Hondentoiletten in Vlaamse steden en in de eigen tuin

Hondentoiletten in Vlaamse steden en in de eigen tuin Honden zijn onze vrienden en we krijgen er veel liefde en affectie van. Maar toch mogen we niet vergeten dat het huisdieren zijn en dat de baasjes moeten toezien op gebied van hygiëne en netheid. Vooral hun uitwerpselen vormen vaak een probleem. Daarom bestaan er wettelijke regels en een aantal tips die je zelf thuis kunt toepassen.

De opruimplicht van hondenuitwerpselen

In bijna alle gemeenten geldt er een opruimplicht voor hondenuitwerpselen die we in een aantal punten kunnen samenvatten:
  • De eigenaar of houder van een hond is verplicht de uitwerpselen van zijn hond onverwijld op te ruimen.
  • De gemeente kan plaatsen aanwijzen waar de uitwerpselen niet hoeven te worden opgeruimd.
  • De gemeente kan ontheffing verlenen van de verplichting om uitwerpselen op te ruimen.
  • De verplichting van opruiming geldt niet voor diegene die zich vanwege zijn handicap laat begeleiden door een geleidehond die aantoonbaar als zodanig gekwalificeerd is, of degen die aantoonbaar gekwalificeerd is voor het opleiden van de hond tot geleidehond.

De stadswacht of politie kan je er dus op aanspreken dat er een opruimplicht is. Voor overlast kan in sommige steden in Vlaanderen de GAS procedure worden toegepast. De boetes die gemeenten of steden zelf kunnen uitschrijven voor kleine vormen van overlast bedragen maximum 250,00 EURO. Naast een administratieve sanctie kunnen er ook extra belastingen worden opgelegd bij het niet opruimen van hondenuitwerpselen. Er kan een administratieve sanctie van toepassing zijn als:
  • hondenuitwerpselen niet onmiddellijk wordt opgeruimd
  • je geen zakje voor uitwerpselen bij je hebt.

De hond in de stad

In bepaalde steden vinden we hondentoiletten terug, die meestal aangegeven zijn met een bord. Een hondentoilet is een afgebakend stukje grond met los zand of grind als bodemlaag waar honden mogen poepen en plassen. Daar hoeven we de uitwerpselen niet op te ruimen. Deze worden door de stadsdienst frequent ondergewerkt. Ga je met de hond in een stad waar geen hondentoiletten voorzien zijn of op een openbaar domein, dan moet je altijd plastiekzakjes of hondenpoepzakjes bij je hebben. Ruim je de uitwerpselen niet op, dan riskeer je een fikse boete wegens de opruimplicht.

Een gemakkelijke manier om uitwerpselen op te ruimen

Wie met zijn hond gaat wandelen, kan zijn hond aanleren om zijn behoeften enkel in een hondentoilet te doen maar vaker zullen we zien dat de hond zijn behoeften niet altijd op commando doet. Hierdoor zal je al vlug genoodzaakt zijn om een hondendrol op straat of het trottoir te moeten opruimen. De gemakkelijkste manier om een hondendrol op te ruimen op straat is die met een zakje. Nadat de hond zijn behoeften gedaan heeft, steek je je hand in de plastieken zak, neem je de drol vast en laat dan het zakje over je hand afrollen. Daarna kan je je ontdoen van het zakje door een openbare vuilnisbak te zoeken of kan je het deponeren in de speciaal daartoe bestemde vuilnisbakken van de gemeente.

De hond in zijn eigen tuin

Niets is zo vervelend als overal hondenuitwerpselen in je eigen tuin te moeten zoeken en opruimen. Om die reden kan je ook opteren om zelf in je tuin een hondentoilet aan te maken. Het is aangenamer voor jezelf en de hond heeft er ook geen nadelen bij.

Hoe een hondentoilet maken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hondentoilet te maken. De grote ervan hangt ook samen met de grote van de hond of eventueel het aantal honden dat je in huis hebt. Het beste is om het bakje in een rustig hoekje te maken. Een manier om zo een toilet te maken is bijvoorbeeld door vijf houten gegleufde palen in de grond te slaan zodat je een vierkanten bakje hebt, ze mogen ook in gebetonneerd zijn. Tussen de palen komen dan ook drie of vier houten inschuifbare latten hoog met één opening aan de zijkant. Voor de onderkant of bodem kan je eventueel een worteldoek leggen en daarbovenop kan je er dan zand, grind of dolomiet verspreiden. Dolomiet zou de urinegeur neutraliseren. Indien het om een reu gaat, kan er nog steeds in het midden van de bak een ronde houten paal ingeslagen worden. De hond zal dan maar al te graag zijn poot tegen de paal heffen om te plassen.

Verder moet je de bak 1 à 2 keer per week opruimen en eventueel met javel, chloor of dettol ontsmetten.
Om de uitwerpselen van je hond op te ruimen, hoeft dit geen heel gedoe te zijn en kan dit ook op een hygiënische manier. In de handel zijn verschillende vormen van hondenpoepscheppen te verkrijgen, zodat het opruimen heel gemakkelijk verloopt. Er bestaan ook reeds hondendrolverwerkers of verteerputten om je op een milieuvriendelijke manier van de hondendrollen te ontdoen. Zo heb je ook geen slecht ruikende vuilniszakken meer.

Een hond leren naar het hondentoilet te gaan

In een beginstadium is het beter om de hond met zijn riem mee te nemen naar het hondentoilet. Dan moedig je hem aan met weinig woorden bv.'plaske doen'. Het kan soms even duren maar als hij het doet dan is het noodzaak om hem uitbundig te belonen, eventueel met een hondensnoepje. De volgende stap bestaat erin om mee te gaan naar zijn bak maar nu zonder riem en ook hier bij resultaten, belonen. Dit moet je zo vaak herhalen zodat het voor de hond een automatisme geworden is en dat hij de rest van de tuin als speeltuin ziet.

Op die manier kan je een hond houden die proper is en kan je zelf ook genieten van een propere tuin voor eventueel planten, bloemen of om te ravotten met de kinderen.
© 2014 - 2021 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…

Kies de kat of hond die bij je pastKies de kat of hond die bij je pastEr wordt wel eens gekscherend gezegd dat de baas op de hond gaat lijken, maar er zit zij het net iets genuanceerder …
De Duitse Dog - Karakter & kenmerkenDe Duitse Dog - Karakter & kenmerkenDe Duitse Dog, in Nederland vaak Deense Dog genoemd naar de letterlijke Engelse vertaling Great Dean, is een echt bakbee…
Bronnen en referenties
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!