te bouwen kan het zeker net zo goed voelen als echte vriendschap. Het nadeel is wel dat er wat meer tijd in een aanhankelijke hond gaat zitten, omdat ze een erg sociaal karakter hebben en dus veel (menselijke) aandacht vragen. Je kunt er eentje aanschaffen die heel weinig beweging nodig heeft, maar alsnog zul je er veel liefdevolle aandacht in moeten stoppen wat nou eenmaal tijd kost. Gelukkig ontvang je deze liefdevolle aandacht ook terug vanuit de hond zelf, wat het in vele gevallen het allemaal waard maakt! Maar als je een echt aanhankelijke hond wilt, wat zijn dan de beste rassen om naar te kijken? Zelfstandige jachthonden zijn niet de bedoeling als je juist behoeft hebt aan gezelschap! Hieronder volgt een lijst met de 5 hondenrassen die bekend staan als het meest aanhankelijk, maar ook welke nadelen deze rassen met zich meebrengen.

Bron: IDS.photos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: IDS.photos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Labrador retriever

Iedereen ziet ze wel dagelijks lopen op straat, kwispelend achter hun baasje aan. Ze behoren niet alleen tot de meest aanhankelijke hondensoorten, maar ook tot één van de meest populaire. Dit is niet zo gek, want de honden zijn altijd enthousiast en hebben een lief karakter, ook naar kinderen toe. Ze hechten zich snel aan je, zijn graag bij je in zicht en komen vaak naar je toe om een aai over de bol te halen.

Houd er wel rekening mee dat ze vooral in de eerste twee jaar van hun leven zeer energiek zijn. Er kunnen dan zelfs spullen in je huis omver gelopen worden! Voor kleine peutertjes of mensen die niet stabiel op hun benen staan, is het soms handiger een ietwat oudere labrador te nemen die deze periode net achter de rug heeft. Labradors hebben veel beweging nodig, voor volwassenen gezonde labradors zeker 1.5 uur per dag. Ook vinden ze het fijn als je ze een doel geeft, zoals gooien met de frisbee of op een hondensport gaan (flyball, hindernisparcours, speuren). Labradors vinden het vooral leuk om te sporten als zijn baasje lekker dicht in de buurt is en met hem meebeweegt!

Bichon Frise

De Bichon Frise heeft een erg makkelijk, vredelievend karakter en nestelt zich graag knus op je schoot. Hij lijkt op de Maltezer hond, maar is vaak nog net iets vriendelijker en minder gericht op slechts één persoon. Je gaat er al snel van houden en het hondje raakt andersom ook erg snel gesteld op zijn baasje(s). Het beestje is ook altijd in voor een spelletje, wat hem zeer geschikt maakt voor kinderen, maar kan voor de rest af met vrij weinig beweging, alhoewel hij er wel van houdt.

Het klinkt haast als het perfecte hondje, maar hij kan echt niet te lang alleen worden gelaten vanwege zijn sociale karakter. Ook kunnen ze soms verlegen zijn of dit worden wanneer je ze niet goed socialiseert. Een ander probleem is dat ze soms erg veel kunnen blaffen.

Schotse Collie

De meeste mensen die eenmaal een Schotse collie hebben gehad, willen nooit meer een ander ras! De Schotse collie is dan ook een bijzondere hond. De woorden rustig, intelligent, gevoelig en zeer trouw aan zijn baasje geven een goede beknopte samenvatting van zijn karakter. Eenmaal ze je vertrouwen, laten ze je niet meer gaan. Ze vragen regelmatig aandacht, komen bij je zitten en willen dan graag geaaid worden. Het mooie is dat ze vanwege hun intelligentie vaak weten wanneer je verdrietig bent of wanneer er iets met je aan de hand is. Ze proberen je dan te troosten.

Ze hebben wel net zoals de labrador voldoende beweging nodig en worden graag mentaal uitgedaagd. Ook kunnen ze net zoals de Bichon Frise echt niet te lang alleen worden gelaten of verlegen zijn, veel blaffen en hebben ze daarbij ook nog is een moeilijke vacht die veel onderhoud vergt.

Bron: Przemysaw Jahr , Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Przemysaw Jahr , Wikimedia Commons (Publiek domein)

Cavalier

De cavalier is ongetwijfeld één van de meest mensenliefhebbende hondensoorten. Hij kruipt knus tegen je aan op de bank, ontvangt maar al te graag een aai en blijft je het grootste gedeelte van de dag in de gaten houden. Soms lopen ze thuis ook achter je aan (niet iedereen kan hier tegen!). Kortom, een warme kameraad met goedaardig karakter, maar hij stelt zich wel afhankelijk op.


Het is tegelijkertijd ook een sportieve hond die graag achter de dieren aangaat en zeker 1 uur per dag moet bewegen (gemiddelde volwassen cavalier). Hij houdt ook van hondensporten zoals flyball! Een groot nadeel is dat vooral cavaliers niet lang alleen kunnen worden gelaten (hooguit 4 uur) en daarbij het gezelschap van een ander hondje thuis vaak op prijs stellen. Het beestje verhaart ook veel en krijgt vaak te maken met gezondheidsproblemen.

Shih Tzu

Zijn naam betekent kleine leeuw in het Chinees, maar niets aan deze hond is leeuwachtig. Ze zijn er juist op gefokt mensen zoveel mogelijk gezelschap te schenken, dus deze hond is simpelweg een aanhankelijke, vrolijke schoothond die er net zoals de cavalier een handje van heeft je te volgen in huis! Hij blaft ook minder snel dan de meeste andere kleine hondjes en heeft weinig beweging nodig. Een paar blokjes om per dag en even lekker spelen met zijn speeltjes is voldoende. Dit alles maken hem ook een perfecte seniorenhond.

Er zijn wel enkele nadelen aan dit ras. Hij is namelijk heel moeilijk zindelijk te krijgen omdat zijn blaas zo klein is en hij is gevoelig voor gezondheidsproblemen.
© 2014 - 2023 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Bichon FriséHondenras: Bichon FriséDe Bichon Frisé word nog wel eens aangezien voor een maltezer met veel krullen, ze komen dan ook uit dezelfde rasgroep e…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Top 10 populaire hondenrassen in NederlandTop 10 populaire hondenrassen in NederlandWelke honden zijn het populairst in Nederland? Welke hondenrassen worden het meest gekozen onder Nederlanders? Hier een…

Hondenras - Cane CorsoHondenras - Cane CorsoDe Cane Corso is een Italiaans hondenras. Het is sterke hond, maar wel met een sociaal en aanhankelijk karakter. In Nede…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
Bronnen en referenties
  • http://www.yourpurebredpuppy.com/
  • http://www.dogtime.com/
  • Afbeelding bron 1: IDS.photos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Przemysaw Jahr , Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.