Honden in de zomer: oppassen geblazen!

Honden in de zomer: oppassen geblazen! Net als voor mensen is de zomer een superseizoen voor de honden. Veel buiten zitten, veel wandelen, eventueel op vakantie gaan, zwemmen, baasjes veel relaxter dan wanneer ze moeten gaan werken, de kinderen thuis, iedereen heeft meer tijd om te spelen. Een waar paradijs! Toch zijn er een aantal dingen waar je voor moet opletten in de zomer. Grote hitte kan dodelijk zijn voor je hond, een ijsje of ijskoud water geven kan nare gevolgen hebben en drinken van vervuild water is geen goed idee. En dan zijn er ook nog de vervelende beestjes: vlooien en teken!

Wandelen wanneer het te warm is

In de zomer trekken we er meer op uit en hebben we vakantie. Meer tijd dus voor onze trouwe viervoeter. De ideale gelegenheid om met hem op pad te gaan. Ja maar... In de zomer moet je goed opletten wanneer je gaat wandelen met je hond. Doe dit zeker niet op de warmste momenten van de dag. Je hond kan daar helemaal niet tegen en kan dan last van oververhitting krijgen. Honden zweten immers via hun tong en via hun voetzolen. Op een te warme ondergrond lopen, zoals zand, heide of lanen met pek kan schadelijk zijn voor je hond. Hij kan dan niet genoeg afkoelen via zijn voetzolen en krijgt het al snel veel te wam. Beter is het dus om 's morgens vroeg of 's avonds laat een wandeling te maken met je lievelingsdier.

Gaan fietsen

Hetzelfde geldt voor fietsen met de hond naast je. Ook hier moet je extra alert zijn, want als je fietst, moet de hond ook nog eens sneller lopen. Bovendien zal je meestal gaan fietsen op verharde paden, dus kan de hond zijn voetzolen ook niet afkoelen door de warme ondergrond. Voor fietsen is het dus ook beter om 's morgens vroeg of 's avonds laat op pad te gaan, niet te snel te fietsen, regelmatig rustpauzes in te lassen en je hond regelmatig te laten drinken, liefst uit een speciaal hondendrinkbakje.

Vlooien en teken

Een ander probleem van wandelen met de hond in de zomer zijn natuurlijk de vlooien en de teken. Deze beestjes zitten in het gras of op takken te wachten tot er een gastheer voorbij komt. Best is het dus om je hond vanaf maart - april een vlooien-en tekenkuur te geven en deze zeker iedere maand te herhalen. Let hierbij ook zeker op het gewicht van je hond. Hoe meer je hond weegt, hoe sterker de dosis moet zijn. Let ook op het merk van het product. Een goedkoop product van het warenhuis zal niet zo efficiënt zijn als een duurder product van bij de apotheker. Al wie ooit al een vlooienplaag in huis heeft gehad, heeft die paar euro's meer er zeker voor over. Door het toedienen van een antivlooienproduct beperk je de schade al een beetje. Toch is het ook dan raadzaam om je hond na elke wandeling grondig na te kijken of hij toch geen beestjes heeft opgelopen. Een teek haal je er uit met een tekentang door een draaiende beweging te maken. Daarna ontsmet je de wonde best nog even.

Spelen met stokken

Wandelen in het bos en spelen met de hond. Zo leuk! En dan stokken wegsmijten die de hond braaf komt terugbrengen. Een vertrouwd beeld, maar toch niet zo'n goed idee. De stokken kunnen splinteren. Deze stukjes kunnen in de mond van de hond blijven steken of nog erger, worden ingeslikt. Met alle gevolgen van dien. Beter is het om voor de hond een speeltje mee te nemen. Zijn favoriete balletje of een frisbee. Zo kan je spelen zonder gevaar. En raakt het balletje dan kwijt? Wel ja, zo duur zijn ze nu ook weer niet. Op sommige plaatsen kan je balletjes kopen voor 0,50 cent. Dan neem je de volgende keer toch gewoon een ander balletje mee.

Waterplassen

Tijdens de wandeling krijgt de hond vaak dorst. Wat is er dan leuker om je dorst te lessen bij een plasje of in een meertje? Niet doen! In stilstaand water heb je in de zomer vaak blauwalg die welig tiert. Blauwalg is giftig en je hond kan er serieuze maagproblemen door krijgen. Ook botulisme is gevaarlijk voor je hond. Vermijd dus zeker stilstaande plassen, meertjes en vijvertjes in parken. Een koel, kabbelend beekje biedt minder gevaar, omdat het water er niet stagneert. Let er dan weer wel op dat het water niet te koud is want dat is niet goed voor de maag van de hond. Ook zout water is niet zo'n goed idee. Door het zout kan de maag van je hond serieus ontregeld raken en kan hij hevig beginnen braken. Beter is het dus om zelf water mee te nemen in een speciaal hondendrinkbakje.

Hond in de auto laten zitten

Je kent het wel. Heel de dag op stap geweest naar het strand of in de bossen met de hond er bij. Voor het naar huis gaan nog even de winkel binnenlopen om eten te gaan halen. Maar daar mag de hond natuurlijk niet mee naar binnen. Dan maar even in de auto laten zitten. Met de ramen naar beneden kan het toch geen kwaad. Toch wel! In een auto loopt de temperatuur heel snel op, zelfs wanneer hij in de schaduw staat en zelfs wanneer de raampjes op een kier staan. Niet zelden wordt het er al snel 50 tot 60 graden in. Een ramp dus voor de achtergebleven hond. Wanneer hun lichaamstemperatuur oploopt, veranderen de eiwitten in hun bloed. Hierdoor wordt het dik en stroperig en wordt het niet goed rondgepompt. Ze raken in coma en sterven. Je kan je hond dus beter even eerst naar huis brengen of even buiten laten rondlopen met één van je familieleden of vrienden.

Oververhitting

Niet alleen tijdens de wandeling of in de auto loopt de hond gevaar voor oververhitting. Ook gewoon in de tuin of thuis bestaat dit gevaar al. Laat op hele warme dagen de hond dus niet te veel in de tuin rondlopen, maar zet hem binnen op een koele plaats. Ook de veranda is niet zo'n goed idee op warme dagen, want ook in de veranda kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Moet je weg, zet de hond dan in een frisse plaats met extra veel drinken.

IJsjes eten

De zomer is synoniem voor het eten van ijsjes. En ook je hond lust hier wel pap van. Sommige hondeneigenaars gaan zelfs zo ver dat ze voor hun viervoeter een extra portie kopen. Toch is dit niet zo'n goed idee, zeker niet als het bovendien nog eens warm is buiten. IJs heeft hetzelfde effect op je hond als sneeuw in de winter. Door de koude kan je hond een maagdraaiing krijgen en dat kan wel eens fataal aflopen. Ook ijskoud water of ijsblokjes zijn niet zo'n goed idee.

Feest en barbecue

Eindelijk zomer! Tijd voor een feestje en een barbecue! Ook hier kan je je hond beter van weghouden. Ten eerste is er gevaar op verbranding voor je hond. Zeker als er meer dan één hond is, wordt er al eens gestoeid. Een tikje tegen de barbecue is snel gebeurd en de gevolgen zijn catastrofaal. Verder kan je hond ook al wel eens getrakteerd worden op restjes door de vele gasten. Nefast voor zijn maag-en darmstelsel. Tenslotte is er ook het lawaai en de drukte. Ook hier is je viervoeter niet erg gek op. Heb je dus een groot feest, breng je hond dan even naar familie of vrienden. Kan dat niet, zet hem dan in de garage, in een bench of op een stille plek met een extra lekker hapje en een flinke bak water.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenZomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenAls het in de lente en zomer warm wordt, lopen huisdieren het risico om last te krijgen de zon en van vlooien, teken en…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Uw hond: wormen en vlooien bestrijdenUw hond: wormen en vlooien bestrijdenWormen en andere parasieten bij uw hond? Een hond, een kleine puppy, pup of katten zijn gevoelig voor parasieten. Parasi…
Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…

De perfecte roedelleider volgens de methode Cesar MillanDe perfecte roedelleider volgens de methode Cesar MillanDe meeste hondeneigenaren willen een goede hondenbaas zijn. Volgens de beroemde hondenfluisteraar, Cesar Millan, zijn ho…
Vergeten huisdierenVergeten huisdierenHoe kan je je huisdier vergeten? Als je in de diverse dierenasiels kijkt, worden er nogal wat huisdieren vergeten. De vr…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.