Kies de kat of hond die bij je past

Kies de kat of hond die bij je past Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat de baas op de hond gaat lijken, maar er zit – zij het net iets genuanceerder – wel een kern van waarheid in. Als je een kat of hond wilt, is het goed om te kijken wat echt bij je past en niet af te gaan op het uiterlijk van het dier. Spreekt voor zich dat het uiterlijk wel onderdeel uitmaakt van wat bij je past, maar als je het van doorslaggevend belang laat zijn, kan je wel eens een dier treffen, wat geen goede match is … met alle mogelijke gevolgen van dien.

Selectiecriteria

Als je op zoek gaat naar een hond of kat, is het belangrijk om in eerste instantie te bekijken of het een dier uit het asiel of andersoortige opvang moet komen of een dier bij particulieren. In het laatste geval kan het een kruising zijn waar geen vader bekend is en je zelfs niet weet wat het dier gaat worden of het is een rasdier en dan is alle informatie over vader en moeder wel bekend. Er vanuit gaande dat je met een legitieme fokker te maken hebt.

Asiel of andere opvang

De volgende vraag is dan hoe je die keuze maakt ... en eigenlijk heeft dat met je persoonlijke gevoel te maken. Bij een dier uit het asiel kunnen ze over het algemeen wel aangeven wat het karakter is. Dat wordt in de meeste instellingen goed geobserveerd, maar van herkomst is vaak weinig bekend. Bij de keuze voor een asieldier spelen mogelijk meer zaken mee, denk aan het willen “redden” van een dier en er zijn al genoeg katten en honden en dus hoeft er niet nog meer “op de wereld gezet te worden”.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal
Naast het karakter speelt natuurlijk ook een rol wat je in uiterlijkheden als mooi ervaart en of je zelf actief bent en je dier er in mee wilt nemen of juist niet, heb je nog meer “doelen” met je dier etc. De mensen van het asiel kunnen daar vaak wel, op basis van eigen ervaring iets over vertellen. Uiterlijk is natuurlijk heel persoonlijk, maar kan in een asiel bij een jong dier lastig zijn.

Particulier

Bij de particulier is in ieder geval de moeder bekend en hebben mensen bewust voor een nestje gekozen of is het “een foutje”. Hoewel een foutje echt niet meer nodig is, immers een castratie of sterilisatie kan je zo bij de dierenarts uit laten voeren, lopen er nogal wat dieren zonder castratie of sterilisatie rond. Als men daar dus niet voor kiest en zo nu en dan of regelmatig een nestje heeft, zegt dat iets over de eigenaren. Waarbij een dier niet te vaak nestjes moet krijgen, want dat is niet goed voor het moederdier.

Hoe dan ook, het kan een prima diertje zijn. Je weet alleen mogelijk niet alles van het dier, omdat een vader onbekend kan zijn. Spreekt voor zich dat de eigenaren wel iets over het dier kunnen zeggen, want het loopt immers minimaal 6 tot 8 weken bij het moederdier rond.

Naast het karakter speelt ook hier natuurlijk ook een rol wat je in uiterlijkheden als mooi ervaart en of je je dier in je activiteiten wilt betrekken. De eigenaren kunnen op basis van de moeder wel iets zeggen, maar als de vader niet bekend is, wordt dat gedeelte lastiger. Of je in het nestje iets ziet wat je als mooi ervaar is heel persoonlijk. Als de vader niet bekend is, wordt het lastiger waar het dier uiteindelijk als volwassen dier op uit gaat komen qua uiterlijk.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal
Fokker
De legitieme fokker weer precies wat zij/hij in huis heeft. Vader en moeder zijn bekend en qua karakter en uiterlijk kunnen zij het meeste vertellen. De dieren zijn geregistreerd, maar geeft – net zoals de andere bronnen – geen garanties op gezondheid. Sterker nog, de kans op ingefokte kenmerken kan juist zwakte in de gezondheid veroorzaken. Enkele voorbeelden:
 • Cavalier King Charles-spaniël; gefokt op kleine schedels, oogjes puilen uit, dieren kunnen chronische hoofdpijn hebben of erger.
 • Perzische kat – de neus kan zo plat gefokt zijn, dat het dier ademhalingsproblemen krijgt.
 • Siamese kat – door de snuit langer en spitser te fokken kunnen er kaakproblemen ontstaan.
 • Labrador – heupdysplasie is een veelgehoorde klacht bij de nogal eens doorgefokte labrador (overigens hebben meer grotere honden hier last van).
 • Engelse bulldog – beest wordt te log en te plat (neus) gefokt, waardoor nogal wat dieren problemen krijgen met de gezondheid en de ademhaling.

Ook als een fokker legitiem is, kan er nog steeds wat fout gaan. Dat is inherent aan iets levends kopen. Garanties over gezondheid worden dus niet gegeven (hoewel er vaak alles aan gedaan wordt om het dier goed op te laten groeien), maar de legitieme fokker moet een dier wel terugnemen of doktersrekeningen (in overleg) betalen, als het fout gaat. Maar ja, om een dier waar je je inmiddels aan bent gaan hechten terug te geven, is ook een optie die niet prettig is.

Waar moet je dier aan voldoen?

Spreekt voor zich dat je een gezond dier wilt en daarnaast is het goed te kijken wat je prettig vindt in een karakter, gedrag en uiterlijk. Enkele zaken waar je over na moet denken:
 • Een kat of hond heb je voor langere tijd, laat het dus nooit een impuls aankoop zijn en als je een dier koopt, neem je verantwoordelijk dan ook.
 • Een dier brengt kosten met zin mee. Zoals de voeding, dierenarts bezoek, attributen zoals een riem, kattenbak of speeltjes.
 • Koop bijvoorbeeld geen kat of hond met lange haren als je geen tijd of zin hebt om het beest regelmatig te kammen. Een vervilte vacht ziet er niet uit en kan pijn gaan doen bij een dier.
 • Loop (hardlopen of wandelen) je veel en wil je een hond die meeloopt, kijk dan goed wat voor honden graag meelopen (en mee kunnen lopen) en welke niet.
 • Een speelse kat leuk of juist een rustige kat die niet in de gordijnen hangt? … Alle jonge katten zijn speels, maar lang niet alle volwassen katten zijn speels … én lang niet alle katten hangen in de gordijnen.
 • Wat wil je in een hond, waar moet deze dan aan voldoen? … speels, waaks, eigenwijs of een goede luisteraar.

Bron: Eigen kat en hond - AnnastaalBron: Eigen kat en hond - Annastaal

Tot slot

Een dier heeft gevoel en een dier voelt je stemming, ben je daar altijd bewust van. Dat zelfde gevoel speelt ook een rol in afwijzing (of regelrecht dumpen als het je even niet uitkomt). Een dier is ook geen vervanging van een ontbrekend mens, maar kan wel een aanvulling zijn op je leven. Naast dit alles, kan een dier ook gewoon leuk en lief zijn ... en gaan kat en hond vaak prima samen (zie ook foto).
© 2014 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor het eerst een hond kopenVoor het eerst een hond kopenDe een groeit op met honden en daar is het misschien zelfs een vanzelfsprekendheid dat hij/zij bij volwassenheid zelf oo…
Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…
Het gevaar van broodfokkersHet gevaar van broodfokkersAls je een hond of kitten wilt kopen, dan is het raadzaam om dit niet zomaar bij de eerste de beste fokker te doen. Je l…

Markeergedrag bij honden buiten- en binnenshuisMarkeergedrag bij honden buiten- en binnenshuisWe merken heel vaak dat als we de hond uitlaten, zijn geliefkoosde bezigheid is om overal kleine plasje te gaan doen. Di…
Hondentoiletten in Vlaamse steden en in de eigen tuinHondentoiletten in Vlaamse steden en in de eigen tuinHonden zijn onze vrienden en we krijgen er veel liefde en affectie van. Maar toch mogen we niet vergeten dat het huisdie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
 • Afbeelding bron 1: Eigen hond - Annastaal
 • Afbeelding bron 2: Eigen hond - Annastaal
 • Afbeelding bron 3: Eigen kat en hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.