Ik wil graag een hond

Ik wil graag een hond De beslissing om een hond te nemen gebeurt vaak impulsief, zonder er bij stil te staan dat het veel consequenties met zich meebrengt. Het kost veel geld en tijd, maar er moet ook de moeite worden genomen om de hond goed te verzorgen en aandacht te geven. Ook de hond, het ras, moet in uw gezinssituatie passen. Het is belangrijk om bij deze zaken stil te staan om tot een goed overwogen beslissing te komen. Stel uzelf de vraag: "Wil ik echt een hond en kan ik de moeite opbrengen om de hond ook goed te verzorgen?" Dit is belangrijk voor mens en dier en voorkomt dat u voor verrassingen komt te staan. Bij het nemen van een hond wordt er gedacht hij is leuk, gezellig. Vooral als puppy zien ze er erg schattig en lief uit, waardoor de beslissing om een hond te nemen vaak snel wordt genomen. Veel mensen nemen een hond zonder bij de gevolgen stil te staan, vaak komt men er achteraf achter dat het toch wel veel tijd vergt en veel geld kost. Daarom is het belangrijk dit alles goed te overwegen, niet zomaar even te beslissen zodat zowel de hond als u en uw gezin het als iets leuk en fijn gaan ervaren. Voordat u een hond koopt moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren, denk hierbij aan de kosten, de tijd en de moeite om de hond goed te verzorgen. Ook moet u ook echt zin hebben om de moeite te nemen de hond goed te verzorgen. Honden kunnen heel oud worden, heeft u wel echt zin om tien jaar of meer veel tijd te besteden aan de verzorging van een hond? Bij het zoeken naar een geschikte hond moet goed worden overwogen wat voor soort hond en/of ras het beste in uw gezinssituatie en/of leefsituatie past. Vindt de rest van de familie het ook leuk om een hond in huis te hebben? Wilt u een puppy of een volwassen hond?

Belangrijk voor het kopen

Kosten

Kunt u de kosten betalen? Denk hierbij niet alleen aan de aankoop maar ook aan de kosten van dierenarts en voeding (speciale voeding), hondentraining en bijkomende zaken als riem en mand enz.

Ruimte

Is het huis waar u in woont groot genoeg om een hond te kunnen huisvesten en goed te kunnen verzorgen?

Gezinssamenstelling

Kies een soort ras dat ook echt in uw gezinssituatie past, een hond zit niet graag alleen dus moet er wel regelmatig iemand aanwezig zijn.

Tijd

Bent u ook echt bereid om veel tijd te besteden aan de verzorging van de hond? Denk hierbij aan vaak uitlaten en vacht verzorgen. Een hond kan gemiddeld wel twaalf jaar en/of ouder worden, bent u bereid zolang goed voor de hond te zorgen.

Het soort ras

Heel erg belangrijk is om een goede keus te maken in wat voor soort hond, niet elk ras is geschikt voor een gezin met jonge kinderen.

Aandacht

Een hond kost niet alleen veel tijd en geld maar heeft net als een kind ook aandacht en liefde nodig, iedere hond verdient een goed leven en is daarin afhankelijk van zijn verzorgers. Stel uzelf de vraag: "Heb ik echt zin om veel tijd aan een hond te besteden en de moeite te nemen om de hond goed te verzorgen, vaak vele jaren...?"

Het vinden van de juiste hond

U kunt kiezen voor een volwassen hond, uit het hondenasiel of van mensen die wegens omstandigheden een hond weg doen.
Kiest u voor een puppy, dan is het belangrijk om bij een erkende fokker te kopen i.v.m. ziektes en/of afwijkingen in het ras.
Een echte rashond is veel duurder, dan dat u kiest voor een niet echte rashond. Bij echte rashonden zijn de eigenschappen en gedrag in grote lijnen bekend, dus dan is van tevoren beter in te schatten of het betreffende ras ook in uw woon-/gezinssituatie
past, en dat is bij een hond die niet echt een rashond is moeilijker van tevoren te zeggen. Er zijn vele soorten rashonden met de daarbij behorende specifieke eigenschappen per ras. Sommige rashonden kunnen heel goed worden geplaatst bij een gezin met jonge kinderen, juist andere rassen zijn juist absoluut niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen. Dit is dus erg belangrijk bij het vinden en bepalen van de juiste hond die het beste in uw leef/gezinssituatie past, het is geen voorwerp dat als het niet bevalt u gewoon weg kan doen.

Formaat van de hond

Wilt u een grote hond of juist een hele kleine hond, of een middelmaatje. Een grote hond is duurder, eet veel meer en kan ook onpraktisch zijn wat betreft de ruimte. Woont u ruim en heeft u een grote tuin dan is het geen probleem om te kiezen voor een grote hond, tevens waakhond, maar woont u in een niet zo groot huis en gaat u vaak weg met de auto dan kan een grote hond weer minder handig zijn dan een middelgrote of kleine hond.

Lang/kortharig of ruwharig

Dagelijks zult u de haren van uw hond in uw huis tegenkomen, vooral als ze in de rui zijn. Licht gekleurde haren zullen meer opvallen dan donker gekleurde haren. U zult vaker moeten stofzuigen.

Karakter

Belangrijk is het karakter van de gekozen hond, het is net als bij mensen iedere hond heeft zijn eigen persoonlijke karakter. Maar vele rassen hebben bepaalde karakteristieke eigenschappen, deze kunnen wel beïnvloed worden door hun opvoeding, maar zijn grotendeels bepalend en typerend voor het ras. Daarom is het belangrijk om hierover goede en betrouwbare informatie over in te winnen bij officieel erkende fokkers en/of dierenarts. Veel plezier met het maken van de juiste keuze van uw hond en toekomstige vriend.
© 2014 - 2022 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Honden houden niet meer vanzelfsprekendHonden houden niet meer vanzelfsprekendEr zijn jaarlijks veel problemen met honden. De meest ingrijpende problemen zijn de problemen waarbij honden bijten. All…
De perfecte roedelleider volgens de methode Cesar MillanDe perfecte roedelleider volgens de methode Cesar MillanDe meeste hondeneigenaren willen een goede hondenbaas zijn. Volgens de beroemde hondenfluisteraar, Cesar Millan, zijn ho…
Bronnen en referenties
  • Pets4home.co.uk
  • The kennelclub.org.uk
  • Dogtrust.org.uk
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.