De perfecte roedelleider volgens de methode Cesar Millan
De meeste hondeneigenaren willen een goede hondenbaas zijn. Volgens de beroemde hondenfluisteraar, Cesar Millan, zijn honden pas gelukkig, als de roedelleider duidelijk zijn/haar positie inneemt in de roedel. Veel mensen blijven echter met de vraag zitten, hoe ze dit moeten aanpakken. Er wordt veel gekeken naar The Dog Whisperer. De populariteit van het principe, dat honden roedeldieren zijn, stijgt nog altijd in een razend tempo. Vele hondenbazen boeken er succes mee. Maar veel mensen zijn minder gelukkig. Of begrijpen het principe nog niet helemaal. Veel mensen willen meer weten over hondenpsychologie en hun rol hierin als roedelleider, volgens de methode die Cesar Millan al jarenlang hanteert. U krijgt tips en uitleg en antwoord op de vraag hoe u een prima hondenbaas kunt worden en/of hoe u uw rol nog verder kunt verbeteren. U leert ook waarom het zo belangrijk is een duidelijke baas te zijn voor uw hond(en).
Waarom honden een roedelleider nodig hebben
Volgens de visie van Cesar Millan zijn honden groepsdieren. Dit baseert hij op het idee, dat honden afstammen van wolven. Ondanks het feit, dat honden al duizenden jaren bij mensen wonen, vertonen zij nog veel gedrag, dat lijkt op het gedrag van de wolf. In de vrije natuur leven wolven, waar mogelijk, in groepsverband. Zij vormen een roedel. In zo'n roedel heerst een bepaalde rangorde. Er zijn leiders en volgers. De Cesar Millan Methode hanteert het principe, dat honden, net als hun voorouders, een roedelleider nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De roedelleider is degene die de groep (roedel)
leidt, beschermt en verdedigd.
In de vrije natuur vormen groepsdieren automatisch een hiërarchie. Het dier dat het meest geschikt blijkt (de sterkste, meest evenwichtige, gezondste en veelal meest dominante) van de club wordt
als vanzelfsprekend geaccepteerd als de leider. Soms, als er meerdere "kandidaten" zijn, moet deze positie eerst worden uitgevochten (het recht van de sterkste). En zo nu en dan wordt de uiteindelijke "winnaar" op de proef gesteld om te testen of hij inderdaad nog de meest geschikte leider is.
Honden leven niet meer in het wild, maar bij mensen thuis. Volgens Cesar Millan ziet de hond u als hondeneigenaar, als een lid van de roedel. In de ideale omstandigheden accepteert de hond zijn eigenaar als roedelleider. Is dit niet het geval, dan nemen honden die functie over.
Honden zoeken naar evenwicht. Als die balans niet wordt geboden door de eigenaar, dan doet de hond er alles aan om de balans in de roedel te herstellen. De meeste honden voelen zich hier niet goed bij. Het meeste probleemgedrag bij honden ontstaat dan ook bij gebrek aan duidelijk leiderschap. Daarom is het zo belangrijk om een duidelijke roedelleider te zijn.
Eigenschappen van een goede hondenbaas
Hondengedrag wordt voor een groot deel gevormd door het baasje. Daarom zegt Millan altijd, dat hij mensen traint en honden behandelt. Hier schuilt wel enige wijsheid in. Veel mensen die een hond aanschaffen hebben geen idee wat honden nodig hebben. De basis, eten, drinken, uitlaten, begrijpen de meeste hondenbezitters nog wel. Maar een hond is meer dan een dier dat gevoerd en uitgelaten moet worden. Honden hebben ook op sociaal, psychologisch en mentaal vlak behoeftes. Als die niet (genoeg) worden bevredigd, dan resulteert dit in
frustratie bij de hond.
De ideale roedelleider voldoet, volgens Cesar Millan, aan de volgende eigenschappen:
- Blijft rustig, wat er ook gebeurt
- Spreekt duidelijke taal (is assertief)
- Is zelfverzekerd
- Leeft in het hier en nu ("the present moment")
Honden zijn in deze optiek, simpele wezens met simpele behoeftes. Toch wordt hier vaak niet aan tegemoet gekomen. Mensen zijn geen honden en denken veel complexer. Dat zou kunnen verklaren waarom het vaak misgaat als mensen een hond in huis halen.
Rustig blijven
Honden zijn, in de ideale situatie, ontspannen. Ze zitten dan lekker in hun vel en laten zich leiden. De baas hoort die rust uit te stralen naar de hond(en). Als de baas echter niet rustig is, voelt een hond zich onzeker en zal het onrustige gedrag van de mens weerspiegelen.
Het is belangrijk om als hondenbaas, wat er ook gebeurt,
uw kalmte te bewaren. Zowel van binnenuit als via uw lichaamstaal. Een ontspannen lichaamshouding geeft uw hond een veilig en beschermd gevoel. Als u verkrampt en gespannen uw hond probeert uit te laten, dan moge het duidelijk zijn, dat uw hond dit niet prettig vindt. Zorg er dus voor dat u ontspannen bent.
Haal diep adem, schouders recht, kin vooruit, armen ontspannen naast uw lichaam. Tijdens het uitlaten aan de riem, mag er geen spanning ontstaan. Let erop dat de riem niet omhoog wordt getrokken, maar dat u die losjes hanteert. Een hond leest het gedrag en de lichaamstaal van de mens als geen ander.
U kunt uw hond niet voor de gek houden. Daarom zijn de details heel belangrijk.
Als uw hond u uitdaagt, uitprobeert, etc. door ongewenst gedrag te vertonen (bijvoorbeeld door te trekken aan de riem of te blaffen, etc.) is het van levensbelang dat u rustig blijft. Stemverheffing, schreeuwen, gillen, als een dolle aan de riem trekken, enzovoorts, werken allemaal averechts. U bent dan, in de ogen van uw hond, instabiel.
Honden volgen alleen stabiele roedelleiders
Uw hond gehoorzaamt veel beter, als u hem op een ontspannen manier duidelijk maakt wat wel de bedoeling is. Als u zichzelf oefent in
ontspannen gedrag onder alle omstandigheden, zult u na verloop van tijd versteld staan van de positieve resultaten. Het is een kwestie van oefening en doorzettingsvermogen. De aanhouder wint, altijd. Geef vooral niet op. Vraag in het begin eventueel een vriend/vriendin om met u mee te kijken. Vaak zijn we ons namelijk niet bewust van gespannen gedrag. Een buitenstaander is dan een uitkomst.
Duidelijke taal spreken oftewel assertief zijn naar uw hond
Honden zijn geen mensen en mensen zijn geen honden. Vaak begrijpen we elkaar niet, omdat we in sommige opzichten van elkaar verschillen. Zoals de taal die we spreken. Honden communiceren via lichaamstaal en via blaffen. Mensen praten, hebben een volledig woordenboek in hun hoofd. Honden verstaan die woordenstroom vaak niet. En dan praten we ook nog op verschillende toonhoogtes. Mensen onderling begrijpen elkaar meestal perfect, maar een hond kan er flink van in de war raken.
Het is daarom belangrijk om u bewust te zijn van de manier waarop u met uw hond communiceert.
Honden onderling zijn heel duidelijk naar elkaar. Ze hebben geen uren nodig om uit te leggen waarom de één recht heeft op dat balletje en de ander niet. Het balletje wordt gepakt, soms is er een grauw en een snauw, en daarna is het helder. Er volgen geen discussies.
Als u iets gedaan wilt krijgen van uw hond, of u wilt duidelijk maken wat wel en niet de bedoeling is, dan is de manier waarop u de boodschap overbrengt van groot belang. Bijvoorbeeld als u met uw stem wilt corrigeren, heeft het geen zin om op een lieve toon tegen "Bello" te zeggen:
"Dat mag niet schatje, mamma (pappa) vindt dat niet fijn". Uw hond begrijpt dat niet. Maar als u duidelijk en kalm op een strenge toon simpelweg:
"Nee!" zegt, dan weet uw hond prima wat u bedoelt.
Wees ook consequent. Nee is nee en ja is ja. Zo simpel werkt het. Observeer maar eens buiten hoe honden elkaar benaderen en corrigeren, hoe ze spelen en met elkaar omgaan.
Zelfverzekerd zijn maakt een roedelleider geloofwaardig
Al bent u nog zo ontspannen en duidelijk naar uw hond, als er ook maar een sprankje twijfel aanwezig is aan uw kunnen (of dat van de hond) dan zal uw hond dit direct oppikken. Niets ontgaat hem. Honden voelen en observeren véél beter dan mensen.
Zo werkt hondenpsychologie voor een deel. Mensen kennen die eigenschappen in veel mindere mate.
Het is belangrijk eerst zelf overtuigd te zijn van de boodschap die u wilt overbrengen. Onzekerheid is geen goede eigenschap. Werk hieraan als dit een struikelblok is. Zie voor u hoe de ideale situatie tussen u en uw hond eruit ziet. Dat heet met een ander woord visualiseren en versterkt uw zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Cesar Millan adviseert zijn cliënten altijd om goed gedrag te visualiseren tot zij er zelf in geloven. Pas dan zijn hondenbazen in de beleving van een hond geloofwaardig. Het zal u overigens ook in de mensenwereld van pas komen als u zeker bent van uzelf. Geloof in uzelf en in uw hond(en). Straal positieve energie uit. Altijd en overal!
In het hier en nu leven, denken en handelen
Honden hebben, net als alle dieren, de fantastische eigenschap, dat ze niet malen over het verleden, ze maken zich geen zorgen om de toekomst. Honden leren ons om in het nu te leven. Om er helemaal in op te gaan en er het allerbeste uit te halen, keer op keer weer. Dat vraagt van de roedelleider precies hetzelfde. "Be in the present moment", zegt Cesar Millan altijd, als hij met hondenbazen aan de slag gaat. Het huidige moment is het enige dat telt. Al ging het tussen u en de hond gisteren helemaal mis, vandaag is een nieuwe dag. Honden geven hun baas ook altijd weer de kans om het anders en beter aan te pakken. Ze zijn niet als veel mensen, die ons blijven wijzen op tekortkomingen uit het verleden. Gelukkig maar.
Honden geven u ieder moment weer een herkansing. Zo loyaal en sociaal zijn ze. Al heeft u er tot op heden een rommeltje van gemaakt, uw hond vergeeft u alle fouten. Hij kijkt alleen maar naar hoe u zich nu gedraagt. Dat is het enige dat telt. Leer dus in het huidige moment te leven. Denk niet na over alle nare dingen die uw hond heeft meegemaakt, want dat doet uw hond ook niet. Handel vanuit het nu, wat er nu gebeurt, niet wat er is gebeurd of nog gaat gebeuren. Dat is tijdverspilling. Volg uw hond in de wondere wereld van het huidige moment. Het zal uw leven verrijken!