Gezondheidsproblemen bij honden: hersenafwijkingen

Door verbindingen via ruggenmerg en perifere zenuwcellen, coördineren de hersenen alle bezigheden, gedachtes, gewaarwordingen, gevoelens, emoties, bewegingen en lichaamsfuncties. Als de hersenen beschadigd raken, leidt dat tot gedragsveranderingen, toevallen, controleverlies, verlammingen of coma.

Hersenbeschadigingen bij honden

Hersenbeschadigingen worden vaak veroorzaakt door verwonding, vooral ten gevolge van verkeersongelukken. Ze kunnen ook het gevolg zijn van bepaalde vergiftigingen, zoals van slangengif en organofosfaten (insecticides).
Beschadigingen kunnen ook het gevolg zijn van meningitis - ontsteking van het hersenvlies - en encefalitis - ontsteking van de hersenen zelf. Oorzaken van encefalitis zijn onder andere hondenziekte en rabiës, ziektes die door inenting kunnen worden voorkomen.

Honden met hersenbeschadigingen gedragen en bewegen zich anders: toevallen, stuipen, coma en verlammingen komen voor. Behandeling loopt uiteen afhankelijk van de oorzaak. Raadpleeg na verkeersongelukken onmiddellijk uw dierenarts voor de symptomen van hersenbeschadiging duidelijk worden, dat geeft de beste kans op een succesvolle behandeling.

Coma bij honden

Een coma kan veroorzaakt worden door een verwonding, zoals een hersenschudding, of door hartfalen, warmtestuwing of zeer hoge koorts. Nier- of leverfalen, een zeer hoog bloedsuikerniveau, zuurstofgebrek en allerlei infecties en vergiften kunnen ook een coma veroorzaken. In het begin lijkt de hond verward, maar dat gaat over in een toestand van verstijving totdat uiteindelijk het bewustzijn verloren raakt. De hond kan niet worden gewekt en is ongevoelig voor pijn. Als uw hond in coma is, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Toevallen bij honden

Een toeval kan er enorm dramatisch uitzien of zo subtiel verlopen dat het wordt afgedaan als een tijdelijk concentratieverlies. Meestal treedt er bij toevallen bewusteloosheid op. Bovendien gaan ze gepaard met onwillekeurige spiertrekkingen, verwijden van de pupillen, spartelen met de ledematen en trekken met het gezicht. Tijdens de toeval kwijlen honden ook vaak en ontlasten zich. Toevallen kunnen mild zijn, in groepjes optreden of zeer lang duren, meer dan vijf minuten.

Sommige honden erven de aanleg voor toevallen. Andere oorzaken lopen uiteen, onder andere:
 • Epilepsie;
 • Hersenbeschadigingen;
 • Littekenweefsel op de hersenen;
 • Hersentumoren;
 • Laag calciumniveau;
 • Laag bloedsuikerniveau;
 • Hartaanval;
 • Migrerende larves van darmwormen;
 • Hydrocefalus - teveel vocht in de hersenen;
 • Encefalitis (doorhondenziekte);
 • Vergiftiging.

Hersentumoren bij honden

Hersentumoren zijn zeldzaam, ze komen in slechts l op de 6500 honden voor. Klinische symptomen ervan zijn onder andere veranderingen van gedrag en temperament, toevallen, rondjes lopen, veranderingen van beweging en gangwerk, blindheid en veranderde mentale vaardigheden, zintuigen en gezichtsmimiek. Door steeds meer hersenscans worden hersentumoren steeds vaker vastgesteld.

Net als bij andere kankers is behandeling ten eerste gericht op controle van klinische symptomen en verbeteren van de kwaliteit van leven. Dat houdt vaak anti-epileptische medicijnen en corticosteroïdes in. Het tweede doel is het handhaven van een goede levenskwaliteit. Dat kan chirurgisch ingrijpen of bestraling betekenen, of beide.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…

Gezondheidsproblemen bij honden: Bloed en bloedsomloopHartafwijkingen komen bij honden vaker voor dan bij welk huisdier dan ook. Het meest algemeen is schade aan de hartklepp…
Gezondheidsproblemen bij honden: hormoonafwijkingenHormonen zijn chemische berichten die de activiteit van cellen en weefsels in het lichaam regelen. De eerste hormonen di…
Bronnen en referenties
 • Bron: Hondenvraagbaak
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 06-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.