Hoe verzorg ik een konijn
Konijnen behoren tot de groep van populaire huisdieren. Weet u bijvoorbeeld dat u een konijn gewoon zindelijk kunt maken?
Waar komt het konijn vandaan?
Het Europese konijn, wordt in de wetenschap Orycolagus cuniculus genoemd en komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van het Middenlandsezeegebied. Ze zijn voor het eerst meegenomen door de Noormannen en via Engeland in ons land terecht gekomen. Het konijn is een knaagdier en valt onder de familie van de Leporidae. Konijnen leven in het wild in groepen en gegraven holen. Bij ons (in Nederland) leven er nog konijnen in het wild in bossen, duinstreken en ook op de heide. Tamme konijnen kunnen gemakkelijk worden gehouden en u kunt veel plezier met ze beleven. Er zijn hier verschillende organisaties en verenigingen die zich bezig houdt met het fokken van konijnen, ook zijn er talloze boeken te koop, waar u nuttige informatie kunt vinden over het uitzoeken, hebben en houden van het konijn als huisdier.
Algemene informatie
Voordat u daadwerkelijk een konijn aanschaft is het verstandig om een bezoek te brengen bij een liefhebber, om te kijken en horen hoe je met een konijn om moet gaan. Welk hok je aan moet schaffen en hoe je ziektes kan voorkomen. Hij zal u ook vertellen dat u konijn best verzorgt kan worden door een kind, maar dat dit altijd onder supervisie moet gebeuren van een volwassene. Een konijn kan namelijk lelijk bijten en is geen speelgoed. Konijnen leven in het wild in sociaal verband en daarom is het beter om meerdere konijnen te houden. Let daarbij goed op dat mannetjes (ook wel ram genoemd) en vrouwtjes (ook wel voedster genoemd) in afzonderlijke hokken te plaatsen. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Koop bij voorkeur een jong konijn (tussen de 8 en 10 weken), omdat jonge dieren zich gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe omgeving. Til een jong konijn op aan het losse vel op zijn rug en ondersteun met de andere arm/hand de achterkant. Het verzorgen en onderhouden van een konijn is vrij gemakkelijk en vergt niet veel tijd, behalve het verzorgen en onderhouden van een angorakonijn. Het is zelfs mogelijk om uw konijn zindelijk te maken.
De voeding
Als u een konijn aanschaft vraag dan altijd bij de desbetreffende persoon of winkel aan welk voedsel het gewend is. Zo voorkomt u dat u (jonge) konijn van streek raakt als u het thuis gaat voeren. Plaats een aardewerk voerbak van ± 5 centimeter diep in het hok. Konijnen eten bijvoorbeeld, groente, wortels, knollen en allerlei soorten brood. Geef u konijn echter niet te veel sla, want hier kan hij niet tegen. Bij de dierenspeciaalzaken kunt u ook kant-en-klare voeding kopen, waarin veel nuttige voedingstoffen (graan, vitamines, mineralen etc.) zijn verwerkt. Het hoofdvoer bestaat uit hooi en daarnaast kan kant-en-klare voeding gegeven worden. Hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering van u konijn en moet altijd aanwezig zijn. Voer u konijn bij voorkeur s’morgens en s’avonds, dit is de tijd dat het konijn in het wild ook eet. Gebruik een drinkfles voor de watervoorziening van u konijn, hierin blijft het water schoon en fris. Ververs elke dag het water.
Het verblijf
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten het huis in hokken gehouden worden. Zij kunnen goed tegen de kou, maar beslist niet tegen tocht en vocht. Het buitenhok moet waterdicht zijn en een dichte bodem hebben, die vrij van de grond staat. Het dak mag niet lekken en het hok moet aangenaam warm zijn. Konijnen hebben voldoende ruimte nodig. Zet tevens niet te veel konijnen in een te klein hok want dan gaat het onaangenaam stinken. Plaats het konijnenhok uit de wind op een beschutte plaats maar nooit in het zonlicht. Als het konijn binnen wordt gehouden, kunt u er voor kiezen om een konijnenhok bij de dierenspeciaalzaak te kopen en deze op een goede tochtvrije plaats in huis te zetten. Maak het konijnenhok 2x per week grondig schoon door, met een metalen schraper en een harde borstel al het vuil van de bodem te halen en in de vuilnisbak te gooien. Bedek dan de bodem weer met absorberend zaagsel met daar overheen een laag stro (droog gras,tarwe, gerst of haver kan ook).
© 2010 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…
Myxomatose bij konijnenMyxomatose is een van de akeligste aandoeningen die uw konijn zou kunnen treffen, slechts 15 tot 20% van de konijnen ove…
Konijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Pleegpup, speciaal projectBlind zijn is een van de ergste dingen die iemand kan overkomen, zeker wanneer men daardoor in een isolement terecht dre…