Voor het eerst een hond kopen

Voor het eerst een hond kopen De een groeit op met honden en daar is het misschien zelfs een vanzelfsprekendheid dat hij/zij bij volwassenheid zelf ook een hond neemt en de ander neemt afstand als een hond het pad kruist. En dan is er nog een heel grote tussengroep, maar met de grote aantallen honden in onze samenleving is het een geaccepteerd huisdier wat de eigenaren een hoop plezier kan bezorgen. Toch is het goed om niet over een nacht ijs te gaan als je een huisdier aan wilt schaffen.

Wat voor soort hond?

Voordat je een hond neemt, moet je jezelf wat vragen voorleggen om zeker te zijn of er een hond moet komen of niet. Alleen een hondenliefhebber zijn, is niet voldoende. Immers, een hond deelt je leven gedurende minimaal 7 a 8 jaar voor een aantal grotere rassen tot misschien wel zo’n 15 jaar bij wat kleinere rassen. Daarnaast krijg je ook praktische zaken als het regelmatig uitlaten van een hond, daar moet wel tijd voor zijn.

Behalve dat smaken verschillen en de een liever een grote kortharig afgetrainde hond wilt en de ander een lekker klein log langharige hondje, is het van belang hoeveel tijd je kunt en wilt spenderen aan het spelen en wandelen met de hond. Sommige rassen hebben veel beweging nodig en moeten bezig gehouden worden, terwijl er ook genoeg rassen zijn die met enkele kleine wandelingetjes per dag uit de voeten kunnen. Dan gaat het er ook nog om of er kinderen zijn, niet iedere hond is geschikt om met (kleine) kinderen om te gaan. Mogelijk heb je andere huisdieren waar de hond mee overweg moet kunnen of ben je er ook nog niet over uit of het een pup of volwassen hond moet worden. Ten slotte willen sommige mensen bewust een reu of teef en maakt het andere mensen niet uit. Als je die antwoorden in beeld hebt, kan je pas gericht op zoek gaan naar een rashond bij de fokker of in het asiel.

Een hond gaan kopen

Oriënteren is eigenlijk een must, maar veel mensen gaan voor de bijl als ze bij de fokker of het asiel binnenlopen. Toch is het beter om op voorhand te bepalen dat je bij de eerste bezoeken geen beslissing neemt en al helemaal geen hondje mee naar huis neemt. Als je er moeite mee hebt, zorg dan dat je geen geld of pinpas bij je hebt.

Beslissing nemen en kopen

Als je je goed georiënteerd hebt op internet en bij fokkers en een of meerdere asielen bezocht hebt, kan je de beslissing nemen wat het gaat worden. Vaak zijn hondjes in een nest al “verdeeld” door de fokker. Zeker bij de rassen waar het fokken lastiger gaat of welke erg populair zijn, zijn vaak wachtrijen. Toch is het van belang om direct een klik met een dier te hebben en gaat bij asiel – waar het hondje al zit – meestal wat beter.

Broodfokkers

Voorkom dat je een hondje zomaar via een advertentie ophaalt of in een dierenwinkel. Verifieer altijd de achtergrond, wat bij rashonden altijd te doen moet zijn. Een erkende fokker is aangesloten bij de rasvereniging en de kans op een gezonde hond is dan vele malen groter. Wil je toch op een advertentie ingaan, zorg dan dat je bij de mensen thuis komt. Bekijk waar het hondje de eerste weken van het leven opgegroeid is, bekijk de moeder (en eventueel de vader), leeft het beestje in huis of in een schuurtje, is het een gezin met kinderen, hoe zien de hondjes eruit (oogjes, oortjes, vacht etc.). Als het gevoel niet goed is en er is geen moeder, doe het dan niet. Dit, tenzij je de redder in nood wilt zijn en het hondje wilt redden. Check bij de dierenarts en meldt wat je hebt ervaren bij deze broodfokker of handelaar (je kunt hiervoor terecht bij de dierenbescherming en politie). Vraag het vaccinatieboekje mee, er moeten minimaal eerste puppyprikjes zijn gegeven.

Erkende fokker

Normaal gesproken zal een fokker niet heel veel rassen fokker, één of twee, daar blijft het meestal bij. Deze fokkers hebben niet doorlopend nestjes en de nestjes worden in de huislijke – schone - omgeving opgevoed. De hondjes moeten blij zijn als de fokker in de buurt komt, bij wegduikende hondjes klopt er iets niet. Voor 7 weken moet een hond niet meegenomen worden. Bij deze leeftijd is er minimaal één puppyprik en mogelijk is de hond ook al gechipt. Stem de voeding af, soms krijg je wat mee, en bij een goede fokker kan je altijd terecht met je vragen.

Hond gevonden … dan mee naar huis

Als je een geschikte hond gevonden hebt, gaat hij/zij mee naar huis. Het is bijna altijd aan te raden om de hond op gehoorzaamheidstraining te nemen. De pup moet eerst de puppycursus volgen. Natuurlijk moet de hond ook meteen een eigen plekje hebben en wat speeltjes die echt alleen voor de hond zijn. Een pup kan per ongeluk binnen nog een plasje doen, doe dit dan gewoon op en straf niet. Probeer het signaal dat de hond moet plassen tijdig op te pikken. “Nee” zeggen als hij/zij wat wil gaan doen en neem de pup meteen mee naar buiten. Zo zal de hond het snelste snappen dat hij/zij het plasje (en de rest) buiten moet doen. Regelmaat is goed voor de hond en net zoals met kinderen geldt ook voor de hond dat de signalen over iets wat wel en wat niet mag, duidelijk moet zijn. Laat de hond ook met allerlei geluiden kennis maken.

Tot slot

Een hond kan jaren een aanvulling in je leven zijn, maar het geldt voor jaren dus een weloverwogen beslissing nemen is geen overbodige luxe.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Met uw pup naar puppycursusMet uw pup naar puppycursusU heeft net een nieuwe pup, hoe begint u nu met dingen aanleren? Een puppy heeft een goede opvoeding nodig om daarna een…
Een hond kopen, waar let je op?Een hond kopen, waar let je op?Als je eenmaal hebt besloten om een hond in huis te nemen, dan breekt er een spannende tijd aan. Je gaat een hond uitzoe…

Kat in de winterKat in de winterVoor de binnenkat is er nog niet zoveel aan de hand in de winter, maar dit geldt niet voor de buitenkat. Mogelijk gaan w…
Bracco Italiano: een jachthond afkomstig uit ItaliëBracco Italiano: een jachthond afkomstig uit ItaliëDe Bracco Italiano is afkomstig uit Italië en is een oud ras dat vroeger gebruikt werd als jachthond. Hoewel hij groot e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.