Gezondheidsproblemen bij honden: hersenafwijkingen
Door verbindingen via ruggenmerg en perifere zenuwcellen, coördineren de hersenen alle bezigheden, gedachtes, gewaarwordingen, gevoelens, emoties, bewegingen en lichaamsfuncties. Als de hersenen beschadigd raken, leidt dat tot gedragsveranderingen, toevallen, controleverlies, verlammingen of coma.
Hersenbeschadigingen bij honden
Hersenbeschadigingen worden vaak veroorzaakt door verwonding, vooral ten gevolge van
verkeersongelukken. Ze kunnen ook het gevolg zijn van bepaalde
vergiftigingen, zoals van slangengif en organofosfaten (insecticides).
Beschadigingen kunnen ook het gevolg zijn van
meningitis - ontsteking van het hersenvlies - en encefalitis - ontsteking van de hersenen zelf. Oorzaken van
encefalitis zijn onder andere hondenziekte en rabiës, ziektes die door inenting kunnen worden voorkomen.
Honden met hersenbeschadigingen gedragen en bewegen zich anders:
toevallen, stuipen,
coma en
verlammingen komen voor. Behandeling loopt uiteen afhankelijk van de oorzaak. Raadpleeg na verkeersongelukken onmiddellijk uw dierenarts voor de symptomen van hersenbeschadiging duidelijk worden, dat geeft de beste kans op een succesvolle behandeling.
Coma bij honden
Een coma kan veroorzaakt worden door een verwonding, zoals een hersenschudding, of door hartfalen, warmtestuwing of zeer hoge koorts. Nier- of leverfalen, een zeer hoog bloedsuikerniveau, zuurstofgebrek en allerlei infecties en vergiften kunnen ook een coma veroorzaken. In het begin lijkt de hond verward, maar dat gaat over in een toestand van verstijving totdat uiteindelijk het
bewustzijn verloren raakt. De hond kan niet worden gewekt en is ongevoelig voor pijn. Als uw hond in coma is, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Toevallen bij honden
Een
toeval kan er enorm dramatisch uitzien of zo subtiel verlopen dat het wordt afgedaan als een tijdelijk concentratieverlies. Meestal treedt er bij toevallen
bewusteloosheid op. Bovendien gaan ze gepaard met onwillekeurige spiertrekkingen, verwijden van de pupillen, spartelen met de ledematen en trekken met het gezicht. Tijdens de toeval kwijlen honden ook vaak en ontlasten zich. Toevallen kunnen mild zijn, in groepjes optreden of zeer lang duren, meer dan vijf minuten.
Sommige honden erven de aanleg voor toevallen. Andere oorzaken lopen uiteen, onder andere:
- Epilepsie;
- Hersenbeschadigingen;
- Littekenweefsel op de hersenen;
- Hersentumoren;
- Laag calciumniveau;
- Laag bloedsuikerniveau;
- Hartaanval;
- Migrerende larves van darmwormen;
- Hydrocefalus - teveel vocht in de hersenen;
- Encefalitis (doorhondenziekte);
- Vergiftiging.
Hersentumoren bij honden
Hersentumoren zijn zeldzaam, ze komen in slechts l op de 6500 honden voor. Klinische symptomen ervan zijn onder andere veranderingen van gedrag en temperament, toevallen, rondjes lopen, veranderingen van beweging en gangwerk, blindheid en veranderde mentale vaardigheden, zintuigen en gezichtsmimiek. Door steeds meer hersenscans worden hersentumoren steeds vaker vastgesteld.
Net als bij andere kankers is behandeling ten eerste gericht op
controle van klinische symptomen en verbeteren van de kwaliteit van leven. Dat houdt vaak
anti-epileptische medicijnen en corticosteroïdes in. Het tweede doel is het handhaven van een goede levenskwaliteit. Dat kan chirurgisch ingrijpen of bestraling betekenen, of beide.