Gezondheidsproblemen bij honden: Bloed en bloedsomloop

Hartafwijkingen komen bij honden vaker voor dan bij welk huisdier dan ook. Het meest algemeen is schade aan de hartkleppen: dat komt vaak voor bij kleine honden van middelbare leeftijd en ouder. Aangeboren hartafwijkingen en hartaanvallen zijn zeldzamer. Allerlei medicijnen die voor hartproblemen van de mens zijn ontwikkeld, kunnen met succes de toenemende gevolgen van hartfalen uitstellen.

Hartklepproblemen bij honden

Ziektes van de hartkleppen treden op als de kleppen niet goed sluiten, waardoor bloed terugstroomt naar longen of lever(congestie). De eerste symptomen van hartfalen - verminderde weerstand tegen inspanningen - worden vaak verward met natuurlijke ouderdomsverschijnselen. Vrij snel ontstaat een droge slijmloze kuch, in het begin na beweging en s nachts. Uiteindelijk verliest de hond gewicht, ademt sneller en krijgt een gezwollen buik. Honden die lijden aan congestief hartfalen worden behandeld met ACE-remmers zoals enalapril en vochtafdrijvers zoals frusemide worden gebruikt om overtollig vocht kwijt te raken.

Hartspierverwijding bij honden

Hartspierziektes treffen vaak honden onder zeven jaar oud en hebben te maken met een verwijding of vergroting van de hartboezem en verdunning van de hartspier, iets dat leidt tot congestief hartfalen. Het komt vaak voor bij middelgrote en grote honden, vooral Dobermanns, en treft vaker reuen dan teven. Aangetaste honden worden mager, zijn lusteloos en snel moe van normale inspanning. Bij voortschrijden van de aandoening hoopt zich vocht op in longen en buik. Ze worden behandeld voor congestief hartfalen.

Hartwormen bij honden

Hartwormen, Dirofilaria immitis, verspreiden zich via muggenbeten en groeien in de hartkamers, waardoor ze energiegebrek, een vochtige hoest en hartfalen veroorzaken. Deze parasiet is een probleem in Amerika, van de Golfkust en Oostkust van Noord-Amerika, voora lin lage gebieden, tot Quebec en Ontario. In Europa komt hij vooral voor rond de Middellandse Zee.

Uw dierenarts geeft u advies over een werkzame hartwormpreventie en -behandeling tijdens het muggenseizoen in die delen van de wereld waar hartwormen voorkomen.

Anemie bij honden

Anemie is een tekort van rode bloedlichaampjes door een tekort in aanmaak of een verlies ervan, of door hun vernietiging. Bloedarmoede veroorzaakt lusteloosheid en zwakte en kan veroorzaakt worden door uitwendige bloedingen maar ook door inwendige bloedingen door zweren, tumoren, parasieten en darmziekte. Sommige medicijnen en rattengif veroorzaken ook anemie en een zware vlooienbesmetting kan anemie bij pups veroorzaken. Dierenartsen stellen de diagnose anemie meestal onder de noemer IMHA (immune mediated haemolytic aneamia). Bij deze aandoening vernietigt het immuunsysteem de eigen rode bloedlichaampjes.

De behandeling richt zich op de oorzaak van het bloedverlies. Zo nodig wordt bloedtransfusie toegepast. Voor IMHA is de prognose minder veelbelovend. Zelfs bij snelle diagnose en behandeling met hoge doses corticosteroïdes en andere immuunonderdrukkers zijn dodelijke terugslagen frustrerend gewoon.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…

Gezondheidsproblemen bij honden: vergiftigingVergif kan het lichaam binnendringen door de huid, door inademen, door opeten. Als echte aaseters lopen honden veel geva…
Gezondheidsproblemen bij honden: hersenafwijkingenDoor verbindingen via ruggenmerg en perifere zenuwcellen, coördineren de hersenen alle bezigheden, gedachtes, gewaarword…
Bronnen en referenties
  • Bron: Hondenvraagbaak
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 06-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.